Hem RecensionerSpelrecensionerPlaystation Uncharted 4: A Thiefs End

Uncharted 4: A Thiefs End

av Fredrik Olsson

När Sony släpper sin (enligt dom) svansång på den kända spelserien Uncharted, så infinner sig frågan. Är detta ett värdigt avslut och kommer det kunna bära upp arvet starkt? Här är mina tankar om det hela!

Till och med under vattenytan, så finns det väldigt mycket snygga detaljer!

In i äventyret bara! Upp med puffran i luften och styr båten hastigt över det vindpiskande havet. Du kommer in i äventyret direkt, när du styr Nathan Drake körandes en båt i racet om att nå en ö. Men du är inte ensam, då din bror Sam också är med dig på en matiné artad eskapad genom djungel, tropiska öar, öppna hav och dessutom dåtid. Och med dåtid syftar jag på de kapitel där du utforskar Nate och Sams barndom. Du får helt enkelt tillgång till en kavalkad av upplevelser tillsammans med din favorit hjälte Nathan Drake.

Storyn är bombastisk och sådär härligt äventyrlig som man har hoppats. Och med spelets utsökta animationssystem så ges du verkligen en till synes levande och ”verklig” värld. Och även om storyn för övrigt är så där härligt actionfylld, så finns det en del stunder för begrundande. Med det sagt så är det ändå Uncharted, så visst om vi ska vara ärliga, så är kanske inte storyn världsbäst i jämförelse med filmer. Men det går ändå ut för att göra en sak, och gör det bra.

Jag tänker inte gå djupare in på storyn, än att säga att det än en gång rör sig om en riskfylld strapats (denna gång efter en piratskatt) där du ges tillfälle att gå lite djupare i relationen mellan bröderna Drake, och de andra kända karaktärerna. Mer än så säger jag inte, utan låter det förbli luddigt, med en uppmaning om att OM ni vill veta mer, så bör ni spela spelet.

Med det sagt, så kan vi titta på det ytliga; grafik och ljud.

Och att säga att det är ytligt kan nästan verka avvisande, men så är verkligen inte fallet i detta spel. Snarare så har miljöerna nästan lika stor huvudroll i spelet som karaktärerna det handlar om. En sån där Indiana Jones liknande känsla infinner sig i de varierade miljöerna, och så även i spelets ljudbild, som känns storslaget och episkt på många platser.

Vad gäller grafiken, så kan man inte annat än applådera Sony; då de verkligen utnyttjar PS4an till max här. Alla de olika platser som du tas till känns detaljerade och verkligen minutiöst framtagna. Designen av nivåerna är intuitiva och känns paradoxalt nog naturliga ut. Och med naturliga menar jag att de känns som platser som faktiskt kan ha växt fram genom tidens lopp. Som att miljöerna är riktiga platser, och vi bara råkar besöka de.

Men hur är det att styra då?

Med graciösa och flödande animationer styr du Nathan Drake med bravur, och kontrollerna känns verkligen direkta och ackurata. Du springer, hoppar, klättrar, simmar på utan några konstigheter. Samtidigt som du flänger runt på handen hållandes valfritt vapen. Det känns helt enkelt väldigt välgjort och träffar precis the-sweet-spot så att säga.

Att slåss med bara händerna är även det smidigt gjort, där du nu slipper mer eller mindre QTE och faktiskt styr betydligt mer vad som sker på skärmen. Sen är det ju så att det finns tillfällen då du faktiskt kan smyga dig förbi hela banor i ”stealth-mode” utan att behöva slå ner en enda jeppe. Det har en riktigt bra variation helt enkelt. Lägg därtill en smidig coverfunktion, där du denna gång måste tänka till, då många objekt är förstörelsebara.

Visst känns spelmoment från tidigare spel i serien, men som man brukar säga, om det ej är sönder, laga det inte! Du svingar dig fram från avsats till avsats. Letar hemligheter, använder änterhake och kan låsa upp speciallägen, med till exempel bullet time gameplay eller låg gravitationslägen.
Dessutom har du över 190 skatter, journaler och annat skoj att finna där ute i världen, så det finns ett helt okej omspelningsvärde, för den som vill leta varje lilla vrå och gömma.

I storyn har de nu även lagt med dialogträd, så att om du vill välja dina svar så kan du det. Tråkigt nog så verkar dessa inte ha någon påverkan på slutresultatet och känns väl lite genomskinligt när man provat det ett antal gånger.

Utvecklarna har även slängt med ett multiplayer läge; och även om jag tycker det är helt okej, så tillför det inte direkt något till serien. Det gör inte spelet sämre på något sätt, men känns ärligt talat inslängt bara för att man ”måste” ha med multiplayer. Men visst, vill man få några extra timmar efter spelet, så har man lite mer skjutande även här.

Detta är i sanning ett av Sonys flaggskepp och det märks. Arbetet som lagts ner sipprar igenom inom alla områden; animation, grafik, story, ljud, kontroll och känsla.
Inget har lämnats åt slumpen. Och även om man sett mycket av detta förut, så går det inte att förneka att när det görs så här bra, så kan man inte annat än häpnas över spelet.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.


Prisbild ca 550 kr. Recensionskod tillhandahållen av Sony.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar