Steamworld Dig 2

av Fredrik Olsson

Först ut, nej jag har inte spelat första delen. Ja, jag har hittills plöjt mer timmar i Nintendo Switch versionen av Steamworld Dig 2 än självaste Super Mario Odyssey och ja, jag kom att älska spelet. Men varför? Ja läs så får ni veta mer!

Dorothy är namnet på den robot man följer i detta steampunk äventyr. Hon letar efter hjälten Rusty (från första spelet) som försvunnit i djupet av underjorden, och nu är det hon som beger sig neråt för att gräva upp vilka hemligheter som gömmer sig därnere.

Historien är i mångt och mycket ganska rättfram, men är ändå förvånansvärt fin presenterad trots att karaktärerna pratar i ett låtsasspråk påminnande om The Sims. Det som i början är den enkla frågan, -”Var är Rusty?”, utvecklar sig även till, -”Varför pågår det jordbävningar?”, ”-Vilka är dessa underjordiska människor som bor långt nere i underjorden?” och ”-Hmm…var kan jag hitta mer resurser att gräva fram?”. Det är ett enkelt narrativ som utökas naturligt och väcker intresse, även om det är spelets spelmekanik som är det roligaste här.

För i grund och botten så handlar det om att gräva upp resurser, sälja dessa i staden, utöka dina förmågor, och så ner igen och gräva nya resurser. Men då spelets kluriga pussel och metroidvania sammansättning verkligen känns bättre ju mer man spelar, så går det inte att förneka att utvecklarna uppenbarligen kan sin sak och gjort det väl i detta spel.

De färgrikt animerade miljöerna tillsammans med ett vackert och inbjudande soundtrack gör det att höja sig ytterligare ett par nivåer, och det blir allt svårare att undvika spelet allteftersom.

Initialt dock känns det långsamt, man vill komma vidare snabbare, men berättelsen behöver nå vissa specifika punkter innan du på riktigt kan götta dig med förmågor och nya tillvägagångssätt. Själva uppgraderingssystemet uppgraderas förvisso till stor del i staden, men för att kunna ens få dessa förmågor man har, så behöver man hitta speciella stationer som ger dig själva grundförmågorna. Förmågor som kan vara att man kan flyga jetpack, slå hårdare med sin hacka, och landa mjukare från höga höjder.

Om vi ser specifikt för plattformen; Nintendo Switch, så går det inte ducka från sanningen. Detta spel gör sig extremt väl på plattformen. Dess gulliga estetik och ljudbild matchar Nintendo, men framförallt så känns det ytterst tillfredsställande att lyckas med ett pussel eller klå några extra svåra fiender; allt medan man väntar på att maten ska bli klar, eller bussresan ska nå sitt mål. Man kan helt enkelt lätt spela korta sessioner eller långa timmar och oavsett så får du en rolig stund där du känner att det sker framsteg, oavsett hur långt du kommit i historien eller i uppgraderingar.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.
Prisbild ca 200 kr. 

Kod ej tillhandahållen.

Du kanske också gillar