Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Logitech Pro X Wireless Lightspeed

Logitech Pro X Wireless Lightspeed

av Fredrik Olsson

Det var med en lätt oro jag satte mig ner för att öppna upp Logitechs trådlösa version av sitt Pro X headset. När vi recenserade dess trådburna version ifjol, så fick den ett högt betyg, men om det är något jag lärt mig, så är det att digitalisering och trådlöshet kan innebära kompromisser på stor nivå. Nåja, dags att bita i det ökända äpplet, och se hur det smakar!


Än en gång slås jag av hur bra helheten känns, när jag packar upp dess box. Extrakuddar i tyg (de som sitter på från start är i konstläder med minnesskum inuti), en bärväska i mjukt lent tyg, tydliga bruksanvisningar, USB-C kabel samt adapter. Ja, och själva headsetet så klart. Ett stilrent sådant med aluminiumliknande sidor och en matt svart färg över den resterande designen. Huvudbandet även det i konstläder, och framförallt allt i en enkel design som kommer passa i alla hem, oavsett om man gillar mer skrikigt färgglada headset eller mer sobra sådana. Det hela känns lyxigt – vilket inte borde vara så konstigt när det kostar över 2000 kronor!

Nåja, hur är det med ljudet då?

Lurarna kommer med stöd för DTS surround, samt programvaran Blue Vo!ce som hjälper mikrofonen med allt från att lägga till kompression, de-essing samt förminskning av brus bara för att nämna några saker. Denna programvara kan alltså ändra dessa saker antingen via några av de förgjorda profiler som finns, eller rentav genom att du själv ändrar det till det sätt du vill ha det. Nu blir det lite dödfött på ett sätt, då själva mikrofonen är av samma kvalitet som de flesta headset-mikrofoner på marknaden; d.v.s. tunn i ljudet, och framförallt tämligen låg i volym. Men tack och lov är den så ren i dess ljudliga grundutförande att det gör att den blir ännu tydligare med någon av de profiler aktiverade som finns i Blue Vo!ce. En skön upplevelse, och något som jag hoppas fler headset-tillverkare försöker sig på.

10.000 kronorsfrågan! Hur är ljudet i headsetet?

DTS ljudet är som bäst acceptabelt, och är dessvärre det största hindret för lurarna sett till dess ljud. Med det aktiverat så upplevs ärligt talat inte surroundkänslan fullt ut, och här behöver verkligen Logitech bli bättre. Jag upplevde det bättre på den trådade versionen av Logitech Pro X – så jag vet att de kan.

Men stereoljudet däremot – nu börjar vi snacka! Det är framförallt väldigt balanserat, och trots att det finns EQ i Logitechs programvara G Hub (där för övrigt Blue Vo!ce även kan lokaliseras), så är det lurarnas grundinställning som fungerar bäst. Diskant samt mellanregister är tydliga utan att någonsin gröta samman toner. Med andra ord så upplevs ljudbilden i det mellersta och högsta registret bra nog att du kan lyssna in på olika instrument om det så är musik, eller rentav miljöernas ljud om det exempelvis är ett spel. Vilket då även för oss in på basen, som trots att den skickas digitalt (det är ändå trådlöst), är förvånansvärt ren och ger tillräckligt med djup när den används, för att få mig att må riktigt bra. Ser man alltså till helheten, så är det en riktigt välljudande upplevelse, och ärligt talat långt över mina förväntningar, när det kommer till en digital och trådlös upplevelse!

Komfort och långtidsanvändning

När det kommer till batteritid så är det alldeles utmärkt. Du får cirka 15-20 timmars användning normalt, och den trådlösa anslutningen upplevs aldrig som laggig eller direkt påverkbar av utomstående källor. Visst, du kan inte springa allt för långt ifrån USB dongeln, men å andra sidan varför skulle man göra det?

Den laddas dessutom upp med USB-C (Yay!), vilket är välkommet, och rent komfortmässigt så går det verkligen inte att klaga. Både öronkuddarna i konstläder och de i tyg är båda väldigt sköna och helomfattande runtom dina öron, och är alldeles utmärkta under långa spelsessioner.

Du har även direkt på headsetet en volymkontroll, som med ett tydligt motstånd kan regleras, samtidigt som du har av- och på knapp samt avstängningsknapp för mikrofonen. Sparsmakat men tydligt, vilket vi gillar!

Allt det där andra, som inte är lika roligt att prata om…

Men som med allt, så finns det inget som är perfekt, inte heller Logitechs Pro X Wireless, för i detta fall så har det framförallt varit en barnsjukdom som påverkat användandet. USB dongeln och framförallt dess drivrutin krockade ibland med vår testdators mjukvara/hårdvara. Särskilt om man hade (av någon märklig anledning) mikrofonen inställd på ”Aktivera förbättrat ljud” vilket kunde hittas djupt inne i dess inställningar. Det fanns tillfällen då headsetet helt enkelt inte hittades, vilket verkligen är ett stort minus. Nåja, i vårt fall kan det vara ett lokalt problem med testdatorn då den är känslig mot fler ljuddrivrutiner, så håll det i åtanke, men trots det är det ändå något vi måste påpeka. När denna signalförbättring stängdes av förbättrades upplevelsen, då det innan denna funktion stängdes av, fanns tillfällen där headsetet hittades i datorn, men inte gick att använda. Uppenbarligen en fråga om krock i drivrutiner/programvara – vilket fixades när funktionen ovan stängdes av. Tack och lov så har vi redan sett en uppdatering av programvaran, som gjort att vi inte kunnat återskapa felet – så förhoppningsvis är det helt borta.

Men är det då värt sin feta slant? Ja, ärligt talat skulle jag säga att det är det, bara utifrån dess ljudkvalitet parat med den goda komfort och helhetstänk som förekommer här. Om du vill ha ett headset som håller (hållbarhetsmässigt och ljudmässigt), och som kommer med god support (2 års garanti från tillverkaren f.ö.) så går det inte neka fördelen med att få allt detta samlat i ett lyxigt och välgjort trådlöst paket. Så omfamna din inre gamer – och ge dig själv den trådlösa upplevelsen… du lär inte ångra dig!

Obs! Är det så att du (som vi) arbetar i en mer studioliknande miljö, där er dator har flertalet ljuddrivrutiner installerade, eller till och med ASIO drivrutiner om ni exempelvis arbetar i ett ljudredigeringsprogram; ja i just detta fall kan det vara värt att fundera en extra gång innan ett eventuellt köp. Men å andra sidan är detta definitivt inte en situation som gemene ’gamer’ befinner sig i – varav slutsummeringen ovan.


Specifikation
FYSISKA SPECIFIKATIONER
 • Längd: 138 mm
 • Bredd: 94 mm
 • Höjd: 195 mm
 • Vikt: 370 g
 • Laddningssladdens längd: 1,8 m
TEKNISKA SPECIFIKATIONER
Hörlurar:
 • Högtalarelement: PRO-G 50 mm med hybridnät
 • Magnet: Neodym
 • Frekvensåtergivning: 20 Hz-20 kHz
 • Impedans: 32 ohm
 • Känslighet: 91,7 dB SPL vid 1 mW och 1 cm
Material:
 • Gaffel: Aluminium
 • Bygel: Stål
 • Öron- och huvudkuddar: Konstläder med minnesskum
 • Extra öronkuddar: Tygbeklätt minnesskum
Pro-mikrofon:
 • Mikrofonupptagningsmönster: kardioid (riktad)
 • Typ: Elektretkondensator
 • Storlek: 6 mm
 • Frekvensåtergivning: 100 Hz–10 KHz
Trådlöst:
 • Batteritid (laddningsbart): upp till 20 timmar
 • Trådlös aktionsradie: upp till 15 m
 • Anslutningstyp: 2,4 GHz LIGHTSPEED
KRAV
 • PC med USB-port
 • Windows® 7 eller senare
 • Internetanslutning för valbar
  programvarunedladdning

Logitech Pro X Wireless Lightspeed. Lägsta pris 2089 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-08-31.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Logitech.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar