Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset HyperX Cloud Alpha Wireless

HyperX Cloud Alpha Wireless

av Danny Larsen

När något känns väldigt bekant och du vet nästan precis vad du får, ska man då bara fortsätta använda det? Det är frågan som jag ställer mig när vi har fått till oss HyperX nya Cloud Alpha Wireless. Förutom att det är trådlöst, vad mer har det att erbjuda förutom det som jag redan förväntar mig av ett HyperX headset?


När jag säger att det är bekant och att jag nästan redan vet vad jag får är för att när man plockar ur headsetet ur dess låda ser det precis ut som jag förväntar mig att det HyperX ska se ut. Du har det svarta huvudbandet med de röda sömmarna på sidan och dess klassiska svarta kåpor med de röda metalfästena. Att säga att de är bekanta är också för att de ser precis ut som HyperX Cloud Alpha PRO och HyperX Cloud Alpha S (Alpha S kommer i blått utförande). Det finns dock några saker som gör att det sticker ut från från de två föregående HyperX Cloud Alpha headsetet, vilket vi kommer komma till senare. Men först ska vi se över vad som följer med. 

I förpackningen finns, förutom headsetet, en USB dongel, laddningskabel, löstagbar mikrofon och ett litet pop-filter för mikrofonen. Här finns allt som man kan behöva för att sätta sig och börja lyssna på musik, spela spel eller sitta och prata med kompisarna över t.ex. Discord.

Vad du får i förpackningen.

Utseendet är som jag nämnde allt för välbekant och jag tycker om när man gör saker som är bekanta, allt behöver inte se olika ut med nya former och kanske LED blinkandes för varje ny iteration av saker man gör. Här får vi en klassiskt utförande av vad som är ett HyperX headset. Mikrofonen kommer också i helsvart utförande, dock finns här en liten LED-ring runt botten av mikrofonen. Pannbandet och öronkuddarna kommer i svart fejkläder som ligger mjukt mot huvudet Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om utseendet då det är så väldigt bekant. 

Man får som sagt med en USB dongel, detta för att det här headsetet är trådlöst till skillnad från de andra som är trådade. Genom att koppla in dongeln i datorn eller ditt Playstation gör att det direkt hittas och du kan börja lyssna på direkten. När man startar upp headsetet hör man en röst som säger ”Power on, battery level is 100%, connected”. Man får reda på allt man kan tänkas behöva veta innan man börjar lyssna. 

På den högra hörlurens baksida finns volymreglaget. På den vänstra hörlurens baksida finns högst upp en liten LED som lyser upp och blinkar en kort stund när man startat headsetet. Nedanför den finns av/på knappen som även kan klickas på för att höra hur mycket man har kvar i batteriet och sedan knapp för att stänga av mikrofonen. På undersidan är uttaget för laddningssladden och på fronten är uttaget för mikrofonen. Jag som använder headset praktiskt taget under hela dagarna uppskattar alltid att man kan plocka bort mikrofonen, annars kommer jag bara irritera mig på den (vilket jag gör med Razer Kaira jag använder till min Xbox).

Utöver att headsetet kommer nu i ett trådlöst utförande är det en till sak som de verkligen går hårt ut med; batteritid. HyperX Cloud Alpha Wireless har en batteritid på 300 timmar, ja du läste rätt. Hörlurarna ska klara av att användas i tolv och en halv dag! Medan jag har använt dem har jag knappt märkt av att batteri har dragits, vilket är lovande och för en som mig som använder hörlurar så pass mycket kommer det här vara en stor fördel. När man väl måste ladda dem kommer de att behöva att laddas i över fyra och en halv timma för att få fullt batteri. Jag kan inte påminna mig i skrivandets stund om jag kan komma på några andra som kan skryta med 300 timmars batteritid, visst jag kan ha fel, men i skrivande stund kan jag inte komma på några. Det här är såklart en av de stora säljpunkterna man kan ha för headsetet, men vi har inte gått över dess ljudbild ännu.

Om vi ska kolla in ljudbilden måste jag säga att den är väldigt bra. Vi får ett krispigt ljud från start som inte kräver ett bra ljudkort i datorn för att förhöja det (som många andra trådade headset ibland kräver). Basen är fyllig och tar inte över mellanregistret eller diskanterna. Mellanregistret och diskanternas toner kommer igenom utan problem och man kan få en riktigt bra upplevelse i spel tack vare dess DTS® Headphone:X® Spatial Audio som ger dig ett skönt surroundljud. Även om det låter som jag lyfter de till himmelen just nu finns det bättre hörlurar därute som har bättre ljudbild och surroundljud, men för vad jag sitter och lyssnar på just nu är jag väldigt nöjd med vad jag hör och har hört.

Härnäst kommer vi till dess mikrofon. Oftast är det den biten som jag nästan drar mig för att testa då många har det klassiska svaga och ihåliga mikrofonsljudet vi säkerligen alla har upplevt online. Men HyperX har faktiskt gjort ett bra jobb på denna mikrofon. Visst lever den inte upp till en studiomikrofon, men bättre än många andra jag har testat på. I mina testinspelningar får jag ett rent ljud och mikrofonen plockar inte upp en massa oljud när jag pausar mitt tal i inspelningarna. Du får en mikrofon där du hörs tydligt och väl och inte att man måste höja ens ljudnivå bara för att kunna bli förstådd. Jag är väldigt nöjd över ljudkvaliteten här.

Jag har testat att använda headsetet på min dator och min Playstation 5 där den hittades och jag kunde använda dem utan problem. Jag har sett på butiker att den ska vara kunna fungera på Xbox One, om den gör det vet jag inte, det jag vet är att jag får inget ljud i dem på min Xbox Series X. Jag hade gärna sett att den hade fungerat på alla plattformar så jag sluppit byta mellan tre headset när jag gått emellan mina olika plattformar, men man kan ju inte klaga. Så länge det fungerar som utlovat på de andra plattformarna så…

Om du vill leka runt lite mer med ljudbilden på headsetet kan man alltid ladda ner HyperXs programvara Ngenuity. Här kan du ändra volym på hörlurarna och mikrofonen, du kan även använda Mic Monitoring för att lyssna på dig själv och höra hur du låter och ställa in mikrofonljudet. Härinne slår man av eller på DTS® Headphone:X® Spatial Audio och man kan ändra om i olika EQ. Det finns redan ett urval av förgjorda EQ profiler, men man kan enkelt skapa en egen för att anpassa ljudet till hur du vill ha det. Det är ett enkelt program som inte har allt för mycket man kan göra, men det som finns räcker till bra nog.

Nu kommer vi till en sak som vanligtvis skrämmer bort eventuella köpare; prisbilden. Priset för dessa trådlösa hörlurar ligger i skrivandets stund på ca 2 400 kronor. Kollar vi jämförelsevis med de liknade HyperX Cloud II Wireless ligger de på ca 1 200 kronor, men de har inte batteritiden att jämföra med utan bara en tiondel av vad dessa erbjuder. Pris är alltid svårt att bedöma och det är olika för alla, vad är värt att lägga pengar på; komfort, batteritid eller ljudbilden? För vad man får i dessa lurar förstår jag att prislappen ligger där den är och för den här batteritiden kommer man att betala lite extra.

HyperX levererar här ett headset i klassiskt utseende, fast nu i trådlöst utförande. Med en bra ljudbild och godkänd mikrofon får man mycket för pengarna, men det man får mest av är batteritiden på 300 timmar! 


Specifikation

Ljudspecifikation

Ljudbild Stereo
Impedans 65 ohm
Frekvensomfång 15 – 21.000 Hz
Akustisk konstruktion Sluten

Mikrofon

Mikrofon Ja
Upptagningsmönster Cardioid/Unidirectional
Frekvensomfång (Mikrofon) 50 – 17.200 Hz

Anslutningar

Trådlös Ja, (USB 2.0)

Batteri

Batteritid (Ungefärlig) 300 h

Övrigt

Färg Svart
Passform Over-Ear
Bakgrundsbelyst Nej
Passar till PC, Mac, Playstation 4, Xbox One, Smartphone, Surfplatta
Vikt 335 g
Garanti 2 år

Recensionsex tillhandahållet av HyperX. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar