Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Deltaco Gaming DM430 Wireless gamingmus (GAM-107)

Deltaco Gaming DM430 Wireless gamingmus (GAM-107)

av Fredrik Olsson

Bekvämlighet, ’bang-for-your-buck’-tänk och trådlöshet står på agendan när Deltaco Gamings nya gamingmus DM430 sätts under press från kvicka förstapersonspel, taktiska strategispel och allehanda arbete framför datorn. Hur har Deltaco Gaming balanserat pris och prestanda, och står den sig bra i det långa loppet? Detta och mycket mer testas i denna recension.


De två stora trenderna som skönjas under senare tid hos gamingmöss är flugviktare till möss med perforerad design eller möss som gått ”all-in” på funktionalitet och trådlöshet. Vad DM430 intressant nog siktar in sig på är en slags kombination av dessa aspekter, då dess vikt på 100 g är förhållandevis låg (för den här typen av mus), medan det samtidigt ger en tämligen rättfram trådlös prestanda direkt ur lådan. Musen skryter med 16000 DPI, 40G accelerationsstöd och hållbarhet för 20 miljoner klick. Inget vi inte egentligen sett innan – men allt detta kan fås för bara 500 kronor! Detta är ett väldigt överkomligt pris för den här typen av prestanda, trådlöshet och batteritid (nästan två dygn).

Utseendemässigt imponerar även DM430 med en väldigt mjuk och glatt yta som ligger skönt mot handen, och en väl tilltagen form som förvisso inte är ambidextriös, men som kommer passa högerhänta som handen i handsken. Dess RGB belysning som finns här är återhållsam och förpassad till en svag strip på undersidan av bakänden samt logotypen. Att Deltaco Gaming även tagit inspiration från andra Möss, och gjort att musen stänger av RGB belysning när den rör sig, gör att den mycket riktigt når sina 40-46 timmars batteritid utan problem. Inte nog med det… Deltaco Gaming har givetvis även försett den med en USB-C kontakt som ger dig som användare möjlighet att spela med eller utan kabel om så önskas. Det är med andra ord en imponerande skön komfort och slipad design som kan mäta sig med de större tillverkarna enligt min ringa mening.

Hur är den under aktivt spelande?

Allt är inte perfekt – inte ens knappast. Den må vara utrustad med kända Omron brytare, men tyvärr är dess design samtidigt väldigt plastig, vilket märks mycket i just knapparna. Klickandet av vänster och höger musknapp är inte tillfredsställande av någon märklig anledning. Inte för att detta är något som drar ner på kvaliteten egentligen, men mycket av känslan i knapparna påverkas av dess mer billiga plast, som får mig att känna att brytarna inte riktigt tar alla gånger. Sedan har vi själva hanterandet i övrigt, där dess goda pollingrate (1000Hz) samt pixart 3335 sensor borde göra att ev. lagg undviks, men ändå får jag en känsla av att musen blir oprecis under långt spelande. Om än sporadiskt märkligt nog. Det kan vara en fråga om att USB-dongeln är känslig i hur långt avstånd som finns mellan den och musen, eller att den bara måste ses över från tillverkarnas sida.

Med det sagt, är det sällan jag känner det blir ett problem. Men är du en spelare som siktar på att gå ”pro”, då är denna mus inget för dig. Då finns det andra trådlösa gamingmöss som upplevs betydligt mer pålitliga sett till anslutningen. Musen har annars en bra räckvidd (ca 10 meter) och framförallt en mer ’casual’ inriktad känsla över sig, vilket gör att jag ändå känner att den kommer lämpa sig väl för nybörjare – eller de spelare som vill börja testa trådlösa gamingmöss, men som inte vill lägga en smärre förmögenhet.

Innan vi rundar av ville jag även poängtera ett par saker – bra såväl som mindre bra. Till att börja med har musen en DPI knapp under skrollhjulet som smidigt nog förts in i själva designen av musen. Med andra ord står den inte ut, utan nås förbehållslöst och lätt för de som vill ha en sådan knapp – alternativt att du aldrig behöver använda den om du snarare är allergisk mot förändring i DPI styrka. Skrollhjulet har ett skönt stegbaserat motstånd och den glatta ytan gör det som sagt skönt att spela under väldigt långa spelsessioner. Vad däremot kunde ha varit bättre är musens programvara – som om vi ska vara helt ärliga är under all kritik. Inte nog med att Deltaco är väldigt otydliga med var man hittar den (fanns enbart en oklickbar länk i förbifarten i musens beskrivning på deltaco.se) – den ser ut att vara gjord under tidigt nittiotal. Men tack och lov gör den jobbet ändå sett till de aspekter man vill förändra med musen, även om den känns så skral och halvdan ut. Men man ska inte döma boken efter omslaget…

Avslutande ord…

Deltaco Gamings nya trådlösa gamingmus är en oslipad diamant kan jag tycka. Visst har den aspekter som bör förbättras, men för runt 500 kronor är det ändå en riktigt bra ’deal’. Dess goda komfort och snygga design matchas av alldeles godkänd prestanda för sitt pris. Visst är känslan i knappar, anslutning och programvara något som kunde förbättras – men det är ändå bra nog för att jag ska känna mig säker på att ändå helhjärtat rekommendera den för nybörjare eller de som vill börja i den mer ekonomiska änden. DM430 kan mycket väl vara startskottet för ett ’race’ om användarna… där, vem vet, Deltaco kanske kommer upp på toppen till slut.


Specifikation

• Pixart 3335-sensor
• 16000 DPI
• 1000 Hz
• 400 IPS
• 40 g acceleration
• Låg strömförbrukning
• Dubbelläge – Trådlöst och trådbundet läge
• 1 ms rapportfrekvens
• Anslutning:
  Trådlöst: 2,4 GHz USB-mottagare
  Trådbundet: 1,8 m USB-C – USB-A-kabel (ingår)
• Trådlöst intervall: Upp till 10 m
• USB-C-laddning med 600 mAh batterikapacitet
• Upp till 46 timmars batteritid vid laddning med RGB-lampa släckt
• Omron växlar med en livslängd på över 20 miljoner klick
• RGB-belysning
• Nedladdningsbar programvara
• Vikt: cirka 100 g
• Mått (BxDxH): 65x122x37mm
• Kompatibilitet: Windows

Deltaco Gaming DM430 Wireless gamingmus (GAM-107). Lägsta pris 499 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-08.

Recensionsex tillhandahållet av Deltaco Gaming. Finns även här.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar