Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Deltaco Gaming DH410 Wireless gamingheadset (GAM-109)

Deltaco Gaming DH410 Wireless gamingheadset (GAM-109)

av Fredrik Olsson

När det kommer till gamingheadsets, särskilt trådlösa, har man många gånger väldigt höga krav. Dessvärre springer allt för ofta priset iväg, vilket gör att man synar det i sömmarna utav bara den. Men hur gör man när det trådlösa headsetet istället är otroligt billigt (inom sitt segment)? Ja, det är vad vi ska försöka oss på när Deltaco Gamings DH410 glider ner över öronen.


Vad vi kunde konstatera utifrån vår guide över 2020 års bästa gamingheadsets, var att hela segmentet alltmer gör trådlöshet till en ny standard. Vad som för bara några år sedan var en lyxvara, har idag letat sig allt mer ner i pris och tillverkare – för att idag befinna sig i Deltaco Gamings DH410; ett headset med en prisbild som motsvarar en fjärdedel av t.ex. kändare tillverkares lurar, exempelvis Steelseries Arctis 7X/7P som vi nyligen recenserade. Men vad har tummats på för att faktiskt nå ett snittpris på 500 kronor?

Ljud, komfort och mikrofon

Det tydligaste är ljudbilden som i dessa lurar uppfattas som väldigt platt, aningen kvävd men ändå godkänd. Tråkigt nog kommer det ett svagt surrande ljud från dess vänstra sida, vilket antagligen är på grund av att dess batteri är lokaliserat där, eller bara en strömkälla överhuvudtaget. Detta låga men högfrekventa ljud kan med all säkerhet irrritera många – men det kan även vara värt att nämna att det möjligen enbart är detta headset som vi fått till oss som är ett måndagsexemplar. Oavsett… är det så att detta finns på alla DH410 headsets, är det egentligen mest mer vana headsetanvändare som kommer märka av det – och då medan man inte spelar upp något ljud av något slag. Under användning, d.v.s när ni spelar eller lyssnar på musik, dränks detta svaga pipande ljud lätt in i bakgrunden och blir inte längre ett hinder för själva upplevelsen, men det är ändå värt att poängtera. Apropå ljudbilden igen, kan det vara värt att nämna att jag verkligen saknar möjligheten att ställa in EQ eller inställningar i allmänhet, då headsetet saknar någon programvara. Dess grundläggande ljudbild är måhända platt och fri från någon betydande bas, men som en ”baseline” skulle detta varit perfekt för att ställa in och kanske kunna pumpa upp diskant och bas exempelvis. Men nu saknas programvara, vilket innebär att du antingen får leka med Windows enhetsinställningar eller bara leva med grundljudet. Synd då headsetets ljud ändå har potential.

Ser vi istället på dess komfort har jag bara prisande att ge, då dess imiterade läder ligger bra mot huvudet, och får headsetet att kännas stabilt och framförallt skönt under väldigt långa spelsessioner. Designmässigt påminner det faktiskt om HyperX headsets till viss del, med en avskalad men stilren ’look’ som med all säkerhet går hem bland ’kidsen’ där ute. Att du även kan ställa in lätt storleken, och att grundstommen känns tålig gör att intrycket sett till hållbarhet, komfort och utseende bara är positivt. Deltaco Gaming har med detta headset verkligen gått in hårt i den trådlösa gamingheadset marknaden – även om den har saker som kunde varit bättre.

Sedan har vi mikrofonen som på inga sätt vinner några priser – men som ändå känns väldigt överkomlig. Det finns ett svagt brus i grunden och talet är tydligt om än tunt. Men det är ändå väldigt snarlikt många andra headsets, särskilt med tanke på att vissa är betydligt dyrare.

Batteritid, laddning och plattformsstöd

Ser man till batteritid är det ändå en riktigt överkomlig sådan där du kan hålla det aktivt i runt 16-17 timmar innan det tar slut. Att ladda görs via Micro-USB vilket jag gärna sett bytts till USB-C med möjlighet för snabbladdning. I nuläget går det givetvis alldeles utmärkt, men med tanke på att när batteriet väl dör, verkar det inte gå att använda headsetet under tiden man laddar headsetet. Det blir därför mycket dödtid, då det tar ett tag att få det att nå 100 % laddning igen. Men återigen, för det här priset kan jag förstå att de tagit lite genvägar…

Vad som däremot är en bra väg att gå är multiplattformsstödet. Det medföljer 3.5 mm kabel vilket gör att du kan koppla headsetet till allt från Xbox, Nintendo Switch och din mobil – förvisso inget unikt för DH410, men ändå bra att de gått hela vägen. Sedan har vi den trådlösa överföringen (via 2.4GHz) som via dess USB-dongel kan anslutas till en Windows PC alternativt PS4. Detta fungerar felfritt och hittas direkt, som det ska. Inga konstigheter!

Svagheter värda att påpeka innan avslut…

Innan vi sätter punkt, har vi en del saker som däremot måste tas upp. Trots att headsetet är relativt slutet (d.v.s att du blir avskärmad mer från omvärlden), sker ändå en hel del läckage både ut och in i headsetet. Det upplevs helt enkelt lite slit-och-slängigt på ett mer billigt sätt – vilket givetvis inte är märkligt i sig med tanke på priset, men som ändå borde varit bättre. Sedan har vi som jag redan nämnt att det inte går att använda medan man laddar upp det – för att inte tala om att snabbladdning via USB-C hade varit toppen just på grund av detta. Men icke sa nicke, det lyser med sin frånvaro. Vad som också lyser med sin frånvaro är något som helst surroundljud i lurarna. Inte en ’dealbreaker’ på något sätt – men med ett så stort spelfokus hade detta varit den sista pusselbiten som fått mig att vinnas över helt… men ack nej.

Sista orden…

Trots att jag ovan påpekar olika brister, känner jag ändå att det är ett gediget headset, med bra komfort som utan tvekan kommer fungera finfint för en nybörjare eller bara de som vill få mycket för pengarna (vilket verkligen inte är fel i dessa tider). Komforten är dunderbra och även om ljudet är platt, är det inte på något sätt dåligt i sig (förutom det svaga surrande ljudet). Deltaco Gaming har med detta headset tagit ett ordentligt kliv in på den trådlösa marknaden – och även om det knappast är perfekt, ska det ändå bli riktigt intressant å se var de tar vägen med uppföljningen av detta. Nu händer det grejer på den trådlösa gamingheadsetmarknaden, som på riktigt kommer gynna oss användare. Något som är extra tydligt med just detta headset!


Specifikation
Ljudbild: Stereo, Impedans: 32 ohm, Frekvensomfång: 20 – 20.000 Hz, Känslighet: 99 dB, Storlek på högtalarelement: 50 mm, Akustisk konstruktion: Sluten

Mikrofon

Mikrofon: Ja, (avtagbar)

Anslutningar

Anslutning: 2.4 GHz USB, (eller 3,5mm)

Batteri

Batteritid (Ungefärlig)17 h, USB-laddning: Ja, (Micro USB)

Övrigt

Färg: Svart, Passform: Over-Ear, Passar till: PC, Mac, Playstation 4, Playstation 5, Vikt: 330 g, Garanti: 5 år

Deltaco Gaming DH410 Wireless gamingheadset (GAM-109). Lägsta pris 490 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-01-08.

Recensionsex tillhandahållet av Deltaco Gaming. Finns även här.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar