Tchia

Hur kan man själhoppa in i en sten?

av Danny Larsen

Tchia, en ung flicka med förmågan att hoppa in i djurs själar tar nu upp jakten i att frigöra sin fader från märkliga tygmänniskor(?!). Kommer hon lyckas i kampen om att frigöra honom och vad mer finns det för henne att göra runt den lilla övärlden hon befinner sig?


Tchia är en ung flicka som lever med sin fader ute på en liten avskild ö, i en värld som är inspirerad av Nya Kaledonien. Där lever de i lugn och ro och njuter av livet. Vardagar fyllda av fiske eller genom att sitta vid lägerelden och sjunga sånger. Men plötsligt en dag dyker ett plan upp från ingenstans och Tchias pappa säger till henne att gömma sig. Från planet kliver en man och några märkliga varelser som ser ut att vara gjorda av tyg ut, de har ett hetsigt samtal och plötsligt blir Tchias pappa insnärjd i tyg och tillfångatagen. När planet väl är på väg att lyfta springer Tchia vädjande mot det och sträcker ut handen  – och plötsligt har hon hoppat in i kniven(?!) som mannen håller. Och med denna märkliga förmåga lyckas hon slå honom i ansiktet.

Men kniven (d.v.s hon själv) trillar ur planet och Tchia får här lära sig att hon faktiskt kan göra något så märkligt, som att ”själshoppa” in i djur och små objekt. Udda då det är ”själshoppande” och objekt har väl ändå ingen själ (men det är en diskussion för en annan dag) – men det är en mekanik, spelet går med, så vi låter det glida.

Genom denna förmåga kan Tchia spelet igenom snabbare ta sig fram genom att hoppa in i allt från t.ex. en fiskmås för att snabbt flyga upp på en hög klippa eller hoppa in i en sköldpadda och simma ner till havets djup. Utöver att kunna använda förmågan till att ta sig fram över stora ytor har hon även tillgång till en fin liten båt.

Tchia njuter av lugnet.

Denna båt är dock inte bara att sätta sig i och köra, du måste gå fram till seglet för att välja hur snabbt eller långsamt du vill att båten ska gå och sedan tillbaka för att styra båten runt de öar eller floder du träffar på. Vill hon parkera båten gäller det att komma ihåg att putta i ankaret för att den ska stanna kvar – förvisso något som kanske säger sig självt, men extra värt här. Det finns bryggor som hon kan åka till, som sedan kommer användas för att snabbt hoppa mellan – tänk teleportering – de olika öarna, förutsatt att du har gjort klart ett uppdrag på sagda ö och snabbt vill färdas till en annan.

Om du är uppe och klättrar vill du såklart inte falla ner och slå dig ordentligt, men som tur är för Tchia har hon en liten glidare som hennes pappa har gjort åt henne. Med glidarens hjälp kan hon hoppa från höga höjder och använda den för att sakta glida ner mot marken. Men det gäller att inte glida för länge då det finns mätare att hålla koll på; en av dem är hennes energimätare som sakta går ner ju längre Tchia använder glidaren och når den noll, javisst, då kan hon inte använda den längre – uppenbarligen. Denna glidare fick mig i alla fall snabbt att tänka på Breath of the Wild eller Horizon Forbidden West där både Link och Aloy har liknande spelmekaniker för att kunna undvika långa fall ner till marken. Funkar det så funkar det helt enkelt!

En till mätare är den som visar hur länge Tchia kan ta över ett djur eller objekt; när den tar slut återvänder hon tillbaka till sin vanliga form – något som kan gå illa om du t.ex. just då är en fågel i skyn. Hua!

Du kan även hitta speciella frukter för att fylla på Tchias energimätare och då det låter henne glida eller dyka längre. Det finns även grottor där du kan hitta undangömda frukter som kan förlänga hur länge hon kan vara förvandlad till andra saker. Men för att låsa upp dem måste hon karva till masker som matchar den som finns vid den specifika grottan. En uppgift som i sig känns lite fräsch…

Karva masker för att låsa upp hemliga grottor.

Det finns en hög uppgifter att göra i spelet, saker att hitta och leta upp om du vill. Något som gav mig lite vibbar av Assassins Creed då du kan hitta utvalda platser högt upp som kan användas till att låsa upp vad som finns i omgivningen runtom på hennes karta. Hon har också sin ukulele som kan komma att användas i mellansekvenser där du får spela med i sångerna, men inte nog med det du kan även använda den för att ändra tiden på dygnet genom att spela vissa noter i följd.

På tal om musik, om det är det något som präglar spelet väldigt mycket så är det det. Spelet må vara fiktivt men det är skapat för att reflektera kulturen och musiken från Nya Kaledonien vilket är var utvecklarna av spelet kommer ifrån. Det är ett spel som visar upp dess kultur och traditioner och kan hittas i de sånger vi hör i spelet – något som är riktigt mysigt. Och ärligt talat är genuint bra låtar som då och då spelas upp genom spelet. Alla tal och sånger är inspelade i Nya Kaledoniens originalspråk; Drehu men även en del på franska. Det blir med andra ord att titta på en hiskelig mängd textning för att hänga med i spelet, men det är ändå helt okej i slutänden då jag fått avnjuta sånger som jag aldrig annars hört, särskilt inte på detta vis, vilket är bra mysigt.

Ta del av det kulturella arvet utvecklarna vill dela med sig av.

Tchias kamp mot skurken Meavora och hans tygskurkar hamnade lite i bakgrunden för mig i spelet då jag njöt väldigt mycket av de vyer och underbara ställen de olika öarna bjöd på. Det är ett väldigt färggrant spel och de fantastiska övärldar vi får ta oss runt mellan var bara underbart, så pass att jag skulle vilja att de fanns i verkligheten. Att bara kunna ta en båt och segla ut och utforska omgivningarna precis som Tchia vore en upplevelse.

Men spelet är byggt på en mängd utforskande och såklart det kulturella arvet som visas upp här. Samt att Tchia vill hitta sin plats och hur hon kan använda sin förmåga till något gott genom att hjälpa dem som finns runtomkring henne. På sin resa kommer hon stöta på en stor mängd olika människor som hon hjälper och blir vän med, alla med saker de behöver hjälp med. De är i regel i situationer där egentligen bara är Tchia som kan hjälpa dem, då ingen annan vill.

Allt är dock inte sprudlande vackert…

Det fanns tyvärr tillfällen i spelet där texturer poppade in plötsligt och dessutom att mellansekvenser kunde slöa ner spelandet. Så till den grad att en scen som kanske skulle ta 15 sekunder tog 2-3 minuter för att den rörde sig i några få frames i sekunden, vilket kunde vara irriterande. Men dessa saker skedde inte ofta och kommer säkerligen fixas i en kommande uppdatering av spelet. Men ändå värt att poängtera…

Själhoppa in i en kokosnöt ! ?

Tchia har en mängd saker att erbjuda, om det så är att utforska den fantastiska övärlden, hitta alla saker som finns eller bara om du vill flyga högt upp i skyn som en fågel alternativt dyka långt ner i havet som en fisk – så kan du göra det här. Spelets berättelse är intressant och du som spelare kommer vilja se hur Tchia utvecklas, men framförallt hur hon ska kunna rädda sin fader från skurken Meavora…


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Playstation 4 och Playstation 5.

Tchia. Lägsta pris 309 kronor enligt Playstation 2022-04-07.

Recensionsex tillhandahållet av Kepler Interactive.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar