The Legend of Zelda har varit min favoritspelserie så länge jag kan minnas och det känns därför passande att min första text som ny recensent på Nördliv handlar om ett Zelda-spel som blickar lika mycket framåt som bakåt. Det senaste spelet bjuder på många nya inslag och tar ett stort kliv i en för många efterlängtad riktning. Det är också i viss mån en återgång till det första spelet på NES och samtidigt en kärleksförklaring till spelseriens över 30 år långa historia. Det här är The Legend of Zelda: Breath of the Wild.
Spelet börjar med att Link sover och någon väcker honom. En klassisk början alltså. Den här gången har han dock sovit lite längre än vanligt. Den Stora Ondskan slog nämligen till för hundra år sedan och Link hade inte kraft nog att besegra den. Men skam den som ger sig! Efter att ha laddat sina batterier i en grotta riktigt länge är han nu redo att göra ett nytt försök. Redan på vägen ut ur grottan lär vi oss att den här inkarnationen av Link både kan hoppa och klättra på ett sätt som aldrig förr. Vi har också två sprillans nya mätare att hålla koll på: en som visar temperatur och en som visar hur högljudd Link är. Kläder och mat spelar en stor roll i det här spelet. Klä dig rätt och ät ordentligt så ökar dina överlevnadschanser. Om du har saknat matlagningens ädla konst i tidigare Zelda-spel så har du tur. Under spelets gång hittar du alla möjliga saker att slänga i grytan och en del av dem gör att Link kan tåla mer, smyga bättre och klättra högre.
Det här är det största Zelda-spelet hittills och med den största friheten, men det är frihet under ansvar.
Innan du får utforska den stora världen så måste du först utforska en mindre, begränsad del av världen. Också ganska klassiskt. När Link har fått tillräckligt med förmågor och spelaren har lärt sig hantera dem så är det dags att likt en fågelunge lämna det trygga boet och pröva sina vingar. Eller i det här fallet, sin flygskärm. När jag först begav mig ut i den enorma världen så kändes det både spännande och lite läskigt. Möjligheten finns faktiskt att bege sig direkt till Den Stora Ondskan, men det rekommenderas inte. De fiender som man träffar på i början bjuder på tillräckligt stor utmaning och snart inser man att det lönar sig att tänka strategiskt. Eller hellre fly än illa fäkta. Bra vapen kan förstås vara till hjälp och sådana lämnar besegrade fiender efter sig. Svagheten med Breath of the Wild sitter dock i just dess vapen och sköldar.
Saker som går sönder är aldrig kul och det är inget undantag i Breath of the Wild. Det har pratats om att den begränsade hållbarheten skapar variation, men för mig är det snarare frustration. När till och med pilbågar har en kort livslängd så börjar det kännas en smula fånigt. Aldrig i något tidigare Zelda-spel har jag önskat att mina vapen eller sköldar skulle kunna gå sönder. Lyckligtvis kan man bära omkring på en hel del och genom att hitta Korokfrön och ge dem till rätt person så finns möjligheten att bära ännu mer. Dessa frön hittas genom att lösa små gåtor runtom i Hyrule som till exempel kan gå ut på att lägga ett äpple i en tom skål eller att göra en ring med stenar komplett. Jag tycker om de där små gåtorna och blir lika glad varje gång en Korok dyker upp och belönar mig. Det finns också mängder av en sorts helgedomar med mer avancerad hjärngympa, vilket jag också uppskattar.
Det finns ett huvuduppdrag i spelet, men lägg inte allt fokus på det. Att upptäcka världen, hitta folk att prata med och snubbla över mängder av sidouppdrag är minst lika viktigt, om inte viktigare. Det här är ett levande Hyrule under dygnets alla tider, med omväxlande väder som påverkar spelandet. Att klättra i regn är nästan omöjligt och börjar det åska så bör du undvika att använda metallföremål. Spelet har en stil som påminner om en tecknad film och ofta går tankarna till Studio Ghibli. Det händer flera gånger under mitt äventyr att jag ställer mig på toppen av en kulle eller ett högt berg och bara njuter av utsikten en längre tid. Ett mycket vackert spel med musik som stundvis höjer min upplevelse till en emotionell bristningsgräns, då jag blir starkt berörd av några välbekanta melodier. Det här är en värld jag gärna stannar kvar i så länge jag kan.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Lägsta pris Prisbild ca 600 kr.
i samarbete med PriceRunner