Star Wars Pinball

av Martin "Fyghar" Johansson

Star Wars och flipperspel var på sin tid riktiga klassiker, och även om den ena av dem har återuppstått på senare år så ska det bli intressant att se hur den här kombinationen fungerar på Nintendo Switch.


För den som inte vet vad ett flipperspel är så ska jag förklara lite snabbt. Det är en sorts spelmaskin där man ska försöka hålla en kula på banan så länge som möjligt, man ser vart kulan är samt hur banan ser ut genom en glas- eller plastskiva ovanpå banan. Sedan har man två knappar att trycka på, en på vardera sida av maskinen, som får två pinnar på botten av banan att röra på sig. Dessa pinnar kallas på engelska för flippers, och är egentligen allt som används för att försöka hindra kulan från att åka ner och ut ur banan.

Det fungerar bra att spela Star Wars Pinball på Switchen, man använder sig av axelknapparna på kontrollen, antingen ZR+ZL eller L+R för att styra pinnarna. Men det är också de knapparna man styr med i minispelen, vilket är väldigt klumpigt tills man lär sig mönstret, men även då känns det inte riktigt vettigt att man ska blockera ljussablar eller styra ett rymdskepp med hjälp av axelknapparna istället för en styrspak.

Det finns lite olika spellägen i Star Wars Pinball, det finns ett karriärläge där man spelar olika banor med olika restriktioner och poängmål att uppnå. Några exempel på restriktioner är tidsgräns, att man bara kan använda sina flippers ett visst antal gånger eller att man bara har ett visst antal kulor. Utöver karriärläget finns ett sololäge där man kan öva på de olika banorna och samla på sig poäng för att låsa upp olika belöningar som karaktärsmodeller från spelet. Det sista spelläget är ett onlineläge där man väljer en av tre motståndare som har olika höga poäng för en specifik bana, försöker få bättre poäng och belönas efter det. Man rankas i olika ligor och efter ett antal dagar så påbörjas en ny omgång, och om man hade tillräckligt mycket poäng så rankar man upp till nästa liga.

De olika banorna är baserade på allt från Return of the Jedi till Solo och dessutom de olika TV-serierna där emellan. Totalt finns det 19 olika banor att välja mellan och ingen är den andra lik designmässigt, vilket ger en bra variation på banorna. Vissa banor har även särskilda minispel om man lyckas öppna upp dem, och då kan man till exempel flyga runt i rymden och slåss mot antingen Imperiet eller rebellerna.

Ljuddesignen tycker jag är bra. Det låter som att jag spelar ett flipperspel med lite extra effekter som händer runtomkring, som att TIE fighter flyger runt och anfaller rebellerna. Musiken är hämtad från de olika filmerna och serierna, klassikerna som Imperial March och Cantina Band finns med. Det kan dock vara lite tjatigt när det är samma ljudklipp som ständigt spelas upp beroende på vad man gör, det var visserligen likadant med de riktiga flipperspelen, men jag gillade inte det då heller.

Finns inget att påpeka om grafiken. De olika flipperborden ser bra ut, och även om minispelen kunde ha sett bättre ut, så är det inte där fokuset ska ligga, utan det är ju borden som ska fokuseras. Det är kul att se karaktärer och maskiner röra runt sig under tiden man spelar, men det kan även vara distraherande. Det hände mer än en gång att jag fastnade lite för länge med blicken på en karaktärs animation istället för bollen och förlorade den.

Jag hade inte några höga förhoppningar om Star Wars Pinball när jag först satte mig med det, men jag blev lite imponerad över hur välgjort det var till en början. Men jag kände snabbt att mitt intresse dalade och spelet lyckas inte greppa tag om det igen.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.

Star Wars Pinball. Lägsta pris 329 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-10-01.

Recensionsex tillhandahållet av Zen Studios/NGS.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar