Hem RecensionerSpelrecensionerPC Resident Evil: Village – Winters’ Expansion

Resident Evil: Village – Winters’ Expansion

Sista berättelsen med familjen Winters?

av Danny Larsen

Winters-familjen har inte haft det lätt, först Ethans febrila jakt på hans förvunna fru i Resident Evil 7 och sedan att han måste rädda sin kidnappade dotter Rose i Resident Evil Village. Här kommer nu en expansion där vi istället får följa Rose i ett äventyr som ger oss mer från Winters-familjen. Frågan är om det är värt att införskaffa? Häng med så ska vi utröna den frågan.


Först och främst är det inte bara Rose berättelse som vi får ta del av i och med Winters-Expansionen, utan vi får även ett tredjepersonsläge till Village där vi nu kan spela mer som de gamla spelen istället för förstapersonsläget som Capcom började med i Resident Evil 7. Vi får även med “The Mercenaries Additional Orders” med nya spelbara karaktärer. Dessa tre är den svulstige Lady Dimitrescu, den hårdföre Karl Heisenberg och den stoiske Chris Redfield. De har även lagt till två nya banor.

Tredjepersonsläget är ett kul tillägg till huvudspelet där du kan få uppleva denna vy som var klassiskt förknippad med spelen i RE-serien.  Du kan nu få en ny syn på spelet och även med det nya läget kommer vi ej att kunna se Ethans ansikte då han alltid vänder sig bortåt om du försöker vinkla kameran för att titta närmare på honom. Det är en kul (om än enkel) sak att hans ansikte ska vara ett mysterium och de fortsätter med det även här. Det är verkligen intressant att hoppa in i spelet och köra runt i tredjepersonsläget, men det är inte tillräckligt för att jag ska sätta mig och köra igenom spelet igen då jag redan har gjort allt som finns att göra. Det är en kul gimmick men inte tillräckligt för mig, men jag uppskattar att de har lagt till det för spelare som velat ha det.

För att förtydliga lite, tredjepersonsperspektivet är alltså bara nytt för huvudspelet i Village. Rose expansionen är enbart från start tredjepersonsläget från start och Mercenaries går bara att spela i ett förstapersonsläge.

Att de lägger till de tre nya karaktärerna i Mercenaries gör att de fyller ut det läget lite mer, plus de två nya banorna ger lite nytt att spela på och förlänger livslängden. Men på det stora hel är det bara lite extra för att fylla ut Mercenaries, vilket är bra men det är inte varför jag testar på Winters’-Expansionen.

Det som lockar och gör mig intresserad är att få hoppa in och ta del av en ny berättelse om familjen Winters. Här får återigen stifta bekantskap med en äldre Rose Winters som nu är en tonåring. Hon har svårt att passa in p.g.a. de krafter som hon har fått ärva, vilket gör att hon önskar desperat att bli av med dem och bli en ”normal” tonåring. Som ur det blå dyker plötsligt en möjlighet om att bli av med krafterna upp. En agent berättar för henne att det kan finnas ett sätt att bli av med dem, men att de kan inte vara helt säker på att det kommer fungera. Men Rose är villig och desperat att ta chansen och hoppar med huvudet först in i sitt egna äventyr i jakten på ett normalt liv.

Vi kommer i den ca tre till fyra timmar långa resa som spelet ger oss återbesöka bekanta ställen och områden från Village, samt även några bekanta ansikten vilket jag bara kommer nämna den första av dem. En enorm man pinar och jagar kloner av Rose, rösten är bekant men att han har en mask på sitt ansikte så det kan vara svårt att säga vem det kan vara. Nej det är det inte då det här är en ondskefullt vriden version av ”The Duke”: Denna version är inte hjälpsam utan vill bara Rose illa och använder sig av monster som bildligt talat suger ansiktet av henne om de kommer dem för nära.

Kanske bör nämna att detta utspelar sig inte i den verkliga världen utan inuti ett litet exemplar av Megamycete, det som gav Moder Miranda, hennes undersåtar och även Rose sina krafter. Inuti i den finns alla minnen av dem som var nära den, och här ska det finnas en lösningen på hur hon ska kunna bli av med sina krafter.

Ta första steget in i Roses berättelse.

Inuti denna värld kan Rose använda sig av krafter för att ta sig vidare, är det imponerande krafter undrar du, nja men de får jobbet gjort. Rose kan använda sina krafter för att paralysera fiender för att sedan kunna ta ut dem med de skjutvapen som hon får tillgång till. Hon kan även använda sig av sina krafter för att suga musten ur blommor som finns i områdena du är i, dessa blommor har ett rött slem som kommer stoppa Rose i hennes framfart i jakten på den vita kristall som uppenbarligen är lösningen på hennes problem. När Rose tar död på en blomma stelnar det röda slemmet, det torkar ut och försvinner. Genom att ta död på blommorna kommer nya vägar finns tillgänglig att utforska och Rose kan röra sig allt närmare sitt mål.

Men Rose är inte ensam i sin jakt, hon får hjälp av en mystik entitet som skriver på väggar i gyllene text,  ger henne råd och kan frammana objekt som kan hjälpa henne överleva hennes strapatser. Vem är den mystiska entiteten och varför hjälper den henne? Jag kan säga att jag listade ut det på direkten och när spelet var över visade det sig att jag hade rätt från start.

Men vi har återigen vapen som vi kan använda utöver Roses krafter, vi får tillgång till pistol, hagelbössa och pipbomber som vi använder för att överleva. Oftast är det bättre att fly och inte ta striden då du ibland kommer ha dåligt med ammunition eller livpåfyllning. Men du kan även hitta saker som hjälper dig kan tillverka ammunition eller livpåfyllning. Men håll hårt i allt, speciellt då du inte vet när ammunitionen eller livpåfyllningen kan behövas som bäst.

Det kommer finnas pussel och dörrar som behöver en speciell nyckel, allt som du förväntar sig för att kunna ta sig vidare i ett Resident Evil-spel, kanske måste kapa en kedja och då får vi leta lite för att vad vi behöver. Det är precis vad som förväntats av spelet, även fast det är en sådan kort upplevelse.

De områden eller delar som vi kommer att få besöka från RE Village är Lady Dimitrescus slott, Donna Benevietos hus och slutligen byn. Det är inte hela områdena vi kommer att få besöka utan bara utvalda delar, resten är blockerade av slemmet då det är inte ett så stort spel om du ser till speltid och yta du får röra sig över.

Det är intressant att få komma tillbaka till områden som du har spenderat väldigt mycket tid i i huvudspelet och jag tycker om vad de har gjort här, plockat några av de ställen som jag ville utforska mer. Donna Benevietos hus var en av de bästa bitarna i RE Village, men tyvärr också den kortaste enligt min mening.

Du kommer hitta lappar som ger oss ledtrådar till varför vi är där och ta del av Mirandas studier. Det ger bara lite mer kött på benen, men inte mycket mer än så.

Spelet har några saker som kunde ha varit bättre, en är att det känns som du snabbt slängs mellan områden, händelser och aldrig hinner andas och få ta in vad som händer, karaktärer som kommer och går och sen inget mer från dem. Det finns bossar att kämpa mot, men kanske inte dem du tror. Finns en som jag trodde jag skulle ha en episk slutstrid mot, men icke sa Nicke det fick jag inte uppleva och det var lite av en besvikelse. Men jag kan inte klaga på dem du får träffa på, då du ibland får kämpa för överlevnad. Jag gick inte ur spelet helt oskadd utan det blev ett par dödsfall under resans gång.

Bekant, men ändå inte.

För vad du får i Winters’ Expansion är jag väldigt nöjd, Rose har en historia där du återvänder och får besöka bekanta platser och träffa på karaktärer du kommer känna igen. Att de lägger till ett tredjepersonsläge för RE Village är ett plus för de som vill ta sig en till tur genom spelet ur ett nytt perspektiv. Mercenaries får påfyllnad i formen av tre karaktärer och två banor som kommer ge dig mer variation på spelandet. Väldigt nöjd med allt som följer med.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Expansionen finns också på Playstation 4/5 och Xbox One/Series X|S.

Resident Evil: Village – Winters’ Expansion. Lägsta pris 216 kronor enligt Steam 2022-11-10.

Recensionsex tillhandahållet av Capcom.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar