Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Mighty Switch Force! Collection

Mighty Switch Force! Collection

av Danny Larsen

Mighty Switch Force! Collection är en samlingsutgåva av de fyra Mighty Switch Force spelen skapade av WayForward. Med över 70 olika banor och lite olika utmaningar så får vi ganska mycket för pengarna, men håller spelen måttet och vad är det vi får egentligen?!


I Mighty Switch Force! Collection så får vi de följande spelen: Mighty Switch Force!, Mighty Switch Force! 2, Mighty Switch Force! Hyper Drive Edition och Mighty Switch Force! Academy. Spelen är pusselplattformare och det är upp till dig om du kan klura ut och lösa banorna på snabbast möjliga sätt. Spelen har en timer där du kan se om du klarar av banorna på dess PAR tid (En satt tid på banan), sen är det bara upp till dig att nöta ner till den snabbaste tiden du kan för att vara bäst bland dina vänner (finns dock inga online High score listor, så skryt mellan vänner som spelar på samma plattform lokalt).

I spelet så intar vi rollen som den cybernetiskt förbättrade brottsbekämparen Patricia Wagon, där hon har till sin hjälp hennes Pellet Shooter (pistol), Infinity Dousing Apparatus (brandsläckare) och Siren Helmet. Med sin Pellet Shooter så kan hon skjuta ned fiender och ha sönder block. Infinity Dousing Apparatus använder hon för att släcka eldar som är i hennes väg, löser upp lerblock eller kyler av fiender som är lite väl heta. Siren Helmet är det mest användbara vi har i spelet för att ta oss fram i spelet, med hjälmen så kan man skjuta fram block till förgrunden samtidigt som andra dras till bakgrunden.

Med hjälmen så kan man då lättare ta sig framåt över banorna som varvas med block som kan ligga på varandra i olika positioner, t.ex. hoppa på ett nedre block som ligger i förgrunden, hoppa upp och använd hjälmen och du står nu på blocket ovanför istället. Detta kan låta lätt, men jag har många gånger i farten råkat trycka fel och hamnat i ett block istället vilket leder till att man förlorar ett av de tre livmätarna man har. Det här är den mest grundläggande saken man måste lära sig i spelet för att kunna komma vidare. Senare i spelet så introduceras vi till ett nytt block som man kan stå på om man vill, men använder man hjälmen så kan man gå igenom den och trycker man medan man står i den så skjuts man iväg i en riktning som visas med en pil på blocket. Dessa block kan vara bara för att komma högre upp, men man kan vara nöd att snabbt trycka flera gånger på rad då man ibland behöver skjutas från flera block. Här märker jag lite av frustration med att få ihop tajming på vissa ställen, samtidigt som man ska få en fiende in i blocket, skjuta iväg den och skjutsa den mellan flera block för att sen krossa den i ett vanligt block.

Saker man ska göra på varje bana är att ”fånga in” de 5 systrarna Hooligan som finns utsprida över banorna. Det är egentligen inte så mycket att fånga in dem, då de alla står utplacerade på olika ställen så man behöver ej jaga efter dem. Om du skulle dö på banan så finns det sparpunkter utsprida lite här och var, vilket man bara kliver över så börjar man om därifrån om man skulle klanta till sig. Till ens hjälp så kommer det fram en ikon som pekar mot var nästa syster står och när man fångat in alla så ska man ta sig till en viss plats på kartan där man blir upphämtad av en stor robot.

Spelen Mighty Switch Force!, Mighty Switch Force! 2, Mighty Switch Force! Hyper Drive Edition har alla liknande uppbyggnad, då det är samma typ av bandesign och du ska springa runt och hitta systrarna. Mighty Switch Force! Academy är lite annorlunda då du ser hela kartan och allt du ska göra på en skärm, det kan låta lättare men det är lika klurigt vilket som. Samt att i Academy så kan du köra VS ihop med upp till 3 vänner i soffan. Här kan man hjälpas åt eller jävlas och göra så att kompisarna krossas av blocken.

Spelet Mighty Switch Force! Hyper Drive Edition är bara första spelet fast nu i en mer högupplöst och tecknad stil, istället för originalets pixliga stil. Spelet har dock förlängts med nästan dubbelt så många banor.

Grafiskt sett så skiljer spelen sig lite åt, då första, andra och sista spelet håller en mer pixelstil, medan Hyper Drive Edition kör på den tecknade stilen. För mig så passar båda stilarna riktigt bra för vad spelen är. Och samma sak när det kommer till musiken, den är peppig och känns väldigt mycket som äldre plattformsspel i samma ådra.

Men nu har allt låtit bara bra och inga fel på spelen, men jag har några saker som jag stör mig på! När man hoppar från ett block till ett block i bakgrunden och ska byta så det kommer till förgrunden, så blir det som om man stoppar upp lite grann i hoppet och det har lett till att jag har missat nästa block eller att man har hamnat i ett block av misstag. Samt att det fanns ingen tutorial på hur man skulle göra något, visst det är inte det mest svåraste spelet att förstå sig på och klura ut… Men någon hjälp från start skulle alltid uppskattas. Saknar att det inte finns online High score, då det skulle vara kul om det fanns så man kunde se hur bra man stod sig emot ens vänner. Samt hemskt frustrerande när man inte lyckas med att skicka iväg sig och slår huvudet mot eller i ett block, men man får väl bara nöta på i spelet tills man kan banorna ordentligt.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One versionen.
Spelet finns även på Playstation 4, Nintendo Switch och PC.

Mighty Switch Force! Collection. Lägsta pris 199 kronor enligt Xbox 2019-08-21.

Recensionsex tillhandahållet av WayForward.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar