Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Mario Strikers: Battle League Football

Mario Strikers: Battle League Football

En mustasch att dö för!

av Fredrik Olsson

Vid alla mustiga mustascher! Mario och hans vänner drar upp strumporna extra långt och äntrar fotbollsplanen nu när det vankas bollsport! Är detta arkadsport för alla? Detta ska undersökas när vi går in för inspark!


Detta färgglada 5 mot 5-baserade fotbollsspel bjuder på oväntat genomtänkt taktik och ett mer komplext spelande än vad jag först trodde – något som skänker spelet mer djup. Du väljer fyra karaktärer inför din match där alla ger olika för- och nackdelar sett till deras kvaliteter och sedan är det bara att sparka boll. Och oj oj oj, vad det sparkas boll! Passningsspel och skott på mål är någorlunda organiskt (vilket spelets träningsläge går igenom) men att få till de så kallade ”Hyper Strikes” (tänk dekadent överdrivna skott på mål) kräver att man får andrum nog att ladda upp sina små ben.

Detta läge kan enbart aktiveras om du plockar upp en specifik power-up som då och då dimper ner på fotbollsplanen. Aktiveras de blir det rejält svårt för den stackars målvakten att stoppa skottet – för att inte tala om att varje karaktär har ett unikt sådant. Mario hoppar upp långt upp i himlen och mosar iväg skottet så det ringlar runt i cirklar mot den svettige målvakten. Peach skott överflödas av ren och skär kärlek och kan få motståndare att med flit slänga in bollen i deras eget mål, medan den gode Bowser plockar upp bollen, sprutar eld på den och slungar den likt en komet i nyllet på målisen. Det hela är alltså ett härligt spektakel som när det aktiveras – ökar tillfredsställelsenivån med 100%!

Men spelet är inte utan övrig taktik. Det är minst lika viktigt att kunna tacklas, passa dina medspelare och racka upp kombinationsskott så att du får bollen över mållinjen. Spelet må vara utan några egentliga regler, men känns trots det väldigt tajt.

Vad som också är tajt är dess presentation – både sett till bild och ljud. Den härliga Mario-looken genomsyrar spelet där Hyper strike-skotten står ut som härligt psykedeliska och cartoony. Färggranna banor, möjlighet att påverka dina karaktärers statistik (om än marginellt) och ett rättframt tillika djupt spelande är Mario Strikers: Battle Leagues största styrkor. Men i jakten på att ge spelet mer djup skapas det dock en klyfta är jag rädd.

Den mängd av kombinationer som finns kan kännas lite överdriven för ett spel som egentligen ska kännas arkadigt och lättillgängligt. Inte för att det på något sätt är dåligt, men det är bara att det är svårt att sätta fingret på exakt vilken publik detta är för. Det hjälper inte heller till att spelet har få karaktärer att välja mellan och att antalet banor nära nog kan räknas på en hand, för att inse att det snabbt blir skralt. Det känns lite som ett skal till spel, som dessutom initialt bjuder på ett par cuper, och en liga för onlinespelande – som i sig dessutom känns laggig och halvdant optimerad.

Uppgraderingar finns…

Det är alltså både styrkor och svagheter med spelet som på många sätt ändå kommer hitta hem – särskilt i fotbollstokiga hushåll ute i landet. Men det är samtidigt inte lika lätt att komma in i känner jag, och även om det bjuder på helt galna moves ute på fotbollsplanen, blir det lätt färdigspelat för min del och redo för att damma på hyllan. Spelets ryckiga onlinespel i dess Strikers Club lämnar mig med mer att önska, och avsaknaden av mer innehåll för singelspelaren gör att det tappar ännu mer.

Förstå mig rätt, det är ett okej spel, men det når bara inte så långt jag hoppats. Men om du ger det tid, och låter Nintendo addera fler banor och karaktärer (samt fixa upp nätverksåtkomsten) kan detta ändå bli något att hålla utkik efter. Men kanske inte i detta nu…

Dags för en ’Hyper Strike’!


Specifikation

Mario Strikers: Battle League Football. Lägsta pris 549 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-06-16.

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar