Lumberhill

av Martin "Fyghar" Johansson

Vad får man om man kombinerar Overcooked med ett gäng skogsarbetare? Jo, man får Lumberhill. Men frågan jag ställer mig är om det värt besväret att leka skogshuggare eller om jag ska satsa på en karriär som kock… 


Livet som en skogsarbetare är rätt enkelt, eller hur? Man fäller lite träd och ser riktigt bra ut i sin flanellskjorta. Men tydligen har jag missat några detaljer i deras arbete som att hoppa runt på öar uppe i luften, leda djur till deras boningar och bygga broar. Allt detta ska man göra samtidigt som man hugger ner träd och bär dem till sin plats.

Utöver alla dessa arbetsuppgifter har de tydligen extra krav på sig om de vill få extra belöningar i slutet av dagen. Det kan vara att inte falla av ön, vilket känns som en vettig idé, eller att man inte ska hamna i vattnet, något som också är vettigt. Men att man inte får plocka upp djur för att bära dem till sin inhägnad känns ju bara dumt, särskilt när det är så enkelt att lyfta upp dem och sedan kasta dem in i sitt hem.

För att förtydliga: skogsarbetare gör inte allt det här i verkligheten, det vet jag. Fatta vilken hälsorisk det skulle vara att hoppa omkring på öar uppe i luften utan någon säkerhetsutrustning överhuvudtaget. Men det är vad de gör i spelet Lumberhill och jag struntar i vad de arbetarna har i lön, de förtjänar löneökning allihopa. De får visserligen stjärnor och yxor baserat på hur bra man gör ifrån sig, men jag vet inte riktigt hur bra de fungerar som valuta. Dock är det ju inte de som gör jobbet, utan det är ju jag som spelare som jobbar och samarbetar med mina vänner för att slutföra uppdragen. Jag vill för övrigt påpeka att det här är ett multiplayerspel med singleplayer-läge, och med det menar jag att man bör spela det här med sina vänner. Det går att spela själv, men det är ungefär lika kul som att äta en macka.

Jag förklarade lite hur man spelar spelet tidigare. Man fäller träd, bär dem till rätt plats, samlar in djur och tar dem till sin plats. Dock ändras vad man ska göra under de minuter man spelar en nivå. Det kan börja med att jag ska fälla två träd och bära dem till sin plats, men den uppgiften går på tid och om jag inte hinner med det innan tiden tar slut försvinner den och jag får då en ny uppgift. Men eftersom jag inte klarade av den första uppgiften får jag ju inte de poängen och kanske då inte heller klarar att få alla tre stjärnorna för den här nivån. Sen kan man få tag på en speciell yxa som ser väldigt blank och fin ut, men för att få den måste man få alla tre stjärnorna plus att man måste klara av det särskilda kriteriet för just den nivån. Det kan vara att inte falla av banan, inte plocka upp ett djur med händerna eller att inte bada i vattnet.

Det låter enkelt, men det är rätt svårt, särskilt om man är fyra stycken som inte vet hur man kommunicerar med varandra och täcker varandras vägar på olika sätt. Det var kaotiskt, frustrerande och riktigt kul. Det största problemet var att vi disconnectade från spelet fast ändå inte. Någon kunde fastna i en laddningsskärm medan en annan var med i spelets lobby men kunde inte röra på sin karaktär. Det här hände även när jag spelade själv vilket är väldigt tråkigt och tar bort en stor del av spelglädjen.

Kontrollerna i spelet är rätt enkla, och de uppmanar att man spelar med en handkontroll. Vilket innebär att jag snällt spelar med min Dualshock 4. Man springer runt, hoppar, gör olika handlingar som att hugga ved eller lyfta upp djur. Sen kan man kasta det man har lyft upp, och om man håller in sprintknappen kan man kasta det extra långt. Lite kul att se ett får flyga halva banan.

Grafiken är rätt charmig men känns inte som något jag kommer komma ihåg. Jag ser tydligt vad som är vad, även om jag ibland blandar ihop vad det är för sorts träd jag ska samla in. Det finns gott om karaktärer att välja mellan i de olika världarna och banorna ser både bra och kul ut. Musiken är trevlig att lyssna på, men det är inget som kommer läggas på minnet. 

Lumberhill är ett kul spel i mindre omgångar. Uppdragen varierar sig inte särskilt mycket, utan grunderna är alltid desamma. Det största problemet är dock att vi som spelar hamnar i en oändlig laddningsskärm eller inte kan göra något i lobbyn utan behöver starta om spelet. Det tar bort all spelglädje som uppstår under spelomgångarna och jag hoppas innerligt att de snart fixar de här problemen.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet släpps senare under året till Nintendo Switch.

Lumberhill. Lägsta pris 125kr enligt Steam 2021-06-24.

Recensionsex tillhandahållet av All In! Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar