Hem RecensionerSpelrecensionerPlaystation Final Fantasy VII Remake Intergrade

Final Fantasy VII Remake Intergrade

av Jesper Gustavsson

Ifjol släpptes det mycket efterlängtade Final Fantasy VII Remake till PS4. I år kom PS5-versionen av spelet, även kallad för Final Fantasy VII Remake Intergrade. Den nya versionen innehåller, utöver bättre prestanda, en helt ny berättelse, kallad Episode INTERmission, med karaktären Yuffie. Dags att undersöka om det håller samma kvalité som grundspelet eller om det faller platt i jämförelse.


Episode INTERmission

Den nya berättelsen, episode INTERmission, utspelar sig precis innan Shinra fäller en platta mot sektor 7. Vi tar kontrollen över Yuffie Kisaragi, en professionell materiajägare från Wutai. Du har fått höra att Shinra gömmer en kraftfull materia i sitt högkvarter så du bestämmer dig för att dra till Midgar och undersöka detta. Vid sin sida har du Sonon Kusakabe och motståndsgruppen Avalanche som leder er i rätt riktning. Berättelsen är en helt ny historia, som inte var med i den ursprungliga Final Fantasy VII utan är unikt för remaken. Vi får träffa karaktärer som dykt upp i spin off-spel, men vilka det är, ja det får du se för dig själv. Jag tycker om den här lilla bonusberättelsen och den bygger upp för Remake Part 2 på ett intressant sätt. Jag blir nyfiken på vart berättelsen tar vägen och det är enligt mig ett gott tecken.

När det kommer till gameplayet är det i grund och botten detsamma som i grundspelet (om du vill veta hur det fungerar mer utförligt kan du klicka här) Det som skiljer sig åt är att du primärt bara kontrollerar en karaktär, Yuffie,  och sekundärt även Sonon, fast då bara med att ge ut kommandon för magi och dylikt. Yuffie är med sin stora arsenal av förmägor en rolig karaktär att spela som. Hennes primära vapen är en kaststjärna, som hon både kan använda i närstrid och på distans. Om du kastar den mot en fiende kan du attackera med ninjutsu-magi. Dessutom kan Sonon och Yuffie synka sina attacker. Då attackerar du samtidigt med dem och om de båda har tillräckligt med ATB kan du använda kraftfulla synkronisationsförmågor som gör massiv skada. Jag tycker om de små tvistarna som de tillfört i INTERmission. Det gör att spelet känns fräscht samtidigt som det är familjärt. 

Något som är värt att lyfta här är musiken. Den tar sig an en ny stil,  som i min mening passar in då karaktärerna kommer från en annan provins, Wutai. Jag tror dock många kommer tycka att den är lite märklig eftersom den inte riktigt känns som att den tillhör spelet. En smaksak, helt enkelt.

Fort Condor!

Det finns även lite sidoaktiviteter att göra,  som att spela Fort Condor (Tower Defense-minispel som dök upp i originalet) och en ny summon, Ramuh. Jag uppskattar att de lagt tid på detta och ger sina köpare ännu mer värde för pengarna.

PS5 versionen av Final Fantasy VII Remake – vad är nytt?

Om du har en utgåva av Final Fantasy VII Remake som inte är PS+-versionen kan du ladda ner en gratis PS5-version. Denna version medföljer även den fysiska versionen av Final Fantasy VII Remake Intergrade. PS5-versionen kommer bland annat med detaljrikare texturer, snabbare laddningstider och bättre framerate. Du kan välja mellan Performance mode (konstanta 60 fps) och Graphics mode (30 fps i 4K.) Själv spelade jag med Performance mode då det känns otroligt skönt att spela när det flyter på så pass stabilt. Något jag saknar är dock DualSense-funktionalitet, men det är inget stort egentligen.

En hemlig boss väntar på dig…

Ytterligare något de fört in är ett Photo mode. Dock är detta extremt begränsat. Du kan bara ändra vinkel på kameran och ta bort HUD:en. Här finns det exempelvis inga filter att tala om. Det är synd då just photo mode var något de la mycket krut på i trailers.

Summa Summarum

Sammanfattningsvis tycker jag att Final Fantasy VII Remake Integrade är en bra uppgradering av originalspelet. Vare sig du har spelat spelet tidigare eller inte rekommenderar jag att du tar en titt på det och att det bara kostar 200 kr att spela den nya Episode INTERmission gör det definitivt till ett bra köp!


Specifikation

Denna recension baseras på PS5 versionen.

 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar