Crash Drive 3

av Mattias Malm

Behöver bilspel bara vara att åka från punkt A till punkt B? Skulle det inte vara roligt om man kunde göra skateboardtrick såsom 360 graders backflips, frontflips och loopar? Då kan jag säga att det finns ett spel som just utforskar det här området. Här kastas vi in i en sandlåda där vi kan leka spexiga billekar tillsammans med andra spelare. Men är det kul då? Det ska vi ta reda på nu!


Crash Drive 3 är ett arkadigt bilspel med fokus på online-spelande och att det ska vara så tokigt som möjligt. Till en början får vi åka runt i en rostig bil tillsammans med ett gäng andra spelare som kör varsina bilar. Till en början kan man mest bara åka runt och leka med turboboosten, köra på de olika hoppen som finns och göra alla möjliga typer av konster du inte skulle våga göra med en vanlig bil. Kolla hur många bakåt- eller framåtvolter du kan göra innan du nuddar marken. Varför inte göra samma sak, fast istället för volter se hur många varv du kan snurra med bilen runt sin egen axel? Vi får helt enkelt etablerat snabbt för oss att det här verkligen är en lekstuga.

Högst upp i mitten av skärmen kan den observante se att det finns en timer. Den räknar alltid ner till när ett event kommer att ske på banan. Eventen är som olika typer av lekar som alla spelare får vara med i vare sig de vill eller inte (man väljer såklart hur aktivt man deltar när lekarna börjar). Lekarna består av Beachball, Jump, Cops and robbers, Tag, Find the ring, Chase the crown, Collect, Race och King of the hill. I dessa lekar ska man under en tid begränsning bland annat; orsaka så mycket skada på en badboll som möjligt, hoppa på flest hinder, hitta en ring och leka tjuv och polis. Det är en god variation på dessa lekar helt enkelt.

Vinner man en lek blir man belönad med pengar. För dessa pengar kan man köpa nya bilar och köpa lite kosmetika till dem. Det är verkligen betoning på LITE här. Det enda man kan göra är att byta bilens antenn till en skojig figur, ändra hur avgaserna ska se ut när du använder turbon, eller ändra färgen på din registreringsskylt. Köper du sakerna till en bil förs det dessutom över till samtliga bilar du kommer att köra med. Det går även att tjäna pengar genom att åka runt och göra lite tricks, men det går betydligt fortare att delta i lekarna och framförallt om man vinner dem.

Det går även att låsa upp andra banor. Någon bana låses upp när du har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar, medan andra kräver att du klarar några speciella utmaningar på varje bana. Utöver lekarna får man med jämna mellanrum utmaningar som man kan försöka genomföra för att tjäna pengar samt gå upp i nivå. Ja det finns ett levelsystem och du stiger i level främst genom lekar eller utmaningar. Precis som med pengar går det betydligt fortare att delta i lekarna. Vissa bilar och banor kräver dessutom att man är i en viss nivå.

Till en början tycker jag att spelet bjuder på lite god, lättsam och även lite tramsig humor. Det är rogivande att bara åka runt och hoppa med en bil och lekarna bjuder på ett trevligt bryt från det och gör till en början att spelet inte känns enformigt eller innehållslöst. Tyvärr blir det enformigt och känns innehållslöst när man har lagt några timmar i spelet. När man har kört lekarna flera gånger i sträck börjar jag tråna efter någon typ av variation. Då tänker jag att denna tristess kanske åtgärdas genom att åka till någon annan bana. Tyvärr har jag alltid blivit ensam när jag bytt bana. På första banan kan det ha varit nästan ett tiotal spelare inne, men så fort jag bytte bana var det som att jag är den enda personen i världen som spelar. Jag hoppas att det här bekymret är på grund av spelarna snarare än spelet. För om det är designat att man ska vara ensam på alla utom den första banan, förstår jag inte varför man har med dem överhuvudtaget, då alla lekar är identiska på samtliga banor. Det finns dock ett spelläge där man kör stridsvagn och ska putta eller skjuta ner sina motspelare. Det läget är dock inte lika roligt, då variationen där är noll.

Nu är förmodligen inte heller tanken att man ska sitta och mangla spelet flera timmar i sträck. Utan plockar man upp det någon gång ibland och spelar i ungefär 40 minuter kan jag tänka mig att det blir ett trevligt tidsfördriv. Det blir säkert hundra gånger roligare om man är några vänner som har spelet så att man kan åka runt och busa i goda vänners lag.

Utseendet på spelet är ganska simpelt. Eftersom att spelet kan spelas på alla typer av plattformar (dator, konsol, telefon och surfplatta) måste man såklart göra det enklare, men det ser färggrant och trevligt ut. Musiken är helt okej. Jag har ingenting emot att den låter i bakgrunden, men den är inte heller någonting jag sitter och nynnar på eller aktivt lyssnar på heller. Kontrollen är stabil och lätthanterlig, förutsatt att man kör med handkontroll. Med tangentbord blir det dock en rörig historia, så håll er till handkontroll och allt kommer fungera prima.

Crash Drive 3 är på det stora hela ett trevligt litet spel. Det blir förvisso enformigt i längre sessioner, men plockar man upp det någon gång ibland och kör det i kortare stötar bjuder det på lite god och knasig underhållning. Gillar ni bilspel och ser det på en rea någon gång tycker jag att man i alla fall kan testa det. Se då till att ha någon att spela tillsammans med, så blir nog upplevelsen ännu trevligare.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Spelet finns även tillgängligt på Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X och Nintendo Switch.

Crash Drive 3. Lägsta pris 174 kronor enligt Steam 2021-07-22.

Recensionsex tillhandahållet av M2H.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar