Att bygga, utforska och överleva är en beprövad kombination i spelvärlden, men Into the Emberlands försöker sätta sin egen prägel med en enkel spelmekanik, ett roligt koncept och en charmig grafik. Resultatet är ett avkopplande äventyr som bjuder på både mysiga stunder och frustrerande inslag. Lägg till att spelet endast kostar 70 kronor, och du har här ett spel som kan vara värt varenda krona.
Into the Emberlands är ett mysigt, gulligt och trevligt utforsknings- och strategispel som har en oerhört enkel premiss: bygg och utveckla en liten by. Det gör du genom att våghalsigt lämna tryggheten av ditt hem för att vandra ut i skogens farliga Miasma – en dödlig, elak kraft som tagit över världen. Till ditt förfogande har du dock en lykta som innehåller Ember – en sorts kryptonit mot Miasman som ger dig, spelaren, en trygg passage genom den dunkla skogen. Men akta dig: lyktan kan snabbt förlora bränsle, och gör den det blir det istället du som blir uppslukad av skogens mörker.
Som den enda kompetenta personen i byn är det fullkomligen upp till dig att vandra ut i skogen, hämta resurser, rädda vilsna bybor (“knacks”) och därefter uppgradera byggnaderna i byn. I gengäld får du… tja, inte särskilt mycket från byborna, men i deras nyöppnade butiker (som du har byggt) är du välkommen att spendera pengar på resurser och verktyg. Ingen rabatt här inte! När du har byggt upp byn uppgraderas den till nästa nivå, där staden växer och du får en drös nya uppgifter att klara av. Arbetscykeln blir alltså mycket tydlig i detta spel: gå ut, hämta resurser, kom tillbaka, uppgradera byn, gå ut, hämta resurser, kom tillbaka, uppgradera byn. Låter det tråkigt? Kanske, men det är förvånansvärt kul!
Ute i skogen finns det fyra olika miljöer – biomes – att utforska, varav skogen är den som spelaren börjar i. Här finner du resurser som trä och sten, verktyg som yxor och hackor och varelser som giriga troll, kycklingar, vilsna bybor och… En målare? Ja, det finns faktiskt en hel del att göra, och precis när jag tänkte “Ok, nu börjar det hela bli lite repetitivt” hittade jag en ny sak i skogen att använda eller ta hem. De flesta varelser som du möter ute i skogen, exempelvis de giriga trollen, erbjuder ett byte där du ger dem råvaror och får uppgraderingar i gengäld. Det kan vara allt från att uppgradera din Ember lykta så att du kan vandra längre ut i skogen, öka storleken på din ryggsäck eller göra din plånbok större så att den håller fler mynt.
Into the Emberlands kan närmast beskrivas som en roguelike, men att kalla det “strategiskt” är lite långsökt. Varje steg du tar kostar en Ember, och du måste därmed planera dina färder så att du har nog med Ember för att ta dig tillbaka till byn. Egentligen är det bara enkel aritmetik, men det lägger ändå till en viss fara i spelet som spelaren konstant måste ha i åtanke. Och om du får slut på Ember? Då förlorar du alla dina resurser och får en sämre lykta! Din by behålls dock på samma nivå. Spelet erbjuder samtidigt gott om sätt att få Ember ute i skogen, exempelvis genom att rädda bybor, plocka upp orbs från marken eller (i nödfall) ta sönder dina verktyg.
Verktygen hittar du främst ute i skogen, men de går även att köpa från bybor eller varelser du stöter på under dina äventyr. De finns i olika kvalitetsnivåer, där den enda skillnaden är att verktyg av högre kvalitet håller längre innan de går sönder. Förutom verktyg kommer du att samla på dig en mängd olika resurser, vilket snabbt kan fylla din begränsade ryggsäck som rymmer maximalt åtta föremål. När den är full är det bara att vända tillbaka till byn för att lasta av. Resurshanteringen är enkel och smidig, styrd enbart med muspekaren – precis som resten av spelet – vilket återigen reflekterar Into the Emberlands enkelhet.
Och där är egentligen hela spelet förklarat. Med sina 4 miljöer finns det dock gott om nya saker att alltid utforska och uppgradera, så oroa dig inte om att du kommer få för lite att göra. I varje miljö finns nya varelser, råvaror, verktyg och annat att upptäcka och använda. Dessa miljöer befinner sig dock långt ifrån din by, vilket leder till frekventa färder fram och tillbaka. Den enda stora kritiken jag har kring Into The Emberlands spelrytm är hur fruktansvärt långsam din karaktär är. I början är det okej, men när du flera, flera gånger springer längst samma sträcka märker du hur himmelskt långsam karaktären faktiskt är – särskilt när du börjar komma längre ut i skogen. Detta må låta som gnällande käbbel från mig, men spelarens långsamma rörelse var onekligen mitt största problem med spelet. Vi kan uppgradera allt möjligt, varför inte tillåta oss att göra karaktären snabbare?! I och med spelets gång behöver du utforska längre och längre ut i skogen, så den långsamma rörelsen blir mer påtaglig desto mer du spelar.
Stundtals känns det också som att spelet saknar personlighet. Visst finns det mycket charm i den härliga grafiken, men ibland känns allt lite… Dött. Du uppgraderar byn, men ser inte särskilt många fler bybor som springer runt i den. De få byborna du kan se pratar inte, tackar inte – utan bara vandrar runt. Alla troll vill ha exakt 8 stycken träbitar, varken mer eller mindre, och samma gäller för många andra varelser du möter. Uppgraderingarna i byn hjälper inte heller spelaren alltför mycket, eftersom du ändå måste (i många fall) betala för deras tjänster. Det hela känns något otacksamt – vad tjänar jag egentligen på att göra allt detta? Vad är målet? Det finns inte riktigt något sådant utöver att konstant uppgradera byn, och glödet att fortsätta kasta mig in i skogen försvann för mig efter ett tag.
Samtidigt vill jag hylla spelet för dess enkelhet. Du kan skippa tangentbordet helt; bara musen krävs för att spela Into the Emberlands. Grafiken är, som ni redan sett, ganska enkel, men har sin charm och blir aldrig riktigt tråkig. De fyra miljöerna är varierade, både grafik- och innehållsmässigt, vilket gör även de senare delarna av spelen spännande att utforska. Musiken är därtill riktigt trevlig, med en härligt lugn melodi som komplimenterar den avslappnande atmosfären galant. Kanske blir musiken lite väl repetitiv efter ett tag, men detta är å andra sidan ett spel ämnat åt att ha egen media på i bakgrunden, förslagsvis avsnitt från Nördlivs podcasts.
Dess avkopplande spelmekanik och lättillgängliga kontroller gör det perfekt för kortare spelsessioner, särskilt om du spelar på språng, exempelvis på en Steam Deck. Den mysiga grafiken och lugna musiken skapar en avslappnad atmosfär, även om den repetitiva spel-loopen och den långsamma karaktärshastigheten ibland kan kännas frustrerande. Ändå lyckas spelet hålla intresset vid liv med ständiga små upptäckter ute i skogen och en lockande känsla av att ”bara spela lite till” för att samla resurser eller låsa upp nästa uppgradering. Visst, det kan saknas en djupare känsla av belöning och dynamik i bylivet, men för priset av strax över 70 kronor får du ändå flera timmars avkopplande underhållning.
I den moderna spelindustrin är vi allt för bekanta med enorma spel som kostar 700 kronor. Här har vi istället ett spel för en tiondel av den kostnaden, endast 70 kronor, men som ändå innehåller fantastiskt mycket content. Lite repetitivt? Kanske, men blir inte storspel som Assassins Creed också det efter ett tag? Smutskastning åsido kostar Into the Emberlands mindre än en lunch ute på stan, och för det får du flera timmars njutning. Det är kanske inte ett spel som förändrar din syn på genren, men det är ett varmt, litet äventyr som passar perfekt för de där stunderna när du bara vill slappna av, samla några resurser och låta tankarna vandra. Det är helt enkelt ett spel som, trots sina brister, lyckas lysa upp med sin enkla glöd – precis som den där lilla lyktan i mörkret. Med det sagt förtjänar spelet utmärkelsen “bra köp”!
Denna recension baseras på PC-versionen.
Into the Emberlands. Lägsta pris ca. 74 kronor enligt Steam 2025-02-10.
Kod tillhandahållen av Daedalic Entertainment.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.