Steep

av Danny Larsen

Ubisoft har kavlat upp ärmarna och tagit tag sig an ett nytt IP; men är det en frisk fläkt för alla som har tröttnat på samma gamla spel som kommer ut årligen? Följ med mig i min resa ut på extrema snöupplevelser i deras nya spel ’Steep’. Låt vår berättelse börja här . . .

Vad är då Steep?

Steep är för dig som missat det helt och hållet ett sportspel, men inte vilket vanligt sportspel som helst (såsom fotboll, hockey eller basket) utom ett mer extrem vintersportspel. Steep är ett spel där du kan ta dig högt upp i Alperna och där tillbringa tiden med att åka utför berget på antingen skidor, snowboard, samt även bokstavligen talat flyga snabbt nerför backarna i din egna ’wingsuit’ eller långsamt glida ner och njuta utav utsikten när du skärmflyger (paragliding).

Åk Snowboard, Wingsuit, skidor eller skärmflyg ner för Alperna. Valet är ditt!

Gameplay!

Steep är ett spel där det (för de mesta) går ut på att ta sig runt på berget och tävla mot alla andra åkare som finns därute. När man startar upp spelet så introduceras man naturligt till alla de olika momenten som finns och de har bakat in ’tutorials’ smidigt i spelupplevelsen. Detta genom att man guidas runt spelet av John (din partner i örat, så att säga) som visar dig runt för att se vad du går för och imponera på alla andra. Han guidar dig från den ena utsiktspunkten till den andra och det känns väldigt naturligt då man är ny där och John vill se vad man går för (även om jag nästa alltid lyckades träffa ett träd eller två). För att ta sig vidare så är det antingen genom att man vinner tävlingarna och går upp i ’level’. Man kan dessutom närsomhelst dra fram sin trogna kikare och titta sig runt, och därigenom så kan man upptäcka nya utsiktspunkter eller nya banor att ta sig an. Skidor är ganska lagom att börja med, då spelmomentet är att helt enkelt snabbast ta sig ner med lite hopp. Snowboard är lite mer fart och fläkt i då man kan göra lite mer tricks och valmöjligheterna är större än på skidor. Wingsuiten är den mest fartfyllda delen av spelet där det gäller att snabbast ta sig ner mot målet utan att träffa träden eller de master som finns däremellan. Sist men inte minst så har vi Skärmflygning, som är den lugnaste av dem alla; precis som alla de andra så är det att ta sig igenom alla ’checkpoints’ och följa den utstakade banan och ta sig i mål. Men här så är det inte farten som är det viktigaste utan att smartast ta sig mellan all ’checkpoints’ (jag följde inte den utstakade banan, utan försökte gena igenom hela banan).

Alla de olika momenten har sitt egna lilla nöje och man bör testa på alla för att se vilken som man tycker bäst om, och därigenom vill sikta in sig på för att bli bäst på.

Ljud och Bild!

När det kommer till ljudbilden så tycker jag väldigt mycket om den; när man är ute och åker så hör du vinden susa runtom dig när du kommer upp i fart eller ljudet av snön när du flyger fram nerför backen. Det och när du pulsar dig fram för att komma upp till en ny plats att slänga dig utför. Helt klart ett riktigt väl utarbetat ljud.

Det finns såklart musik i spelet och inte bara den naturliga ambiansen i Alperna, men det är ganska lågmäld musik som inte är störande och som kommer fram mer när du tar fart utför berget.

När vi kommer till utseendet på spelet så är det en fantastiskt frisk fläkt; dels för dess livstrogna natur som vi presenteras med, men också färgschemat, blå himmel och solsken, tillsammans med den kristall vita snön som gör att alla träd och hus sticker ut mer. Det är skönt att sätta sig och bara njuta av den omväxlingen från alla grå-brun smutsiga instängda spel därute och här bara kunna vara ute i det fria. Det är som sagt ett väldigt vackert spel och det är vid sådana här tillfällen som man faktiskt kan stå över alla tävlingar och utmaningar, för att bara njuta av naturen och t.ex. glida sakta nerför berget och ta in den nästan perfekta naturen i sin helhet.

Spelmekanik och kontroll!

När det kommer till Steep så skulle jag uppmana dig som har handkontroll att plocka fram den då spelet är mer inriktat på användning av den; visst så kan du köra via tangentbord och mus (men jag skulle inte rekommendera det). Via den introduktionen som vi får i spelet där de olika typerna av gameplay visas upp så får man ett klipp innan varje ny instans som visar upp på kontrollerna (jag kör med handkontroll) vilka knappar eller thumbstick man skall använda för t.ex. hopp, göra trix i luften eller byta vy. Det är väldigt bra gjort då man får det visuellt uppvisat i vad man ska trycka på för att få önskad effekt och direkt efter det så kan man testa på det själv (väldigt smidigt gjort).

Något som jag tycker är kul är att efter du har kört ett race, så kan du gå in och spela upp racet igen. På detta sätt så kan du snurra runt din karaktär och ”spela” in ditt race och även spara det för att kunna visa upp det senare.

Det är väldigt enkelt att ta sig mellan de olika utsiktspunkterna man låst upp/upptäckt då man bara genom ett knapptryck får upp kartan och sen väljer vart du vill åka till och vips så är du där (skippa att åka upp för backarna eller pulsa upp genom den meterhöga snön).

Mina Åsikter!

Jag har inte spelat något extremsportspel sen SSX (PS2) och har inte tittat efter något liknade sen dess, det var kul för stunden men det slutade hela tiden med att jag åkte in i något och gjorde mig illa. Nu gör jag förvisso samma sak här i Steep; men här i spelet finns så mycket mer frihet och ställen att upptäcka. Man kan istället för att ta sig ut och åka skidor, helt sonika gå in för att hitta alla nya fantastiska ställen man kan åka från. En aspekt som är en av Steeps största fördelar  då det ger dig valet med hur du vill uppleva och avnjuta spelet, antingen som en hardcore ”måste få guld på alla race” eller ”jag vill glida runt och ha det kul utan någon press”. Jag personligen tycke om att ’swisha’ ner mellan träden i min wingsuit eller få en fantastisk vy medan jag sakta skärmflyger ner för bergets sida. Detta är ett spel som jag kommer spela väldigt casual, då jag har inte det i mig att sitta timme efter timme och köra tävlingar eller utforska, det här är ett spel som jag sporadiskt kommer hopp in och köra ett nytt race eller försöka hitta nya utsiktspunkter att åka från och njuta av omgivningen (men det är bara hur jag känner och kommer ta mig an spelet framleddes).


Specifikation

Recensionen baseras på PC versionen.

Prisbild ca 380kr (Beroende på utgåva och plattform).
Stort tack till Tobii, som har möjliggjort denna recension.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar