GolfTopia

av Alexis Winoy

Har du drömt om att få skapa ett futuristiskt golfparadis? GolfTopia låter dig göra exakt detta! Släpp ut din fantasi och skräddarsy din egen ö med häftiga banor som gör att dina besökare aldrig vill lämna. Kan detta spelet leva upp till de förväntningar som fans av SimGolf har?


GolfTopia har väldigt mycket att erbjuda som en sandlådesimulator. Du börjar med att skapa ditt klubbhus; det är här golfspelarna anländer i början av deras golfäventyr. När du placerat ditt klubbhus är det dags att börja skapa dina golfbanor. Till en början kan du enbart skapa tre banor, men med tidens gång kan du uppgradera ditt klubbhus och därmed få tre banor extra per uppgradering.

Du kan placera ut vanliga terränghinder såsom träd, stenar, sandfällor, lera, högt gräs, etc. Tillsammans med dessa hinder har du även tillgång till häftiga prylar som du kan placera på din kurs för att ge lite spänning och svårigheter som utmanar dina golfare. Dessa prylar kan t.ex. vara eldringar, loopar, stötfångare, vindkvarnar, med mera. Dina golfare tycker om att utöva sin skicklighet och dina banor kan vinna olika utmärkelser beroende på hur spelarna reagerar på dem. Givetvis finns det andra hinder som gör spelarna mer irriterade (som när deras bollar hamnar i vatten). Att hålla på med terrängen kan vara rätt bökigt och jag önskade många gånger att utvecklarna kunde göra det lite enklare. Det var ofta var svårt att se hur djup sluttning eller hur höga kullar man fixat till förrän man gick ut ur terrängverktyget.

Eftersom GolfTopia är ett managementspel är det viktigt att hålla koll på hur besökarna mår och vad de kräver. De talar gärna om vad de är nöjda och missnöjda med. Exempelvis är de inte särskilt roade av att gå långa sträckor. Därför är det viktigt att man strategiskt placerar ut transportsystemet så att golfarna inte behöver gå från en sida av kartan till en annan, bara för att ta sig till nästa bana. Det finns även andra hjälpmedel för att skapa nöjdare golfare. Några av dessa kan vara bänkar att vila på, snacksbarer och dryckesautomater, toaletter och en hel drös av fina dekorationer som de kan njuta av. Hur dina besökare upplever ditt golfparadis är viktigt, då de efter varje avslutat hål betalar pengar. Är de extra nöjda uppgraderar de sina medlemskap efter de spelat klart alla hål. Om dina golfare är nöjda med banan betalar de en högre summa. Något jag tyckte om var att hålla koll på summorna eftersom det lärde mig att bygga banor efter besökarnas behov och önskemål.

Något som även är viktigt att tänka på är att underhålla banorna. Beroende på svårighetsgraden du valt kan du behöva hantera borttagning av ogräs. Dina arbetare är drönare som flyger runt på kartan. Deras uppgifter är att exempelvis ta bort ogräs men du kan även placera ut lasrar och eldkastare som kan hantera infestationen av ogräs. Du kan själv ställa in ifall du vill ha mycket ogräs eller knappt något alls. Likt många sandlådesimulatorer kan du ställa in svårighetsgraderna inom olika kategorier. Vill du att dina kunder enkelt ska vara nöjda trots en massiv infestation av ogräs är det möjligt. Det finns även inbyggda fusk som kan hjälpa dig på traven om du behöver mer pengar eller dylikt. Därmed kan spelet vara väldigt förlåtande.

Utöver att hantera ditt eget lilla golfparadis kan du även via din manager spela alla banor du skapar. Jag tyckte om detta väldigt mycket. Det är både underhållande samt hjälper dig att förstå vad besökarna kan ogilla på en bana och därmed vet du ifall något behöver ändras för att göra banan svårare eller enklare.

GolfTopias grafik är inte så värst sofistikerad men dess stil fungerar (den påminner lite om The Sims). Spelet är väldigt färgrikt och flyter på riktigt bra. Jag märkte inga direkta glitchar eller dylikt när jag spelade. Något som var lite trist med spelet är dess bakgrundsmusik. Den föll mig inte i smaken och jag föredrog att stänga av den och lyssna på egen musik istället.

Jag spelar väldigt sällan sandlådesimulatorer nuförtiden men GolfTopia är över alla förväntningar. Det är en faktisk fröjd att spela! Jag kan se mig själv bli beroende av det här spelet —och jag är inte ens ett fan av golf! Är GolfTopia spelet som alla SimGolf:are väntat på? Svaret är ett rungande ja! Just nu finns spelet enbart till PC på Steam-plattformen för en liten slant och det är helt klart värt pengarna!


Specifikation

Denna recension baseras på Steam versionen.

GolfTopia. Lägsta pris 170 kronor enligt Steam. 2021-04-24.

Recensionsex tillhandahållet av MinMax Games Ltd.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar