F1 2021

av Mattias Malm

Det är verkligen få förunnat att få delta i den jättesnabba och otroligt prestigefyllda motorsporten Formel 1. I F1 21 får vi möjligheten att vara just en av dessa lyckligt lottade förare. Oavsett om vi vill skapa en egen förare som ska ta sin plats i historieböckerna, eller om vi vill spela som en fiktiv förskapad förare på jakt efter framgång.


Formel 1 är en av världens snabbaste motorsport. Som om inte det vore nog är det även en av världens mest avancerade motorsporter. På förarnas rattar sitter en mängd knappar som alla har funktioner med syftet att göra bilen så effektiv som möjligt. Allt detta gör det till en ypperlig sport att göra en simulator kring eftersom det finns otroligt mycket att grotta ner sig i. Allt från funktioner att leka runt med under tiden man kör, till utveckling av nya delar i garaget. Återigen, det finns mycket att leka runt med.

Det första problemet jag stöter på när jag ska sätta mig in i spelet på riktigt är att jag inte förstår vad jag håller på med. Jag har ingen aning om vilka komponenter jag ska prioritera när det kommer till utveckling av bilen och spelet gör inte ett jättebra jobb när det kommer till att förklara det för mig heller. Det dyker upp en röst i en radio ibland som förklarar lite grann, men av någon anledning blir jag inte klokare. Jag upplever det som att man har utgått från att spelaren har ett underliggande intresse av sporten, vilket jag ändå kan se rimligheten i. För oss som inte har koll på sporten alls finns det en knapp som rekommenderar uppgraderingar, även om man inte har koll på om det är klokt eller inte, är det bara att lita på spelet och hoppas på det bästa.

Låt mig nu klargöra att när det kommer till bilspel, är jag mycket mer för arkad än simulator. Jag skulle hemskt gärna vilja vara mer för racingsimulatorer, men problemet är att jag helst av allt bara vill köra bilen på banan. Allt det administrativa man gör mellan racen är jag inte intresserad av. Det är förvisso främst ett problem som ligger hos mig och inte spelet. Tyvärr fascineras jag över att jag hittills inte spelat en enda racingsimulator som dummat ner allting så pass mycket att en simpel nybörjare kan förstå. Det blir lite som att vara på ett tillfälligt besök i en exklusiv klubb. Man behandlas inte som en fullvärdig medlem, eftersom ingen fullvärdig medlem egentligen vill ha mig där, utan bara väntar på att min besökstid ska ta slut.

Det mest lättillgängliga i spelet är dess historieläge. Ja, ni läste rätt, F1 21 har en berättelse. Den handlar om fiktive unge brittiske föraren Aiden Jackson, som efter att ha vunnit Formel 2 mästerskapet får ett förarkontrakt i Formel 1. Där blir han stallkamrat med äldre fiktive holländske föraren Casper Akkermann. Killarna har svårt att hålla sams och en rivalitet uppstår mellan dem, vilket påverkar stallet negativt och kan komma att kosta dem mycket poäng i mästerskapet. Även om handlingen verkligen inte är särskilt unik eller briljant, tycker jag ändå att den är välgjord. Man har arbetat fram huvudkaraktärernas mål väl och passar det här spelläget väl.

Är man en nybörjare som mig och bestämmer sig för att testa spelet rekommenderar jag att man spelar genom berättelsen. Dels på grund av att man får testa på att köra under en rad olika förhållanden som spelet har att erbjuda, men också för att det har fokus på bilkörning. Man behöver inte bekymra sig om de tekniska detaljerna överhuvudtaget. Det är bara att trycka ner gasen så mycket det går och sikta på så hög placering av tabellen som möjligt. Det är här spelet är som absolut roligast. Nej, inte bara i berättelseläget utan när det kommer till att just köra bilen, där skiner spelet.

Körningen är även den ganska lättillgänglig och rättfram. Just för att man bara behöver fokusera på körningen. Det finns tekniska detaljer att fördjupa sig i, men det är verkligen inget krav. En trevlig detalj är att man kan skräddarsy hur mycket simulator man vill att det ska vara under körningen. Välj hur många eller hur få hjälpmedel du vill ha aktiverade och hur mycket de ska vara aktiverade. Du kan även justera svårigheten på de datastyrda förarna. Hade man haft exakt samma tänk när det kommer till det tekniska mumbo jumbot mellan racen i vanliga karriärläget hade jag inte haft mycket att gnälla på överhuvudtaget.

Spelet ser bra ut. Detaljrikedomen är ganska hög och det flyter även på väl. Fartkänslan är verkligen där. Ljudbilden är verkligen bra med och bidrar verkligen till den högoktaniga känslan under tiden man kör. Det finns inte heller någonting att gnälla på när det kommer till kontrollen i spelet. Den är otroligt lätthanterlig, förutsatt att man kör med handkontroll. Med tangentbord blir det en mardröm, i alla fall för mig. Ibland upplever jag av att man har utvecklat spelet med handkontroll i åtanke. Jag är nyfiken på hur det skulle vara att köra med ratt och pedaler…

F1 21 må ha en hel del brister som jag upplever att andra racingsaimulatorer har, det vill säga att man har svårt att dumma ner sitt tekniska prat till nybörjare. Det tar dock igen detta med en bilhantering som är suverän och att man just här inte kräver något teknisk detaljkunnande. Spelets berättelseläget har ett underhållande och rättframt förhållningssätt till körande och är ypperligt för oss som inte spelar den här typen av spel till vardags. Även om det är svårtillgängligt när det kommer till utveckling av komponenter, är just hanteringen av bilen så pass kul att jag tycker att det är någonting man bör testa. 


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns också tillgängligt till Playstation 4, Playstation 5, Xbox one och Xbox Series X | S.

Recensionsex tillhandahållet av EA
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar