Innehållsförteckning
I de sista flämtande stunderna av 2010-talet och med den officiella utannonseringen av Xbox Series X, så är det nu tydligare än någonsin att kriget om spelarna på riktigt har påbörjats – och just därför kan en tillbakablick på det numera förra decenniumet, inte bara vara ett bra sätt att se vad som funkade och inte funkade; men även fungera som ett facit eller riktlinje på vad vi kan tänka oss se i framtiden. Ja, för det är i misstagen vi lär oss, och nog tusan har både Microsoft och Sony lärt sig både det ena och andra de senaste tio åren…
Sony – oförskämt självsäker…men snart är det dags att bli ödmjuk igen!
Redan när Playstation 3 utannonserades med pompa och ståt, så var det uppenbart. Sony måste tänka om. Det mer slutna systemet, den eget framtagna processorn och ett introduktionspris på någonstans mellan 5000 och 6000 kronor var något man inte hade sett tidigare för en konsol. Särskilt när det i kontrast med Xbox 360 slogs på fingrarna rejält. 360 hade en mängd prispunkter som gjorde att användare mer än väl kunde komma över en konsol för ett överkomligt pris. Visst fanns det skillnad i prestanda och hårddiskutrymme dem emellan, men ärligt talat – detta var fortfarande en tid där skivor användes, och så länge du kunde spara på din konsol så var de flesta nöjda.
Xbox 360 kom att bli den generationens starkast lysande stjärna – vilket för oss in på decenniumet i fråga. När de två konsoljättarna ställde sig redo för lansering 2013, så var det ett race på riktigt. Sony ville fokusera på spelarna än mer, men samtidigt ge mer valuta för pengarna. Xbox One ville fånga upp hela familjen, genom att vara en underhållningsenhet på fler än ett sätt.
Det är märkligt att man inte lär sig mellan generationerna, för denna gång gjorde Sony egentligen samma sak som Microsoft gjort med Xbox 360. I och med fokuseringen på spelare och bra pris, så flödade användarna till Playstation, alltmedan Xbox One lämnades i dammmolnet.
Att titta tillbaka och se Xbox One nästan 5000 kronor vid lansering, och Playstation 4 på 4000 kronor, gör att man undrar hur tusan Microsoft tänkte. De hade ändå lett föregående generation bra, och det trots att Playstation 3 ändå fått fram många bra unika (och exklusiva) spel. Men i lanseringen av Xbox One, så var det tydligt (i alla fall för oss européer) att jänkarna i Microsofts styrelse både var blinda och döva. Särskilt när det kom till varför i regel användare köpte konsoler. Konsoler är starkt förknippade med spelande, något som är mer eller mindre vedertaget. I alla fall än så länge. Så varför de tjatade de då om amerikansk fotboll, tv-kanaler och annat bös – ja, det förbryllade mig då, lika mycket som nu.
Phil Spencer kommer, Microsoft reser sig ur askan…
Under de nästkommande åren så blev det därför tydligt. Sony inte bara dominerade försäljningen av konsoler, de fullkomligen krossade Xbox. För en konsoljätte där egentligen varje såld konsol innebar förlust rent omsättningsmässigt – så hängde det extremt mycket på spelen. Sony passade på att släppa exklusiv efter exklusiv titel, medan Microsoft verkade förvirrad och ovetande om var de skulle styra skutan.
Det var förvisso försent för Xbox One, något som säkert Microsoft förstod efter ett gäng år. De skulle aldrig komma ifatt Playstation 4s försäljning – så varför inte ändra bilden av sig själv. Så när Phil Spencer på riktigt klev in på scenen i och med sin befordran som chef för speldivisionen inom Xbox, så kom det att märkas direkt. Det året lanserade Xbox Sea of Thieves, som trots sin tomhet och tydligt ofokuserade lansering, ändå vittnade om att gamla ärbara studios fick göra nya spel. Nya koncept.
När så Xbox Game Pass utannonserades, Inside Xbox blev en månatlig händelse och fokuset på spelen ökade, så var det uppenbart. Xbox var nu en ”underdog” – och de skulle minsann bli så bra de bara kunde bli. Som att de ville uppfylla ett outtalat löfte till spelare ”- Vi ska ge er vad ni vill ha, om än på vårt sätt!”.
Bilden av Microsoft förändrades alltmer de sista åren medan Sony mer eller mindre bara tuggade på i sitt vanliga tempo.
Varför anstränga sig när man ändå är på topp?
Xbox Game Pass, som prenumerationstjänst försåg spelare med mängder med spel, för en billig summa, och än idag så kan du komma över tjänsten snorbilligt, om än för nån eller några månader. Microsoft har och hade under slutet av Xbox Ones generation, inte bara tagit sig i kragen, utan de har köpt in studios, ändrat sitt fokus, och framförallt arbetat på att göra Xbox som märke signifikativt med gaming. Till skillnad från deras initiala lallande vid början av generationen.
Borta hos det blå lägret, så hände det inte så mycket egentligen, inte utåt sett i alla fall – även om de tacksamt nog visste vad de ville göra. Exklusiva spel.
Spelen kom och gick, och med det, några av den här generationens absolut starkaste titlar. Alla knutna till Sony och deras konsol. Men medan Sony på många områden visade sig vara högst konservativa – så var Microsoft tvärtom. Bakåtkompatibilitet framförallt blev en het potatis, som Sony mer eller mindre dissade. ”Vi har nya spel – varför ens bry sig om de äldre?”, var känslan vi spelare fick från den stora blå jätten.
Allt medan, Xbox fick stöd för både Xbox 360 och original Xbox spel. För att inte tala om symbiosen med Windows 10 som alltmer blev tydlig. Microsoft kom ut under 2018s E3, med snacket kring vad Xbox betydde. Xbox var namnet på hela deras gamingfokus. Oavsett om du satt på PC eller Xbox – Xbox Play Anywhere var namnet på idén och tanken var (och är) att spelen du spelar på konsol kan köras vidare på datorn. Ja, och varför inte. Microsoft var en operativsystemstillverkare långt innan de var en konsolskapare, så varför inte föra samman de två på riktigt!
Där står vi nu idag. De sista dagarna av 10-talet tog precis slut, och kan nu se att både Sony och Microsoft gjort en otrolig resa under dessa år. Vilket för oss in på…
Framtiden – ett slag om spelarna!
Under senaste året har det viskats, läckts och även utannonserats om både det ena och andra. Xbox Series X (eller bara Xbox som den verkar heta) kommer komma ut lagom till Jul 2020. Om inte här, så åtminstone i staterna. Sony har även de sagt att deras Playstation 5 ska komma ut under 2020, så nog är det dags att fundera på vad som ska bli din konsol denna gång.
Denna gång hoppas jag se en annorlunda kamp än tidigare. Sony vet att de kan inte ligga på latsidan, även om de i skrivande stund inte kommit ut med någon specifikation på vilken prestanda de sitter på. Xbox har redan visat upp sin kommande konsol – Xbox Series X, som sägs dubblera prestandan mot sin senaste högprestandamässiga konsol Xbox One X.
Så vad kan vi förvänta oss, och vilka misstag kan konsoltillverkarna göra?
Prestanda mot pris
Denna gång kommer avsevärt många titta på prestanda – ja, det stämmer, oavsett vad du tänker om exklusiva spel och tjänster. Det är just här som Microsoft har ett ess i rockärmen. Med sin Xbox Series X (tidigare under arbetsnamnet Project Scarlett) så går de hårt ut. Det är blixtsnabb läsning (NVMe disk), GDDR6 minne och ny arkitektur med hjälp av AMD – både till CPU och grafikkort. Något som förvisso även läckt ut från Sonys sida.
Skulle Microsoft komma ut med en prismodell som är alldeles för hög (tänk $599 uppåt), så har de en ännu ej utannonserad modell bakom kulisserna (Project Lockhart) som potentiellt kan fånga upp mer prismedvetna spelare. Vad många spekulerar i, är att det till mångt och mycket handlar om en nerbantad version, där du istället kanske kör på lägre upplösning och rentav utan skivläsare. Oavsett så kan det vara som så att det är något de utannonserar först EFTER Sonys framtida ’reveal’ av Playstation 5 – som måste ske någon gång under 2020.
Fördelen med att ha en familj av konsoler, är att de kan marknadsföra sig som att ha den starkaste konsolen i den kommande generationen – även om de lanserar en avsevärt svagare samtidigt. Jag menar, det är ju ändå sant – och spelare kan köpa den svagare mer som en språngbräda inför den mer avancerade konsolen.
Sony däremot kan komma att sitta lite på pottkanten. Ska de kontra med en konsol minst lika stark som Xbox Series X? Ska de ligga under den i pris, och ska även de ha en andra konsol i bakfickan samtidigt?
Om Sony mot förmodan lägger sig högre i pris än Microsofts Series X modell, ja, då behöver Microsoft inte ens släppa sin nedbantade ”Lockhart” modell – då har de redan den billigaste konsolen i den nya generationen. Och om Sony ändå sänker sig under Xbox Series X i pris, kommer då Microsoft släppa den nedbantade modellen, eller kommer de helt enkelt sänka Series X pris?
Ja, som ni märker så finns det många frågor – och det är också samma frågor som säkerligen susar i skallarna på de styrande borta på lag blå och lag grön!
De båda vet att den som sitter på den dyrare konsolen kan få problem. Det hände med Playstation 3, och det hände med Xbox One. Så vem kommer lägst först?
Om nu Microsoft faktiskt släpper en mindre modell vid lanseringen – eller åtminstone utannonserar en, ja då måste Sony på ett eller annat sätt agera. För ärligt talat, vi spelare är lite som får ibland (men bara ibland raringar). De ”äkta” fansen, kommer skrika sig hesa på barrikaderna med slagorden ”Vi är bäst, ni är både dyra och dumma!”. Och likt fotbollsligisters hurrande i en till synes öde stad, så är det ändå många som hör de, och på ett eller annat sätt kan påverkas.
Men Sony har en och annan fördel just nu ändå! I och med att de ännu inte utannonserat prestandan för Playstation 5, så kan de mycket väl fixa och dona, så till den grad att de är aningen snabbare/bättre. Visst kommer det vara marginell skillnad – men med Playstation 4 vs Xbox One i backspegeln, så var det så otroligt tydligt att PS4an var den bättre konsolen mellan de två i prestanda – som tillsammans med det bättre priset gjorde det hela otroligt lätt för spelare! Det var Playstation 4 som gällde om man inte var en otroligt inbiten fanboy.
Skulle PS5an i den kommande generationen mot förmodan lägga sig strax under Xbox Series X i pris. Ja då blir det liv i lådan kan jag tänka mig. Microsoft kommer inte vilja hamna i samma sits som med Xbox One – särskilt idag när spelindustrin omsätter över 100 miljarder dollar om året!
Konsoler är ett onödigt ont, som måste krängas för att spelarna ska köpa in de där mumsiga spelen. Pengarna ska främst komma in via spelen, och en förlust på hårdvaran kan lika mycket bli ett faktum i den kommande generationen som i den nuvarande.
Det är slutligen här som mervärdet kommer in i bilden…
Prenumerationstjänster, symbios med andra system och molnbaserade speltjänster, är något vi med all säkerhet kommer se mer av. Särskilt från Microsofts sida.
Att de köpte in mängder med studios för två-tre år sedan, visar (tyvärr på ett sätt) att de redan då såg slaget som förlorat sett till Xbox One. Vi alla vet att dessa nya studioinköp egentligen skulle kunna frammana kvalitativa spel först tre år efter start. Men framförallt innebar det att de såg vad Sony gjorde – exklusiva spel säljer konsoler, och om de saknade stjärnglansen från Halo, vad har de då egentligen kvar?
Det är här Xbox Game Pass crossplattform-spelande med Windows 10 datorer och just symbiosen mellan systemen kommer in i bilden. För i nuläget är Game Pass en väloljad maskin, som trots Windows 10s initiala problem, ändå har slipats ordentligt de senaste två åren. Inte nog med att spelindie-scenen på Game Pass, ger spelare direktåtkomst till spel vid deras lansering, det är också en otroligt lätthanterlig tjänst (och billig) att använda.
På detta sätt kan till och med ett köp av en dyrare konsol (om nu Xbox Series X blir den dyraste) i slutänden innebära det smartare valet – då mer eller mindre alla kommande Xbox titlar ska släppas där! Och då vi rör oss mot en alltmer digitaliserad vardag (idag är redan över 80% av alla spelköp digitala) så är en sådan här tjänst ovärderlig.
Så vad kan Sony göra?
Deras Playstation Now är bra i tanken, och på konsolen funkar det okej. Men deras försök att få Playstation Now funka på PC som en app, har varit allt utom smidigt. De har däremot ägarskap över VR – vilket kan bli den fjäder i hatten som inte bara definierar nästa generation, utan gör att PS5an säljer mer (tro det eller ej).
För ju längre tid något ges för att mogna, desto mer sammankopplas bilden av något. I detta fall, så kan Sony om de fortsätter att producera bra spel – få folk att tänka Sony, om någon säger VR. Och skulle de mot förmodan släppa ett PS5 paket med nytt VR system för en bra summa… ja då leder de verkligen in spelare in i en ny värld.
Playstation 4-spel ska tydligen vara klara från start att köras dessutom (till viss del), men det är frågan om det kommer fortsätta längre in i generationen, eller om det kommer sluta när spelen blir för optimerade för Playstation 5 och inte längre funkar acceptabelt på gamla PS4an.
Oavsett, så vet Sony att deras spel är vad som drar folket, och i den kommande generationen kan vi med säkerhet se många stora släpp – särskilt nu när Microsoft kommer gå lika hårt. Starkast line-up vinner mer eller mindre.
Knyta ihop säcken för nutid och framtid!
Här står vi nu – nära nog fortfarande med en fot i 10-talet, och en annan fot i glada 20-talet, med två konsolgenerationer som i slutändan presterat väldigt bra, men som förhoppningsvis kommer upplevas lama i jämförelse med det som komma skall.Spännande… verkligen jättespännande! Så här medvetna har nog inte de två jättarna varit förut. Microsoft i sin taktik att knyta spelare till sig med en bild av Xbox – där prenumerationstjänster, nya spel och enkelhet är sammanflätat i ett. Och Playstation som än idag inte har gett ut något officiellt annonserande av hur den kommande generationen ser ut eller innehåller.
De båda vet på riktigt att detta är ett krig. Ett krig de båda vill vinna – mer än någonsin!
En sak är säker.
Vi spelare – står i den absolut bästa situationen. Microsoft och Sony har (förhoppningsvis) lärt sig sin läxa sett till prismodell vid lansering, exklusiviteter och idén att ge mycket för pengarna – och har vi tur så kommer de trissa varandra till att dra snabbt ner priset gång på gång. Och skulle Microsoft mot förmodan dra sitt ess ur rockärmen, så kommer Sony behöva göra ett motdrag. Vilket med all säkerhet kommer gynna oss spelare.
Det är ändå början av en ny generation – och där handlar det om att få rubrikerna och säljen först!
Spännande tider indeed!
Så vad kan jag säga mer… Inte mycket mer än att de senaste tio åren varit bra – framtiden ser ljus och spännande ut. Och då har jag inte ens kommit in på Nintendo Switch!