Hem ArtiklarKrönika Mer hårddiskyta tack!

Mer hårddiskyta tack!

av Fredrik Olsson
Man kan skylla på nyhetstorka eller lata journalister när nyheter om spels storlek dyker upp. Men om man djupdyker lite i ämnet, så bubblar det upp ytterligare frågor till ytan. Här kommer några av mina.
Nyheter om utrymmesstorlek på spel fortsätter och att detta fenomen blivit en ”nyhet” i sig självt, är något man kan ifrågasätta. 

Men frågan man ställer sig är; nu när digitala nerladdningar på de nya konsolerna är i princip obligatorisk, hur påverkar detta spelindustrin rent generellt? Kommer hårddiskytan hos konsolerna öka snabbare? Kommer priser på hårddiskar rent generellt sänkas snabbare? Och om standarden höjs i storlek, kommer nånsin SSD diskar komma till konsoler? För med så pass stora spelinstallationer på diskar där användare förhoppningsvis ska kunna köpa spel på spel; klarar traditionella mekaniska diskar av det i längden?
Sonyvsmic_harddrives

Framtiden och nutid

Om man hoppar ut på exempelvis Xbox.com och kollar spelens krav på utrymme, så märker man att det rent generellt är minimum 20GB, och att det pekar mot en standard på 50GB. Något som idag, två år efter den nya konsolgenerationens release, blir alltmer vanligt.

Men om något år, när utvecklarna helt kan strunta i den äldre generationen konsoler (Xbox360/PS3), kommer vi då se en standard på 100 GB installationer…?

Helt klart är att iom konsoljättarnas taktik; att sätta i skivan och sedan se till att användare laddar ner dess innehåll så gör att det sätter krav på utrymme såväl som internetanslutning.

Jag ser det på ett sätt som ett gott tecken; för när Microsoft och Sony bestämmer sig för något så påverkar det många. Konsolerna säljs i många länder och ingen vill ju stå där med ett ADSL modem för att tanka ner 50 GB.

Så samarbeten i många länder (främst USA så klart) kommer leda till en högre standard. Dels i hastigheten i sig, men också i linan i sig. Dvs att fiber optik blir alltmer vanligt i exempelvis staterna.

 För just med tanke på slagkraften hos Microsoft och Sony; kan det vara så att detta kan påskynda utvecklingen av exempelvis andra länders behov av internet. Dvs öka kvaliteten och stabiliteten hos användarna, genom en utveckling i exempelvis fiberoptik.

För även om det rör sig om spel, så ska man inte underskatta företags förmåga att få igenom sin vilja. Särskilt när det rör sig om mycket pengar. Som pengarna i att sälja 700 krs spel (eller likvärdig summa i varje lands valuta).

Och för att gå tillbaka till hårddiskarna igen…
Om nu storleken på installationerna höjs, så måste hårddiskarnas volym öka samtidigt. För om man t.ex leker med tanken på att man har en 500GB hårddisk. Då får man plats med 10 st 50GBs spel.
940x520-banner_v5_large

Microsoft och Sony slåss om spelarna. Därför så finns Playstation Plus och Xbox Gold, där du får gratis spel. Dessa kommer varje månad och bygger upp en god grund för utrymmesproblem.

Visst, 10 spel är okej. Jamenar du lär inte spela mer än ett i taget eller hur.
Men som användare i regel är, så vill man slippa ta ner spel om och om igen.
Man vill helt enkelt ha sina spel på konsolen. Redo att köras.
Så därför blir det förmodligen snabbt slut på utrymme för den som spelar ganska mycket.
Och även om man höjer till 1TB (vilket gjordes nyligen), så är det ”bara” tio spel till.
Men vilka förändringar tror vi kommer ske? Och hur snabbt?
Och vad kommer det innebära för industrin och för konsumenter?
 

 Jag personligen tycker det är båda intressant och oroväckande på samma gång. Paradoxalt nog.
  • Det är intressant på det sättet att vi får se hur en industri snabbt förändrar sig och hittar lösningar för dessa eventuella problem.
  • Men oroväckande då det alltid tar ett tag innan standarder sätts in, och under tiden står användare med potentiella proppfulla diskar.
 Här kommer några exempel apropå ingenting, på fem av de största spelen som komma skall och deras storlek.

En sak är säker. Iom de digitala nerladdningarna, så kommer konsolerna behöva modifieras med tiden. Utvecklare kommer vilja göra så bombastiska och content-fulla spel som möjligt. Och den dagen den äldre generationen konsoler verkligen hamnar sex fot under marken, så kommer de inte vara lika bundna till att tilltala två generationer, utan kommer kunna köra fullt ut på den senaste konsolgenerationens systemkrav.

Och tills den dagen kommer, så kommer förmodligen spel installationerna öka sakta men säkert.

Hmmm…en Xbox One med 4TB hårddisk. När ser vi den? Om tre år? Den som lever får se.

Men Vad tycker Ni? Maila in Era tankar om ökande hårddiskutrymmen och framtida standarder för spel på info@nordlivpodcast.se

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar