Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Crash Team Racing Nitro-Fueled

Crash Team Racing Nitro-Fueled

av Martin "Fyghar" Johansson

Crash och hans vänner är tillbaka på racingbanan och den här gången måste de bevisa att de är snabbare än utomjordingen Nitros Oxide.


Storyn är enkel: en utomjording vid namn Nitros Oxide kallar sig själv för den snabbaste föraren i universum och utmanar Crash och hans vänner i ett race. Han vill köra mot den snabbaste föraren av dem alla, så alla tävlar mot varandra för att vinna troféer och reliker för att sedan kunna utmana Nitros. Om han vinner så förvandlas hela planeten till en parkeringsplats och om han förlorar så lämnar han planeten i fred.

Jag känner att storyn inte behöver vara mer komplicerad för ett racingspel, och det är riktigt underhållande samt utmanande att köra de olika racen, men sedan kommer vi till de olika bossarna. Dessa möter man på banor man redan har kört minst en gång, så man känner till banan någorlunda. Men de små asen släpper explosiva saker efter sig hela tiden, vilket betyder att om man inte ligger före så får man försöka navigera sig igenom de olika explosiva sakerna samtidigt som man försöker ta sig före. Allra värst är Nitros Oxide som byter föremål med jämna mellanrum, så när jag har vant mig vid att undvika en sak, så slänger han plötsligt fram nästa som exploderar i nyllet på mig.

Nitros Oxide kommer med en rejäl utmaning

Jag har riktigt kul när jag spelar Crash Team Racing och jag fascineras över alla detaljer de lyckats klämma in på de olika banorna, som till exempel dansande hologram, påhejande pingviner och Cortex glasmålningar som finns lite överallt i hans slott. Nackdelen med detta är att det är väldigt långa laddningstider när man ska starta upp ett race. Jag tog tiden en gång och det tog nästan en halv minut för spelet att ladda in banan när det var ett multiplayerrace för två spelare. Ett annat problem jag har, som egentligen inte är ett problem i sig utan bara något jag irriterar mig lite på, är att man får väldigt lite pengar i spelet i jämförelse med vad saker kostar att låsa upp. Man kan bara få pengar genom att köra race, vilket är bra, men man kan behöva köra 100 race för att kunna få ihop tillräckligt många mynt så man kan köpa en ny karaktär. Det här är egentligen en liten petitess då spelet egentligen bara uppmuntrar mig att köra mer så jag kan låsa upp det jag vill ha. Detta får en motsatt effekt för mig då jag inte vill köra 130 race där jag tjänar runt 20 mynt per race för att kunna låsa upp ett utseende som kostar 2500 mynt. Man kommer få spela massvis för att kunna låsa upp allt.

Man kan ändra karaktär, dess utseende samt delar på sin kart

Utöver Adventure Mode finns det flera andra lägen att spela. Man kan försöka sig på tidsutmaningar, leta efter bokstäver eller samla kristaller. Men man kan även samla sina vänner för att köra några race ihop eller så kan man hoppa in i Battle Mode för att se vem som är bäst på att orsaka förstörelse och kaos. Totalt finns det 32 banor att köra race på samt 12 banor för Battle Mode, och ingen bana är den andra lik utan det bjuds på god variation för alla smaker.

För att inte blanda ihop vem som är vem finns det 25 karaktärer att välja mellan. De flesta låser man upp när man spelar, och varje karaktär har dessutom flera varianter på sitt utseende, så risken att man blandar ihop vem som är vem är relativt liten. Dessutom kan man välja delar till sin kart samt ändra färg på den, så man får den design man själv vill ha när man kör.

Kontrollerna är enkla att använda, men tar ett litet tag att vänja sig vid i början. Särskilt sladdmekaniken är lite speciell i jämförelse med andra racingspel. Man har nu två knappar för att sladda, och medan man håller in den ena och sladdar kan man vid rätt tidpunkt trycka in den andra knappen för att få en liten boost under sladden. Detta kan man göra tre gånger under en sladd, vilket kan vara svårt att få till, men kommer vara värt belöningen.

Jag har spelat Mario Kart 8 mer än vad jag är villig att erkänna, och jag tycker att även om Crash Team Racing Nitro-Fueled är ett racingspel med karts så har det sin egen identitet. Det finns vissa likheter, som att olika karaktärer väger olika mycket och det i sin tur påverkar hur de styrs. Men till skillnad från Mario Kart 8 så påverkas inte körbarheten av vilka delar man har på sin kart, utan det är enbart kosmetiskt.

Slutligen har vi musiken, som upprepas mycket under menyerna, men det är inget jag stör mig på. När man väl kör racen så hörs inte musiken särskilt tydligt, utan den blir enkelt överröstad av röster, effekter och annat.

Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4-versionen.

Crash Team Racing Nitro-Fueled. Lägsta pris 319 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-06-24.

Recensionsexemplar tillhandahållet av Activision.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar