Swag and Sorcery

av Joel Svahn

Att spela Swag and Sorcery på PC känns lite udda. Med tydliga influenser från RPG och Idle genren så kan jag inte låta bli att tänka tanken: ”Detta är ett mobilspel”. Med det sagt, låt oss kolla vad spelet faktiskt är.


I kungariket är allt frid och fröjd, men Kungen vill ha på sig sin farfars magiska dräkt. Problemet är att den ligger djupt in i skogen, långt bortom de mörka ruinerna. Sedan har också den kungliga rådgivaren egna onda planer. Du har självklart fått den ärbara uppgiften i att samla ihop en grupp hjältar som kan hämta de magiska klädesplaggen. Men det är inte bara att skicka ut dem, då går de rätt in i döden, utan du ska ge dem utrustning och trolldryck för att öka deras överlevnadschanser. Sedan efter att ha skickat ut dina hjältar, så gör du inte så mycket mer förutom att slänga iväg en trollformel eller två. Att göra detta känns rätt så… tråkigt. Du sitter bara och kollar på vad som kommer fram ur dimman på andra sidan och hur dina hjältar slåss. Visst, ibland är det spännande, men oftast så sitter du bara där och tittar.

Detta kan dock tilltala en del folk som gillar den så kallade Idle genren. Men här handlar det inte ens om så mycket tid, utan snarare om 1-2 minuter av tittande. Du har alternativet att gå tillbaka till din by för att ordna med andra logistiska problem där, men för att skapa t.ex. en hjälm så måste en hjälte jobba i smedjan. Eftersom hjältar inte kan var på två platser samtidigt blir det helt enkelt små avbrott i ditt spelande, då du bara väntar på att saker ska bli klara.

Swag and Sorcery har dock lite (med betoning på lite) annat att erbjuda. Det finns kostymtävlingar dit du kan skicka dina hjältar i olika utstyrslar, och det är faktiskt riktigt kul att planera kring tävlingens färg/stil mitt i allt monsterdödande. Det finns en hel uppsjö av olika sorters uppgraderingar och en ännu större mängd utrustning som du kan skapa. Det finns ett intressant nivåsystem för dina hjältar, där du kan välja att lägga en större summa guld på att öka deras nivå, eller bara öka individuella attribut för en mycket mindre peng. Detta gör så att du kan skräddarsy dina hjältar likt ett mer klassiskt RPG. Handlingen, som jag bara lite snabbt berättade om förut, drivs av humoristiska och snygga cutscenes. Grafiken är också rätt så charmig med välgjorda och färgglada karaktärer. Sedan att det finns en ond talande katt gör ju bara saken så mycket bättre. Tyvärr tar allt det roliga med Swag and Sorcery slut där för mig. Hela spelet är som upplagt för att portas till mobil och för att få dig att köpa någon form av premium-valuta för att spara tid. Visst kan man tycka att det är kul med sådana här spel, men när jag kommer hem så är det inte för att kunna sätta mig med mobilen och spela. Swag and Sorcery befinner det sig verkligen i ett limbo, för det är för mycket aktivitet för att vara ett Idle spel, men inte heller lagom mycket för att kalla det ett renodlat RPG. Sorgligt nog finns inte så mycket att göra, och därför inte så mycket att skriva om heller. Inte ett spel jag kan rekommendera.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Swag and Sorcery. Lägsta pris ca 100 kronor enligt Steam 2019-08-02.

Recensionsex tillhandahållet av tinyBuild.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar