NASCAR Heat 4

av Martin Argenius

Monster Games återkommer med ett nytt bilspel i och med NASCAR Heat 4, en serie som har pågått sedan 2016. Frågan är om mina skills som körkortslös chaufför kan lämna ett avtryck i världen av olja, brinnande gummi och stora motorer?


Jag har knappt spelat ett racing spel sedan Rallisport Challenge 2 som kom på den klassiska konsolen Xbox 2004. Men hoppar gladeligen in i en serie som NASCAR Heat då den verkar populär bland dem inbitna fansen.

Man startar sin karriär som en otestad chaufför och man får prova på ett så kallat Hot seat, vilket är en plats för frilansade chaufförer som inte har något team bakom sig. Man blir helt enkelt erbjuden en plats när ett team har en förare borta för att köra ett race. Gör man bra ifrån sig så kommer det komma erbjudanden oftare. Efter första säsongen så blir man erbjuden en plats hos ett team eller så kan man starta sitt eget team, skillnaden här är att i ett team så ska du bara vara förare och kör dina race och ta pallplatser, du behöver inte bry dig om något annat. Men som Team manager så har du hand om ekonomin och personalen, du bestämmer om du vill ha fler förare hos dig och hur bilarna ska trimmas av din personal inför varje race. Det är lite mikro management, men de saker man har att trimma och fixa med är motor, suspension och aerodynamics, hade kunnat vara roligt med lite mer variation som t.ex. valet av olika däcktyper, motorer, avgasrör och liknande.

Allt handlar bara om att sätta poäng på rätt plats och på det sättet göra dina bilar starkare, vilket kostar pengar. Lite samma sak är det med din personal, du tränar personalen genom att öka deras färdigheter vilket kostar pengar, men fann ganska snabbt att pengar inte är ett problem i spelet så länge du sköter dig hyfsat på banan. Man kan även tjäna pengar genom att fullfölja kontrakt, som t.ex. komma ”Topp 5” 2 gånger inom 5 race. Det finns alltid valet av Easy, Normal och Hard på kontrakten och ju svårare desto mer pengar får du.

Du börjar din första säsong i Dirt för att sen flytta upp till Truck och dem två sista säsongerna är det Monster Nascar som gäller. När det kommer till gameplay så känner jag i alla fall att det känns väldigt tungt att köra, bilen rör sig långsamt över banan och jag får aldrig den där känslan av fart som jag vill ha i ett bilspel. Det känns som att det måste vara väldigt precist när man ska drifta runt kurvorna, annars är det väldigt lätt att man snurrar över hela banan vilket kan vara fruktansvärt frustrerande. Även när man kommer i en kurva och tänker att man ska ta stöd mot en av dem andra tävlanden, så är det en 50/50 chans om man börjar kränga eller inte.

Banorna är korta och varven inte så många beroende på dina inställningar, du kan även ändra svårighetsgrad på hur svårt du vill att det ska vara och hur bilen ska hantera vägunderlaget ute på banan. Det finns en stor variation av banor i spelet och vissa av dem i dem tidiga säsongerna som i dirt och truck är allt från ovala till långa banor med raksträckor och snäva kurvor, till dem i Monster Nascar som är dem sedvanliga ovala banorna vi lärt oss känna igen. Bilarna och körstil varierar förstås beroende på vilken diciplin man kör, det är väl det som är den stora skillnaden klasserna emellan. Jag körde på Easy och känner att spelet är lätt att lära sig men svårt och bemästra.

Grafiskt så får jag lite känslan av att jag spelar ett gammalt PS3 spel. Det är väldigt platta bakgrunder och jag får väldigt mycket lagg när det händer mycket på skärmen. När du har ditt eget team så får du små medel till att styla dina bilar, även din karaktär som du startar din resa med kan du inom gränser ändra utseende på. Men det är inte vackert. När jag först startade spelet så var det TV-sekvenser från riktiga Nascar och det fick upp hoppet direkt, men tyvärr så håller det inte måttet för ett spel 2019.

Sen så är det inte ok med så långa laddningssekvenser som det är, framförallt innan ett race där det kan ta upp till strax över minuten innan man kommer igång, frustrerande minst sagt.

Ljudbilden är bra, poppig amerikansk musik av diverse artister som dyker upp precis som i  EA´s andra sportspel. Bra tryck och ljud i bilarna och det är ganska coolt med de små filmklippen som dyker upp med riktiga Nascar förare som riktar sig till dig, när du till exempel vinner något race.

I övrigt så har du online mode där du kan prova dina kunskaper mot andra människor. Sen finns även challenges, som innebär allt från att klättra X antal platser under ett race, till att hålla undan för dem andra till att klara tidstävlingar.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Spelet finns även till Xbox One och PC.

NASCAR Heat 4 Lägsta pris 499 kronor enligt Playstation store 2019-09-23.

Recensionsex tillhandahållet av 704games.com.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar