Battletech

av Carl Holmer

Harebrained Schemes, utvecklarna bakom Shadowrun: Returns och Golem Arcana, är tillbaka med det nya och fräscha turordningsbaserade strategispelet Battletech. Häng med så tar vi en titt!

Från början
Spelet delar universum med brädspelet Classic Battletech. Året är 3025 och ett inbördeskrig har precis startat på din hemvärld. Du tvingas fly och blir upplockad av ett gäng legoknektar, tre år senare har du blivit utsedd till deras ledare. Allt är inte frid och fröjd då kassan har börjat sina och lånehajarna är dig hack i häl. Bristen på uppdrag gör er tvungna att söka efter jobb utanför den officiella uppdragsportalen.

Gameplay
Innan varje uppdrag får du välja ut fyra stycken Mechs och bemanna dem med varsin pilotDessa mechs kan utrustas efter resurser och smak med olika vapen och delar, som varierar från laserkanoner, missiler, jumpjets och allt där emellan. Mechsen i sig kan variera i klass från lätta och tunga där de lätta kan röra sig längre på slagfältet medan de tunga kan vara tyngre beväpnade och ta mer stryk.

Som ett privat militärt företag får du möjlighet att själv välja vilka uppdrag du vill ta dig an, baserat på hur mycket betalt du får kontra faran det involverar. Du har även möjlighet att förhandla balansen över hur mycket betalt du ska få eller hur många reservdelar du ska få ta med dig hem från slagfältet

Väl nere på uppdraget får du möjlighet att flytta runt dina Mechs genom springa, gå eller hoppa, där de två senare alternativen låter även dina Mechs skjuta efter de har förflyttat sig. Utöver vanliga attacker som varierar beroende på din Mechs utrustning kan vissa Mechs även utföra så kallade Precision Shots där du får peka ut en speciell kroppsdel av fiendes Mech. Om du till exempel siktar in och träffar ett ben finns det en chans att fiendens Mech trillar omkull och måste ställa sig upp nästa runda, förutsatt att den har kvar benen för att ens ställa sig upp. Skulle det visa sig att din Mech inte har ett vettigt mål eller står i skottlinjen kan du välja Brace istället vilket för att det står mycket mer stabilt och löper mindre risk att blir omkullslagna.

Målen i uppdragen varierar mellan att helt enkelt eliminera fiendens styrkor, försvara din arbetsgivares konvoj från pirater eller att rensa baser från fiender. Uppdragen går inte alltid på räls och det kan hända att din arbetsgivare förråder för att få tag på dina Mechs.

Efter uppdraget får du ett urval av reservdelar att välja mellan samt pengarna som var utlovade innan uppdraget. Pengar som du sedan använder för att betala din besättning, amortering och räntan på dina lån. Skulle det vara så att dina piloter eller Mechs skadas under uppdraget tar det tid för dem att repareras eller återhämtas. Utöver allt detta får du som ledare möjlighet att anställa nya piloter, välja vad ni ska resa och prata med din med din besättning och lära dig mer om deras bakgrund.

Grafik och ljudbild
Grafiken i spelet är på inget sätt toppklass, men är på något sätt inte dålig. Alla användargränssnitt är väldigt tydliga och lättförståeliga. Den enda situationen grafiken sätter käppar i hjulet är när du ska positionera din Mech, då är det inte alltid uppenbart att se om du har en fri skottlinje förrän du har siktat in dig och ibland till och med inte förrän efter du skjutit.

Ljudbild får en godkänd stämpel, den är inte på något sätt dålig men kommer inte vinna utvecklarna en Grammy i den närmsta tiden.

Personliga tankar
Battletech är ett spel som man utan problem kan dyka djupt i och spendera otaliga timmar i med att byta delar och finslipa dina Mechs vapen och utrustning. Att kunna välja din karaktärs bakgrund ger också ett visst återspelnings värde för att se de olika dialogalternativen i spelets storyline.

Jag kan vara ärlig att säga att spelet inte är det lättaste att ta sig an då turordningssystem inte är uppenbart upplagt från början. Det tog ett tag att fatta vad som faktiskt hände när man reserverade en Mech i början av rundan och varför alla Mechs inte får förflytta sig och skjuta efter varje runda.


Specifikation

BATTLETECH. Lägsta pris 358 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-05-31

Recensionskod tillhandahållen av Paradox Interactive

 

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar