Innehållsförteckning
Cherry Xtrfy ger sig med försiktiga steg in lite längre i streaminglandet genom att släppa mikrofoner, något som de inte har gjort tidigare. Hur blir resultatet då?
Överblick
Xtrfy har under många år varit ledande och framstående inom gamingtillbehör såsom möss och tangentbord. Därför kom det kanske lite som en överraskning när de utannonserade de två nya mikrofonerna Ngale X och Ngale R. Det är förmodligen ett direkt resultat av sammanslagningen med teknikföretaget Cherry som tidigare har släppt mikrofoner i UM-serien. För att växa och utvecklas är det ett viktigt steg som tas, men med tanke på hur många tillverkare av mikrofoner som finns ute redan, kanske det är lite dumdristigt?
Som en näktergal?
Ngale är för det första en tydlig referens till näktergalen, vilket kan kännas som antingen hybris eller ett enormt självförtroende när det kommer till sin egen produkt. Den kommer i två utföranden: Ngale X och Ngale R, som är en nerbantad kusin till X. Det är en väldigt retroinspirerad mikrofon som jag plockar ur kartongen. Den känns tung och bra i handen, men det visar sig ett par sekunder senare att den tyngden kommer till 90% från foten som medföljer. Den är i ett gediget stycke metall och står stadigt på bordet. Gummit på undersidan förhindrar den från att flytta runt och det är väldigt enkelt att separera mikrofonen från foten genom att vrida den ett kvarts varv. Den låser också fast bra och det finns inga tecken på att den ska röra sig när den väl sitter fast.
När mikrofonen inte sitter fast på foten är den dock väldigt lätt. Det enda som inte är plast är anordningen som håller fast mikrofonen. Även om det är en väl designad mikrofon rent estetiskt, kan jag inte låta bli att känna att den blir aningen simpel kanske. Det är svårt att hitta rätt adjektiv här eftersom ”billig” är långt ifrån det rätta ordet.
Anledningen till att du kanske vill skruva loss den är ifall du vill hänga den på en mikrofonarm, så att den kommer närmare. Här har Ngale också en ny produkt, Ngale Boom arm, om du skulle vara i behov av en mikrofonarm. Jag vrider dock enkelt fast mikrofonen på min nuvarande arm och det är inga konstigheter alls förutom att du är begränsad till 3/8”. Har du 5/8” behöver du en adapter och den är alltså inte inkluderad med mikrofonen.
Ljudkvalitet
Nu kan vi gå in på det som är mest intressant, nämligen hur bra ljudkvaliteten är. Ngale R är en så kallad kondensatormikrofon och har ett kardioid-mönster. Kondensator-delen är något som lämpar sig bäst vid inspelningar eftersom den är känsligare och ger dig en mer naturlig ton. Motsatsen är dynamisk mikrofon och det är den typen som används framförallt om du spelar live eftersom den tar upp ett större omfång av ljuden som alstras. När vi pratar om upptagning är det också värt att veta vilken typ av riktningsupptagning mikrofonen har. Ngale R har som nämnt ett kardioid-mönster. Den tar alltså upp ljud direkt framifrån och minskar ju längre ut mot sidorna du sitter och pratar. Det är alltså oerhört viktigt att du använder mikrofonen rakt framför dig, för att få bästa resultat. Den har inbyggt popfilter och inbyggd stötdämpare, allt för att minimera alla störiga ljud när du antingen säger “P” allt för hårt eller råkar – som jag gör oerhört ofta – stöta till mikrofonen.
Sång och instrument
Det är nu dags att spela in och försöka få fram exakt hur denna mikrofonen låter. Ngale R har en samplingsrate på 96 kHz och 24 bit och ett frekvensomfång på 20 till 20 000 Hz. Det är ett väldigt klart och närvarande ljud som spelas in och med low-cut filtret i, tar den inte upp alla små onödiga ljud. När jag pratar tar Ngale R upp alla små nyanser jag har i min röst, vilket känns oerhört ovant till att börja med, men ju mer jag lyssnar desto bättre känns det. Jag kan också utan problem sätta mig och spela in min gitarr och få ett bra ljud där. Det krävs lite inställningar i inspelningsvolym, men resultatet är helt okej. Sång går också att spela in utan problem, men när det gäller att spela och sjunga samtidigt blir det problem då det är svårt att hitta en bra balans där ljudet inte klipper och förvrängs. Nu är inte Ngale R gjord för musik dock så det är inget jag tänker ta med i slutberäkningen, men det är kul att veta att möjligheten finns där ifall du hade velat.
Podcasting och ’spoken word’
Men det är alltså framförallt i streaming- och podcastvärlden som den här mikrofonen kommer till sin rätt. Den är snygg i sin retro-stil och ger ett stabilt första intryck för de som är inne och ser på din stream. Jag tycker däremot att ljudnivån är lite låg och jag som har en lite tunnare röst hade behövt lite mer styrka att kunna lägga in istället för att trycka på med mina stämband lite extra. För att den ska komma till sin rätt behöver du förmodligen investera i en arm till mikrofonen. Det är klart att du kan ha den på den medföljande foten framför dig på skrivbordet, men ljudet blir inte alls lika tydligt 45 cm bort som om du hade haft den rakt framför dig. Har du inte någon arm är det klart att den funkar ändå, men du – och de som tittar/lyssnar – får stå ut med ett lite sämre ljud.
Upptagningskänslighet för slag/knuffar
På ovansidan sitter en touchknapp som du trycker på för att tysta helt. Den sitter bra till och ifall du läser medföljande informationshäfte, är det enkelt att hitta den. Läser du däremot INTE häftet kan det vara lite svårt att se den. Det kanske hade varit ett bra drag att ha ikonen på ovansidan i en annan färg eller något, för at den ska stå ut lite mer men eftersom det är touch är det inga störiga klickljud för omgivningen när du har behovet av att tysta dig. Håller du inne den knappen, har du två olika EQ-inställningar. Den ena inställningen ger dig mer bas och fyllighet till din röst och den andra är ett så kallat low-cut filter. Det innebär enkelt sagt, att reducera bakgrundsljud genom att utesluta lägre frekvenser. Som till exempel tangentbordstryck och musklickande. Eftersom min röst inte är så basig, är valet inte alls svårt för mig. Skulle du vara klumpig, som jag är, är det en bra idé att ha Ngale R på en arm. När den har kontakt med bordet, tar den upp en del av knuffar och bonkar trots att bordshållaren har en stabil gummisida som tar det allra värsta.
När det gäller programvara och liknande, behöver du inte någon alls. Det är bara att koppla in med den medföljande USB-C kabeln och sen är du redo att köra. Det finns heller ingen att ladda ner, eftersom alla inställningarna du behöver göra redan är inprogrammerade i mikrofonen. På framsidan har du en vridbar knapp som låter dig kontrollera volymen på mikrofonen. När du klickar på den en gång, låter den dig höja och sänka ljudet på dina hörlurar, som du enkelt kopplar in på baksidan. Knappen känns tyvärr lite plastig, vilket påverkar helhetsintrycket när det gäller den utvändiga kvalitén. Ovanför knappen sitter det en rad lysdioder som lyser grönt, blått eller rött, beroende på vad du vill ändra. De gröna dioderna representerar mikrofonens inspelningsvolym, de blåa är hörlurarna och när det lyser rött är det en indikation på att mikrofonen är mutad. En bra sak är att hela mikrofonen blir då röd, oavsett vad du har ställt in för RGB på den. Det är alltså inte svårt att se när mikrofonen inte är ”i bruk” så att säga.
Baksidan stoltserar med USB-uttag, 3.5mm hörlursuttag och en knapp för att ställa in dina RGB-ljus. Här finns det en hel drös med inställningar. Allt från långsamt pulserande färger, till statiska och en där du kan få regnbågens alla färger i ett rullande schema. Det finns två olika ljusnivåer och om du inte är en stor fan av RGB, går det helt enkelt att stänga av det helt. Mycket bra!
Köpa eller inte köpa?
I någon slags summering får jag väl ändå säga att för sitt pris – lite drygt 1300 kronor – får du ändå en okej mikrofon för pengarna. Det finns, som redan nämnts, en hel del mikrofoner att välja på där ute och även om Ngale R inte krusar några rejäla ringar på ytan är det en stabil mellanprismikrofon.
RGB-biten hade jag kunnat vara utan (och det går att stänga av) och den känns lite väl plastig i sitt utförande. Ljudmässigt är det däremot inte något att klaga på. Den gör vad den ska och det den är till för. Ngale R är inte en mikrofon som kommer att revolutionera marknaden, men för att vara den första under det nya namnet, bådar det gott inför framtiden.
MIKROFONTYP | Kondensator |
UPPTAGNINGSMÖNSTER | Kardioid |
KAPSELSTORLEK | 16 mm |
FREKVENS | 20 – 20000 Hz |
SAMPLE & BIT RATE | 96 kHz / 24 bit |
ANSLUTNINGAR | USB-C, 3.5 mm för hörlurar |
BELYSNING | Justerbara RGB LED |
KONTROLLER | Mikrofon- och hörlursvolym, mute, LED-färg och ljusstyrka |
MONITOR | Via hörlurar |
FILTER | Internt Pop-filter |
SHOCK MOUNT | Internt |
VIKT | 419 gram inklusive bordsställ. |
DIMENSIONER | 100 x 86 x 193 mm inkluisive bordsställ |
Recensionsex tillhandahållet av Cherry Xtrfy.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Cherry Xtrfy NGALE R. Lägsta pris 1289 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-07-04.