Beyond Blue

av Danny Larsen

Djupdykande bland maneter, hajar och en massa andra fiskar, här får vi en narrativ berättelse om dykaren Mirai och hennes drömmar och kärleken till valarna som hon forskar om. Utöver att vi får en inblick i hennes arbete, så får vi även en insyn i hennes familjeliv, särskilt hennes relation till hennes syster. Men hur är det som spel och ger det oss en härligt våt upplevelse där under ytan eller är det en intetsägande torr berättelse?


Det första vi får göra är att lära känna vår protagonist och dykare Mirai; hon forskar om en familj med kaskeloter och oroar sig kring att gruppen har minskat och att något har hänt dem. Spelet i sig är nämligen en mer narrativ upplevelse blandat med att vi får simma runt tillsammans med havets innevånare, och samtidigt utforska områdena vi befinner oss i.

Tillsammans med forskarna Irina och André så sänder de deras dykningar live mot en publik för att visa upp och ge inblick i havets naturliv. André och Irina är lite olika typer av forskare och har vilt skilda synsätt på vad som är viktigast att forska om. Under dessa sändningar så får vi information om de djur som vi får beskåda. Man får insyn, och framförallt möjlighet att ta del av livet som de lever.  Men även få lite info kring hur deras familjeliv – genom samtal som man har mellan alla karaktärer under olika dykuppdrag som man utför under spelet.

Samtala med de andra forskarna om saker man upptäckt.

Mirai har en något ansträngd relation till sin syster som hon ringer och pratar mellan uppdragen, där hon hör efter hur det är med deras demenssjuka mormor samt hennes systers problem kring hennes studier. André är djupt involverad och passionerad över att hjälpa till med att undvika att t.ex. sköldpaddor blir utrotade. Irina å andra sidan är en rik forskare, som lagt sina pengar på att forska efter botemedel mot sjukdomar, trots att hon samtidigt längtar hem till sin dotter.

Spelets gameplay går helt enkelt ut på att vi i rollen som Mirai ska simma runt mellan olika uppdrag, och samtidigt ska skanna efter alla möjliga fiskar som vi kan hitta. Kontrollmässigt så är det inget komplicerat spel att komma in i då det är väldigt få knappar man behöver komma ihåg. Helt enkelt! Åt det hållet som man tittar är det hållet som man simmar åt. Med ett knapptryck så får vi upp en cirkel i vårt synfält som är vårt skanningsområde. När en fisk närmar sig så har det en tom cirkel som markerar djuret när vi närmar oss, och genom att hålla vår cirkel över fisken och trycka in en knapp så skannar vi enkelt fisken och får information om den.

Genom att göra detta så kan vi i våran lilla bas kolla upp de fiskar och andra djur vi skannat; vi kan kolla på 3D modeller och se lite olika rörelsemönster och även där få information om dem. Detta är uppskattat om man är intresserad av djurlivet i havet. Samt att man kan gå runt och utforska basen och kolla på Mirais personliga saker som hon har där. Man kan även spela musik, genom att byta låtar, från det ena till andra på en in-game konsol.

Spela in och analysera valsång.

Uppdragen eller de olika dykningarna som vi får utföra har alla lite olika saker vi ska göra. En del uppdrag kan gå ut på att simma till en av många undervattens skanners, därifrån så kan vi sedan skanna efter de saker som vi vill/ska utföra. De saker som vi kan göra är att simma ut och skanna vissa typer av djur; primärt så kommer det vara kaskelotterna som Mirai studerar. Simma och tagga några fiskar eller spela in deras sånger. Mycket av tiden i spelet gå ut på att simma mellan dessa uppdrag, men man kan inte klaga på det då man samtidigt kan få avnjuta naturlivet och skanna på vägen dit.

Spelets narrativ låter dig som spelare få en inblick i naturlivet som finns i havet och vi låser samtidigt upp filmklipp mellan uppdragen där forskare i korta små klipp låter oss få en inblick i hur forskningen har gått framåt, samt mer ingående fakta om djuren de forskar om. Spelet är en lärorik upplevelse om man är intresserad eller nyfiken av havets djurliv och vad som händer när mänsklighetens girighet går ner på djupet.

Något som jag känner är lite tråkigt, är att vi aldrig direkt får uppdrag där vi mer aktivt kan hjälpa djur som har fastnat i något av det skräp som slängts i havet. För om man ska uppvisa de faror som finns för djurlivet i havet, så skulle jag gärna sett att man även bakat in liknande uppdrag i spelet för att visa vad den mänskliga framfarten lett till.

Mysigt litet boende man har under havets yta.

Spelet är dock en fröjd att simma runt i då spelets visuella design är riktigt härlig att beskåda. Här hade jag nästan velat haft en VR version så att jag kunnat upplevt havets lugn, de områden vi befann oss i och dess flora och fauna. Det finns dock ett uppdrag som bara är ute i öppet vatten som inte var så roligt då det inte fanns så mycket att se på där, men de andra områdena var däremot mycket mer intressanta saker att beskåda. Musiken i spelet märkte jag mest av när jag var i basen, då det spelar olika låtar på spelaren man har och röstskådespelarna i spelet gjorde ett genuint och välagerat jobb, som gav lite mer tyngd till karaktärerna. Här får vi också väldigt mycket mer sång från de olika djuren vi stöter på och det gav spelet en större tyngd och realism. Något som jag tyvärr märkte av ibland är att ljudet ”buggade” ur och fick det att låta jätteskumt; vet ej vad det berodde på men var lite irriterande vid vissa tillfällen när man var med valarna och ville höra dem eller vid andra viktiga dialoger.

Beyond Blue är inte så mycket ett spel som att det mer är en upplevelse och inblick i naturlivet under havets yta samt utforskning kring de faror som gömmer sig där för djuren. Uppdragen i spelet känns efter ett tag väldigt liknande varandra och det är långa sträckor mellan dem. Det finns mängder med undervattensdjur att skanna om man så vill, men det upplevs mer som något man lagt till för att fylla ut spelet mer. Hur som helst, spelet är viktigt på det sättet att det kan ge oss en  djupare inblick i hur det ser ut för vissa djurarter, samt informera och lära oss om deras beteenden och faror som de möter i sin vardag. Ett kort spel, ja bara någon timma långt – men på den stunden så får du en lärorik och intressant upplevelse.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även til Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.

Beyond Blue. Lägsta pris ca 175 kronor enligt Steam 2020-06-23.

Recensionsex tillhandahållet av E-Line Media.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar