Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Arise: A Simple Story

Arise: A Simple Story

av Alexis Winoy

Piccolo Studios första spel är en konstnärlig liten gåva från den lilla studion i Barcelona. Arise: A Simple Story är ett plattformsäventyr som tar spelaren på en emotionell resa genom tid och rum.


I Arise: A Simple Story får vi följa vår protagonist, en äldre herre fast i limbo, på en resa där han får återuppleva delar utav hans liv via olika kapitel, från ung till gammal. Det påminner lite om Journey, i dess simplistiska art-style och den icke-talande protagonistens vilja att nå en högre punkt. Varje kapitel är en nivå som har ett eget tema såsom glädje, kärlek, förlust och sorg. De olika nivåerna speglar dessa teman både i grafik, musik och i det viktigaste av allt:  gameplay.

Den mest betydelsefulla mekanismen i spelet är manipulation av tid och rum. Spelaren kan spola fram och tillbaka samt pausa tiden. Det varierar hur mycket tid det handlar om på varje nivå; ett skifte från en årstid till en annan, en dygnscykel eller bara ett par sekunder. Genom att böja tid och rum så manipulerar man hur ens omgivning ser ut. I en nivå så håller ens omgivning på att falla isär och för att komma vidare måste man tajma sina hopp på fallande stenar, för att sedan använda dem som hissar genom att spola tillbaka tiden. I andra kapitel så skiftar man mellan två årstider för att t.ex. reglera vattennivåer eller olika volymer av snö. En nivå låter en till och med att leka med eld, där varje sekund räknas. Till hjälp har man även en hacka på ett rep. Med denna kan man bland annat slunga sig själv, föra objekt närmre eller helt enkelt fälla träd.

Det är svårt att inte hylla Arise: A Simple Story till skyarna, det prickar rätt nästan överallt. Tyvärr kan dess gameplay kännas lite klumpigt vilket kan leda till mild irritation och frustration. Det är t.ex. väldigt lätt att råka hoppa fel och falla till ens död. Att klättra uppåt kan vara lite bökigt och det är lätt att ens avatar tappar fästet. Däremot är spelet väldigt snällt mot spelaren eftersom man oftast får starta om relativt nära från där man dog. Man slipper således springa genom hela nivån och som mest kan det krävas ett par försök innan man klurar ut hur man avancerar vidare.

Arise: A Simple Story är ett kort (ca 6 timmar) men vackert spel. Dess simpla men stilsnygga grafik är ett typiskt exempel på ”less is more”. Tillsammans med ett fenomenalt soundtrack lyckas utvecklarna fånga de olika känslorna som de vill att spelet ska förmedla. Det har lagts mycket tanke bakom varje leveldesign och det uppskattas verkligen, varje nivå lyckas förmedla fram de rätta känslorna. Det är ett spel som berör, utan att ens säga mycket. Det är simpelt, men det lyckas ändå fånga komplexa känslor och driva en berättelse framåt utan att ens använda ord. Utöver de korta cutscenes som för spelets narrativ framåt så kan man även samla så kallade Memories. Dessa är sketcher av ögonblick i protagonistens liv som tillför lite extra till spelets berättelser.


Specifikation

Denna recension baseras på PS4-versionen.
Spelet finns även till PC och Xbox One.

Arise: A Simple Story. Lägsta pris 199 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-02.

Recensionsex tillhandahållet av Techland.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar