Vad är det här?
Slay the Spire är spelstudion Mega Crits första spel. Det har precis lämnat Steams “Early access”-program och kom dit November 2017. Spelet är ett strategikortspel med rouge-like element. Det finns dock en tvist: Istället för att bygga din kortlek innan du börjar så lägger du till kort allteftersom du klättrar uppför Spirans olika våningar. Och dör du… Ja, då är det bara att börja om, fast denna gången med en ny karta och nya utmaningar.
I Slay the Spire får man välja mellan tre slumpvalda kort efter att man besegrat en fiende. Det finns dock mer än bara fiender i Spiran. På de olika våningarna finns det en kombination av skatter, fiender, butiker, Elites (som är starkare och svårare fiender), viloplatser och “unknown”-rum, markerade av ett “?”. Unknown-rummen kan vara butiker, fiender eller skatter. Det kan också vara ett “event”. Events kan vara allt ifrån lite extra pengar till helt spelomvälvande händelser.
Rent mekaniskt så gör du inte mer än att välja vilket kort du ska spela och drar det från din hand till fienden du vill använda det på. Men det är inte så att spelet saknar djup, snarare tvärtom – tack vare de enkla kontrollerna kan man lägga mer tankekraft på alla de val man ska göra. Spelet är nämligen proppfullt med strategiska val, allt ifrån vilka kort du ska spela till vilken väg du ska använda för att ta dig fram till bossen i slutet. Allt detta ger en skön känsla av både kontroll och utlämnande till slumpen.
Du kan få tag på tre typer av kort: Attacks, Skills och Powers. Attacks huvudsakliga uppgift är att skada de fiender du möter, men de kan också lägga på olika debuffs som kan göra fienderna mer mottagliga för skada eller försvaga deras attacker.
Skills ger dig “Block”, Block tar skadan först från fiendernas attacker istället för ditt liv. Skills kan också göra mycket mer, allt från att ge dig mer skada i dina attacker till att ta bort kort från din hand den här spelomgången.
Powers är kort som man bara spelar en gång, sedan försvinner de, men de medför en permanent, ofta stark, effekt till din karaktär. Något annat som också kan hjälpa din klättring är “Relics” (de små sakerna på rad i vänstra hörnet). De får man tag på i kistorna på de olika nivåerna. De ger, liksom Power-korten, någon form av permanent effekt, men kan påverka saker utanför tillfällen då du kan spela kort. T.ex “Juzu bracelet” som gör att du inte längre kan stöta på fiender i ”unknown”-rum. Till din hjälp har du också potions som kan ge dig kort, block och allt däremellan, men går bara att använda en gång.
Presentation
Slay the Spire levererar en skön, härlig och senare i spelet lite läskig, atmosfär och stil. Det som verkligen sätter tonen är dom fiender man stöter på. Allt ifrån de komiskt små söta slime-fienderna i början, till den oroväckande ”the Maw” i slutet av spelet som är en stor, svävande haj. Det finns vackra illustrationer och musikaliska melodier till eventen man stöter på, som hjälper till med denna lite halvläskiga känsla. Det finns även animationer till dom olika korten som är välgjorda och ger liv till det som händer på skärmen.
Mina Tankar
Steams Early Access program har inte alltid gett de bästa spelen, men som de säger i reklamerna, “plötsligt händer det”. Slay the Spire är ett välslipat och utmanande spel som drar tankarna till liknande brädspel som t.ex Dominion. Ibland kan det kännas som att man bombarderas med val som kan ödelägga hela spelomgången, men belöningen man får när man lyckas är otroligt tillfredsställande. Det blir bara ännu mer intressant av att varje omgång är unik och att man måste utveckla sina strategier och tänka annorlunda. Dom tre olika varianterna av kort ger också en snabb överblick om den lek man bygger måste stärkas i en viss kategori och en bra variation i korttyper.
Något som också skapar stor variation är alla kort som finns för varje karaktär. Du läste det där rätt, det finns mer än en karaktär att spela som, alla med sina 75 unika kort och spelstilar. För att röra till det i grytan ännu mer så finns det också en relic som tillåter dig att plocka upp kort från andra klasser. Detta leder till ett nästan oändligt antal kombinationer och kortlekar, = Oändligt kul! För mig så har Slay the Spire nästan en garanterad plats på min top 10, 2019 lista.
Denna recension baseras på PC/Steam versionen.
Slay the Spire. Lägsta pris 105 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-01-27