Det är nu det gäller, skillnaden mellan en förlorad match och en plats på prispallen ligger i att jag kan ta emot den där bollen. På några millisekunder har jag valt vilken sorts slag jag ska använda, jag styr min spelare till rätt plats, håller in knappen, släpper och… ingenting händer. Jag suckar och gör mig mentalt redo för en till omgång av AO Tennis 2.
AO Tennis 2 är ett sportspel som behandlar årets första stora tennistävling, Australian Open. Spelet är utvecklat av Big Ant Studios, (samma studio som utvecklade föregångaren) och utgivet av Bigben Interactive. Jag vill börja med att säga att jag inte har spelat tennis varken digitalt eller analogt tidigare i livet, så min förmåga att jämföra med tidigare spel i samma genre eller föregångaren i spelserien är ytterst begränsad. Med det sagt, AO2 är inte nybörjarvänligt. Det finns en tutorial sektion i menyn där du får lära dig och öva på alla olika typer av skott, samt bli bekväm med att sikta med samma spak du styr din spelare med. Allt bygger på timing. Du väljer vilken typ av slag du ska göra genom att hålla ner en av BYXA knapparna och släpper upp den när den lilla cirkeln bredvid din uthållighetsmätare blir grön. Ju bättre timing du har desto mer precist blir ditt slag och det går åt en mindre mängd energi. Det finns en stor mängd olika träningslägen för alla (!) typer av slag och servrar du kan göra i AO2. Du kan även välja vilken spelare som du ska använda under tutorial-sektionerna och på så vis testa hur stor skillnaden är mellan någon som är 76 bra på lobba och nån som är 95 bra.
Detta är självklart grunden för hur du spelare AO2, men som total novis till tennis saknade jag att på ett underhållande men grundligt vis få förklarat de faktiska reglerna för tennis. Varför räknar man 15-30-40? Hur många sets måste jag vinna för att ha vunnit en match? Ska bollen var innanför de inre eller yttre linjerna på planen? etc. Detta går självklart att få svar på med en snabb googling, men att det inte fanns där från början känns ogästvänligt.
Du får också möjligheten att välja hur bra du ska vara på olika typer av slag.
Som tur är kan du ändra på nästan alla parametrar för hur en omgång tennis ska spelas, så kan du inte grundreglerna kan du anpassa dem efter hur du tror att tennis spelas. Skämt åsido så är detta en väldigt välkommen sak att kunna ändra på. Vill du spela en extremt kort match? Gör så att det är bäst av tre set. Vill du ha ett tennismaraton? Gör tvärtom.
Det bjuds på fyra olika spellägen, Online, Play Now, Australian Open och Carrer. Online är online, Play Now är om du vill spela tennis genast medans Australian Open är en färdigställd turnering där förhållanden efterliknar den faktiska tävlingen. Det är i Carrer du hittar den köttigaste biten av AO2. Här får du chansen att fullfölja ett redan etablerat proffs resa till toppen, eller börja från botten och skapa din egna kreation och kämpa dig upp till den där guldpokalen. Du kan skräddarsy ditt alldeles egna lilla tennisproffs på en så löjligt bra nivå, allt från det allmänna utseendet till exakt vilken logga den ska ha på tröjan. Du får också möjligheten att välja hur bra du ska vara på olika typer av slag. Efter att ha spenderat en stor mängd tid på att skapa den perfekta tennisspelaren så är det dags att börja schemalägga och planera inför det kommande året. Du kan levla up genom att delta i tävlingar och öka din maxnivå på olika typer av slag genom träning. Men att träna och tävla tar energi, så en vilovecka kan vara behövligt, eller så kan du spendera pengar på olika sorters bekvämligheter för att inte bi sliten lika fort. Men de pengarna kanske du istället vill lägga på träning.
Än så länge så är allt bra och kul, men det är just i själva tennisspelandet AO2s brister finns. För att göra det möjligt att sikta med samma spak du går med så finns här en stor dos av ”Automovement”. Med andra ord; din spelare rör sig lite av sig självt. Problemet är att din spelare inte alltid rör sig rätt, det vanligaste exemplet är att den går när den ska springa. Detta händer flera gånger, men inte lika ofta som att det slag jag förberett bara inte händer. Jag står rätt, håller in en knapp, släpper den och det är som att spelaren glömt att den står på en tennisplan. Detta är jättefrustrerande och man tappar snabbt lusten att spela vidare.
AO2 har så otroligt mycket att bjuda på vad det gäller innehåll från andra spelare. Det delas allt från spelare som försöker efterlikna faktiska proffs IRL till stadium, eller som här ovan, egna dekaler. (och om du inte hittar det du vill ha kan du självklart skapa dina egna) Det finns en enorm potential, men när det spelmekaniska inte funkar blir allt bara en seg sörja att ta sig igenom. Grafiken är inte heller så mycket att skryta om och vissa animationer ser riktigt läskiga ut. I karriärläget finns det ett ”karma-system” där du kan reagera positivt eller negativt kring det som händer på tennisplanen. Detta gör dig känd eller ökänd, men det verkar inte ha någon faktiskt påverkan på spelet då jag får samma erbjudanden från samma sponsorer oavsett hur bra eller illa jag beter mig på planen.
AO2 gör mycket rätt. När spelaren inte springer åt fel håll och de faktiskt reagerar på slagen så är det ett väldigt roligt spel, men detta är tyvärr bra 50% av upplevelsen. Långa laddningstider är det som slutligen får mig att vilja spela något annat.
Denna recension baseras på PC/Steam versionen.
Spelet finns även till Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.
AO Tennis 2. Lägsta pris 428 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-01-28.
Recensionsex tillhandahållet av Bigben Interactive.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.