Battletoads

av Martin "Fyghar" Johansson

Battletoads var några riktigt svåra spel under 90-talet som definitivt har en skara fans, och får nu, efter nästan tre decennier, ett nytt spel. Men skulle Battletoads ha lämnats i 90-talet eller kommer det nu som en frisk fläkt nostalgi mitt bland alla tråkigheter?


Spelet börjar med att Rash, Zitz och Pimple går runt och spöar elakingar och pratar om hur populära de är. Alla vet vilka de är och banan vi är på har till och med en gala till deras ära. När de sedan har spöat en boss så kan de flyga och är bara så coola! Sedan kommer det in en arbetare som säger till sin medarbetare att stoppa arbetet, det är grodor i vägen. Det visar sig att alla stordåd de har gjort enbart var en simulering som de har varit fast i under 26 år, och att de inte alls är så populära som de trodde. Så de får ta lite ordinarie jobb tills de tröttnar på det och ger sig ut för att bli populära igen genom att hitta Dark Queen.

Det är inte en story jag direkt förväntade mig när jag startade spelet, men den är riktigt kul. Den har lite oväntade tvistar, men främst så är det mycket humor, så att jag hela tiden sitter och småler för mig själv allt eftersom storyn utspelar sig, som när Dark Queen spottar ur sig svordomar mot paddorna eller när en arbetskollega till en av paddorna pratar om hur kassa spelen var på 90-talet.

Det är inte helt enkelt att prata om gameplay i det här spelet, och det är för att det finns så många olika spel i spelet. Först och främst är ett ett beat ’em up, där man går igenom nivåer och spöar alla som kommer i vägen. Men utöver det finns det även sektioner som är bullet hell, där man ska flyga runt i ett rymdskepp, undvika att bli skjuten och samtidigt skjuta ner allt annat. Utöver det är det också plattform, där jag hoppar från platå till platå likt Super Mario. Det är ett väldigt varierande spel och jag uppskattar det, även om jag kan tycka att vissa segment är lite väl långa ibland. Men jag fattar också att det är så de tidigare spelen var, då jag faktiskt spelat ett av dem, för inte allt för många år sedan. Så det är kul att de håller kvar det som gör Battletoads till just Battletoads.

Så hur fungerar kontrollerna när de blandar in så många olika spelgenres i ett spel? Jo, de fungerar riktigt bra. De svarar ögonblickligen, oavsett vad det är jag spelar och är riktigt stabila. Även när jag vill anklaga spelet för något som orsakade att jag förlorade eller tog stryk så kan jag inte, det är alltid mitt eget fel. Det är ingen dålig bedrift med tanke på att kontrollerna ibland kan kännas rätt krångliga, men det är mest ovana i början och det är sällan jag spelar dem tillräckligt för att egentligen kunna lära mig dem ordentligt.

BOSSFIGHT!

Grafiken är charmig, det känns som att jag tittar på en animerad TV-serie på samma sätt som när jag var barn på lördagsmorgnarna. Fiendernas designer är riktigt kreativa, de ser alla väldigt olika ut beroende på vad de är för något och attackerar alla på olika sätt. Det finns lite färgvariationer som visar på hur svåra de kan vara, men mängden fiender är ändå imponerande. Användargränssnittet är tydligt det med, jag ser min hälsa någonstans på skärmen, ofta nedre delen, och jag får ofta tips och hintar när jag spelar något nytt, vilket jag tycker är tacksamt.

Även musiken och ljudeffekterna är riktigt bra. Musiken är ständigt passande till de olika nivåerna, så när jag spöar fienderna så är det hårdrock, men plattformssektionerna har lugnare musik. Även om jag ibland kan tycka att deras röster och ordval känns rätt dumma så passar de bra in i spelet. Jag förväntade mig inte att höra röster, men att jag gör det förstärker deras personligheter så mycket mer.

Det här är en värdig uppföljare till 90-talets Battletoads. Jag har kul nästintill hela tiden jag spelar och när jag inte har det är det för att jag blir frustrerad på mig själv att jag inte klarar vissa saker. Men när jag väl har klarat av dem så känns det mycket tillfredsställande att jag klarade det på egen hand. Så om du är ett fan av Battletoads eller bara vill ha ett kul spel med varierad gameplay och mycket humor, så är det här definitivt spelet för dig.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox-versionen.
Spelet finns även till PC.

Battletoads. Lägsta pris 599 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-08-20.

Recensionsex tillhandahållet av Microsoft.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar