Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Namco Museum Archives Vol 1 & 2

Namco Museum Archives Vol 1 & 2

av Emil Nordström

Here we go again. Ingen remaster eller remake denna gång utan en samling retrospel från Namco. Vissa spel har till och med sin extremt sena premiär i väst. Men kan det rättfärdiga det väldigt höga priset?


Det finns bra första intryck och sedan finns det fruktansvärda första intryck. Namco Museum lyckades med att sätta hjärtat i halsen med en 6 sidor lång TOS för att ens starta spelet. För att sätta ett körsbär på moset så innefattar denna TOS många rader om godkännande om datorinsamling både i och utanför spelet. Känns sådär att behöva gå med på för att spela lite Nes spel.

Demakes är ett väldigt intressant koncept!

Men okej, ta ett djupt andetag och börja denna nostalgifärd tänker jag. Första jag gör är att ändra kontrollerna… Nej det kan jag visst inte. Är inte musiken för hög? Bäst jag sänker volymen… Nej det kunde jag visst inte. Men aspect ratio kan jag i alla fall ändra på. Ta ett djupt andetag till. Startar första spelet i samlingens volym 1. En demastered version av Pacman Championship edition. Spelar och ser ut som Pacman championship edition med ändringen att allt är i 8 bitars. Här märker jag ett knastrande ljud. Som att någon tuggar sand inuti mitt huvud. Det visar sig att ljudet är buggat och att jag måste ändra i mitt ljudkort till 16 bit 44100 Hz för att ens kunna spela spelen utan sand i örat.

Det jag redan har märkt är att många som köpt volym 1 och 2 av dessa samlingar har missförstått vad det var dom köpte. Samtliga spel är Nes spel och inte arkadversioner. Så kan allting rättfärdigas med spelen allt tekniskt strul till trots? Tyvärr är mitt svar nej. Visserligen får du med ett par unika titlar så som tidigare nämnd Pacman championship demake men även titlar som Dragon Buster, Mendel Palace och kanske det bästa spelet av alla som är Splatterhouse Wanpakku Grafitti. Men att spela många av dessa spel med de väldigt enkla instruktionerna man får och kontroller man inte kan ändra på (eller för den delen få en kontroll att funka) gör att även de bra spelen i paketen snabbt blir överflödiga. Ungefär här började jag fundera på varför jag inte ens lyckades få min usb Nes kontroll att fungera och frustrationen började ta nya höjder.

Jag vet fortfarande inte hur man spelar Mappy

Det är svårt att ge någon unik insikt då det inte har gjorts så mycket. Det du får är pixel per pixel emulationer av klassika Namco spel presenterade på det mest rudimentära sättet som till och med får en tredjeparts emulator att skina. Som en räddning finns en sparfunktion och en ”rewind feature” som funkar ibland. Det finns ingen rim eller reson hur långt bak denna rewind tar dig och ibland behöver du trycka flera gånger för att faktiskt komma tillbaka till liv (bara erkänn att det är därför du använder en rewind).

Namco gjorde många ambitiösa titlar för sin tid.

Men för att inte fastna i en bitter spiral så kommer här några spel jag verkligen gillade och som höjde värdet rejält för mig. Dig Dug är alltid fantastiskt enkelt och roligt nöje. Speciellt efter att nyligen ha spelat väldigt mycket Mr. Driller. Splatterhouse är Splatterhouse, gillar man inte Splatterhouse så gillar man inte sidescrolling actionspel. Pacman Championship demaster är en trevlig spin på ett redan bra spel och Pac-Land är en upplevelse i sig själv. Galaga och Gaplus är ren och skär shoot-em-up glädje i sin enklaste form. Slutligen har vi Legacy of the wizard som är ett RPG som var flera år före sin tid. Här skiner även sparknappen då det blir en hel del back and forth.

Game Freak pre Pokemon

För att göra prislappen ytterligare mer lättsmält så fungerar även Steams remote play på alla titlar som stödjer 2spelare. Detta gör många spel väldigt mycket mer värda då din Nes Mini inte ens har en lankabel. Men trots dessa ljusglimtar så hägrar sig mörkret.

Med en prislapp på 20 euro stycket och med så få enkla och förväntade funktioner kan jag enbart rekommendera detta till hardcore fans av Namco och människor som väntat i 30 år på vissa spel att komma ut ifrån Japan till oss i väst. Min rekommendation är att vänta tills en stor rea eller helt enkelt investera i en Nes mini. Andra spel visserligen men ljusår mer värde för pengarna!


Specifikation

Denna recension baseras på Steam versionen.

Namco Museum Archives vol 1. Lägsta pris 19.99 EUR kronor enligt Steam 2020-07-30.

Namco Museum Archives vol 2. Lägsta pris 19.99 EUR kronor enligt Steam 2020-07-30.

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar