Hem RecensionerTillbehörsrecensionerSmart Watch Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsung Galaxy Watch Active 2

av Maxx Löfström

I såväl löparspåret som på kontoret kan Galaxy Watch Active 2 vara något för dig… i alla fall om Samsung får bestämma. Därför är det dags för idogt arbete, dvs att springa, byta digitala urtavlor och allmänt lekande med inställningar, när Active 2 placeras på handleden.


Utseende & Känsla

Denna mer slimmade version av Galaxy Watch 3, kommer i två storlekar; 40 mm eller 44 mm (recensionsexemplaret är 40 mm). Det går även att välja huruvida du vill ha en ren Bluetooth eller 4G version av klockan, där 4G kostar mer. Rent utseendemässigt kommer aluminiumurtavlan i svart eller roséguld, vilket är två tydliga skillnader, båda smakfulla och rena sett till sin formgivning. I vårt fall kom den roséfärgade, som utan tvekan smälter in bra på handleden, och ger en strömlinjeformad känsla, vilket underlättar — särskilt under träningspass.

Försedd med utbytbart armband (vårt exemplar kom med lila silikonband), gör det lätt för användare att införskaffa ett nytt sådant, skulle suget skapas. Utöver detta kommer även denna smartklocka med ’Gorilla Glass’, vilket gör att den Super AMOLED display som visas är extra skyddad. Med en vikt på bara 37 gram märker du knappt att du har den på handleden, oavsett vad du gör under en dag.

Dess processor är pigg, vilket märks rakt av i Tizen-gränssnittet som är flinkt och lättnavigerat. Mängder av val breder ut sig för dig, särskilt om du är ute efter att träna, för att inte tala om att den har sensorer för accelerometer, barometer, HRM, ’Ambient light’ och Gyro. Med andra ord är detta en förvånansvärt komplett upplevelse sett till både användandet och funktionalitet.

Funktioner & installation

Precis som på storebrodern Galaxy Watch 3, swipar du åt höger och vänster för att komma till olika skärmar. Om det så är att avläsa EKG, se ditt hjärtas BPM (takt) i realtid, starta en träning eller för den delen ta emot samtal/sms (och besvara dessa), gömmer sig allt detta och mycket mer under den lilla urtavlan. Självklart kan du ändra själva urtavlan mot någon av den mängd urtavlor som ges antingen via Samsungs portal eller direkt på klockan från start. Bara håll inne ett finger på urtavlan och vips kan du swipa för att få en ny fräck urtavla.

Jag märker dock att denna 40 mm skärm är aningen för litet; det blir lite för petigt och framförallt minimalt sett till användandet i praktiken, att jag nog snarare rekommenderar den större storleken (44 mm).

Med GPS funktionalitet, och 4G (om du väljer den modellen), kan du utan tvekan ta dig långt bort från civilisationen innan du behöver oroa dig för att tappa bort dig själv. Särskilt när du sedan hoppar in i Samsungs Health App, där du får oerhört mycket data – allt från sträckor, hastighet, genomsnittsvärden och mycket mer. Samlat, smidigt och väl genomfört!

Installationsmässigt kopplar du egentligen bara klockan mot din Samsungtelefon, och sedan är det bara att komma igång. Allt är tacksamt enkelt, och är det så att du rentav börjar ta en promenad, märker klockan själv av detta, och frågar om du vill börja ’tracka’ data för den aktivitet du just där och då utför. Ett extra plus, precis som hos sin storebror, är att du mycket riktigt kan besvara sms, såväl som mail (och andra stödda appar). Visst är det lite klumpigt på den lilla skärmen, men då den kommer med ett gäng förgjorda svar kan det bli en snabb historia att besvara i stunden. Den är trots allt inte till för att skriva ett längre mail eller liknande. Sedan har vi stödet för Spotify som till synes kan kännas som ett litet plus men som utökar livslängden avsevärt. Det innebär att 4G modellen, med nerladdade låtar är allt du behöver. Skippa mobilen och spring iväg helt enkelt!

Byt urtavla smidigt och enkelt!

Det totala intrycket!

När det kommer till Galaxy Watch Active 2 är det mycket riktigt många starka fördelar. Dess gränssnitt är responsivt och intuitivt, men samtidigt är batteritiden inte direkt i närheten av säg Huawei GT 2 Pro. Här är det även cirka 40 timmar under låg användning, och snarare hälften under mer tung belastning – vilket innebär daglig laddning. Dess 247 mAh försedda batteri tycks vara starkare på pappret, men i praktiken visade det sig vara relativt svagt. Här känner jag att Samsung behöver fixa upp det hela avsevärt inför nästa modell. De har obönhörligen en underbart slimmad produkt, som inte bara är vacker att beskåda, men även att använda, men med denna korta batteritid, finns alternativ…

Men hur är då prisbilden? Jo, här är det tacksamt lågt ute i butikerna — men hos Samsung kostar 4G modellen hela 3 290 kronor?! Medan den ute i handeln kan hittas för runt 2 000 kronor… Med andra ord kan det vara att priserna ute i butiker är mer av en avart just nu, men oavsett är den kostnaden avsevärt mycket mer rimlig, även om jag ärligt talat gärna sett ett par hundringar billigare. På det stora hela går det inte förminska storheten i Active 2, vars underbara utformning, låga vikt och multipelt stödda träningsformer, egentligen bara är toppen av isberget, sett till funktioner och god ingenjörskonst. Även om jag personligen skulle kika på enbart 44 mm modellen, men då ändras priset därefter också…


Specifikation
AP
Exynos 9110 Dual core 1.15GHz
OS
Tizen Based Wearable OS 4.0
Memory
LTE: 1.5GB RAM + 4GB Internal Memory
Bluetooth: 768MB RAM + 4GB Internal Memory
Connectivity
LTE*, Bluetooth® 5.0,
Wi-Fi b/g/n, NFC, A-GPS/GLONASS/Beidou
* LTE connectivity only available in LTE models
Sensor
Accelerometer, Gyro, Barometer, HRM, Ambient Light
Durability
5ATM + IP68 / MIL-STD-810G
Compatibility
Samsung, other Android: Android 5.0 or higher & RAM 1.5GB above
iPhone: iPhone 5 and above, iOS 9.0 or above

Recensionsex tillhandahållet av Samsung. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar