Creative T60 Högtalare

av Danny Larsen

Förra året testade vi på Creative T100 högtalarna, i år tar vi oss an dess broder Creative T60. Med lovord om att lätt kunna byta mellan olika källor snabbt och smidigt, samt stöd för mobil och konsoler, är frågan hur bra det egentligen fungerar?


T60 är ett par 2.0 (d.v.s två separata högtalare utan en separat bas) högtalare som du lätt och smidigt kan slänga upp antingen vid din stationära dator, laptop eller plugga in den i din Playstation konsol. Men hur väl kommer den låta och är den värd din tid att kolla in, häng på så ska jag gå igenom några av de saker som den utlovar.

Men först av allt tar vi och kolla på dess utseende, då det precis som dess föregångare T100 är en väldigt traditionell sådan. Högtalarna kommer med en matt svart färg på baksidan och en glansig front, den har dock ingen mesh över högtalarna som så många andra har utan vi kan se drivelementen direkt. På fronten av den ena högtalaren sitter alla knappar (på/av knapp, volymkontroll, knapp för att byta källa samt Clear Dialog och Surround) för direkt åtkomst. Undersidan har små bra gummiduttar som gör att högtalarna står stabilt och inte för vidare vibrationer genom exempelvis skrivbord om man drar på ljudet mer ordentligt. På baksidan finns det uttag för headset och mikrofon.

Men om vi ska kolla hur ljudbilden faktisk är, den är väldigt förträfflig. Ljudbilden är redigt ren och tydlig och basen har ett relativt bra muller, även fast den skulle kunna ha haft lite mer tyngd i sig. Mellanregistret och diskanterna är klara och tydliga, samt att det kan förstärka och förtydliga ljudet på dialoger i t.ex. filmer med Clear Dialog igång. Du har ett stort omfång i Surroundet och det blir en klar skillnad när man växlar mellan den och Clear Dialog. Högtalarnas ljudbild kan förhöja om du sitter i ett bombastiskt spel eller om du kollar på en film med högtalarna, de är klart värda den summa som ligger under tusenlappen.

I mångt och mycket är det relativt normalstora högtalare som lätt kommer passa in vid din dator eller bredvid din TV, d.v.s. om du vill ha dem kopplade till ditt Playstation eller en Switch. För mig personligen hade jag gärna sett dem lite mindre, då jag har två monitorer som sträcker sig över hela mitt skrivbord och när jag har dem ståendes så skymmer de en bit över båda skärmarna och tar upp lite plats; men vi har all olika uppsättningar på våra skrivbord och detta är bara hur det är för mig.

Mycket följer med i förpackningen.

De saker som följer med i lådan är; högtalarna, strömadapter, två kontakter (beroende på vilken region du bor i), 3.5 mm stereokabel, förlängningssladd till headset, USB-C till USB-C kabel och en USB-C till USB-A omvandlare. Här får man med allt man behöver för att koppla in högtalarna till dator eller konsol, samt sladdar för headsets.

Något som Creative har sagt mycket om dessa högtalare är att det ska vara lätt att byta mellan olika källor. Ska du byta mellan högtalare eller headset måste man in i ljudinställningar och byta källa där eller om du vill lyssna på något från mobilen måste man krångla där med. Men på dessa högtalare byter du källa på en knapp bara. Av/på knappen är inte bara till för att starta upp dina högtalare, nej här så används den också till för att snabbt och enkelt byta källa, genom att klicka på den kan du gå från att lyssna på ditt headset till att ljudet kommer direkt ut från högtalarna. Ett klick till på knappen och du byter till Blåtand (som för övrigt är 5.0) och kan enkelt koppla din mobil till den och vips så kan du lyssna på Nördlivs podcast från mobilen till högtalarna (liten plugg där bara 😉 ). Det är väldigt smidigt och jag behöver ej in och ändra något i datorn eller plugga ur högtalarna och plugga in headsetet i datorn, allt finns direkt på bara en knapp.

En till funktion som finns på fronten är att byta mellan Clear Dialog och Surround. När du kollar t.ex. på film kanske viss dialog försvinner bort i ljudbilden, men om du slår igång Clear dialog slås en ljudbehandlingsteknik igång och förhöjer röster och dialoger blir tydligare att höra. Men om du sitter i ett köttigt spel som Doom Eternal och vill grotta ner dig med lite mer ”umf” i ljudet så kan du bara byta över till Surround och får en betydligt bredare ljudbild som gör att man upplever spelet bättre än i bara stereo. Att byta mellan dessa två gör en väldigt stor skillnad och kan förhöja eller förbättra ens ljudupplevelse om det så är en film eller ett spel man spelar.

Att koppla högtalarna är väldigt enkelt, oberoende på vart du kopplar dem. Till datorn tar du bara USB-C kabeln och använder USB-C till USB-A omvandlaren och pluggar bara in den i valfritt USB-uttag, snabbt och enkelt. Om du vill använda högtalarna till din nya Playstation 5 är det lika enkelt, bara att skippa omvandlaren och plugga in i USB-C uttaget på dess front, byt källa på högtalarna och du har nu bättre ljud för ditt spelande.

Om du vill ändra på ljudbilden lite på egen hand kan man göra det via programvaran Creative App, det är en väldigt simplistiskt program där du kan ändra lite på EQ, välja några förinställda ljudbilder för utvalda spel eller välja genre som t.ex. FPS. Moba eller RPG.

Creative T60 är ett par högtalare som ger mycket för under tusen kronor, du får bra ljud med enkelheten att byta källa på bara ett knapptryck. Programvaran lämnar lite att önska, men högtalarnas mervärde vinner lätt över mig.


Specifikation

Mått

Vänster satellit: 147 x 92 x 199 mm, Höger satellit: 157 x 92 x 199 mm
Kabellängd
satellit: 2,0 m, kabel fäst i vänster satellit, USB-C-till-USB-C-kabel (kabellängd: 1,2m), 3,5 mm stereo-till-stereokabel (kabellängd: 1,2 m)
Vikt
1,9 kg
Användningstemperatur
0 °C till 45 °C
Nätuttag
2 x 15W RMS, Total systemeffekt: upp till 30 W RMS, toppeffekt 60 W
Enheter
Dubbla 2,75” högtalarelement
Frekvensrespons
50–20,000 Hz
Systemkonfiguration
2.0-system
Signal/störningsförhållande (SNR)
≥ 75 dB
Bluetooth driftsfrekvens
2402–2480 MHz
Räckvidd för Bluetooth-enheter
Upp till 10 meter, (Mätt i öppet utrymme. Väggar och strukturer kan påverka enhetens räckvidd.)
Bluetooth®-version
Bluetooth 5.0
Bluetooth-profiler
HFP (handsfree-profil), A2DP (Wireless Stereo Bluetooth)*
*Stereo Bluetooth eller A2DP-profil möjliggör trådlös överföring av fullt stereoljud till andra Bluetooth enheter. För att avgöra huruvida din enhet (notebook, PC eller mobila enhet) är utrustad med A2DP-aktiveradBluetooth-teknologi, se din enhets tillverkares dokumentation/webbplats för mer information.
Codecs som stöds
SBC
Anslutningstyp
Bluetooth, Aux-ingång, USB-LJUD, Mic-in, USB-C, hörlurs-/headsetingång

Recensionsex tillhandahållet av Creative. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Creative T60. Lägsta pris ca. 865 kronor enligt Creative 2021-08-31.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar