Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Corsair M65 RGB Ultra Wireless

Corsair M65 RGB Ultra Wireless

av Fredrik Olsson

Det trådlösa spelandet har enligt Corsair fått en ny ledare, i sin nya M65 RGB Ultra Wireless. En spelmus med siktet på förstapersonsspel, som utger sig för att vara supersnabb och framförallt exakt, allt förpackat i en RGB prydd litet styrdon. Frågan är dock om det är en fullträff eller ett blankskott…


Den aluminiumkonstruktion som ligger runt Corsairs nya spelmus är inte bara oerhört stabil, utan ger en härligt tydlig tyngd. Dess undersida understryker detta än mer, då den har tre platser för vikter som skruvas fast till en total utökning av hela 128 gram till musens redan befintliga vikt. Allt detta är något som rimmar perfekt med musens fokus på just förstapersonsskjutare (FPS-spel) där exakthet, mängder med knappar (åtta stycken) och en god tyngd gör att musen håller sig på banan helt utifrån användarens behov.

Formmässigt är detta mycket riktigt en mus fokuserad på spelare som kör med ’klo’-greppet, där du låter handen huka över musen – och där du låter de främre fingrarna styra mer. Därför är musen aningen kortare i längd, och även om dess 117 mm långa längd säkert kan fungera väl för personer med mindre händer, kommer den överlag alltid upplevas vara något mindre än genomsnittet. Tack och lov märks det knappt, då bredden känns underbar, och framförallt att sidorna är täckta i gummi vilket ger den ett fantastiskt grepp. I övrigt en stilren spelmus, där egentligen dess vänstra FPS knapp (”Marksman”-knapp, även kallad Sniper-knapp) utmärker sig i sin röda färg – och kan ställas in för exempelvis förändring ”on-the-go” av lägre DPI eller egentligen vilken annan knappkombination/makro som du önskar.

Ser man annars till dess innandöme kan vi börja med dess höger- och vänsterknappar, som har ett underbart motstånd som fjädrar tillbaka lite, och samtidigt kommer med ett väldigt distinkt klickljud. Detta parat med den 650 IPS starka spårningshastigheten och de 26 000 DPI som finns här via den optiska sensorn, gör att dess precisa styrning bara förstärks ytterligare. Dessutom att den mycket riktigt är trådlös, gör att man baxnar lite i möjligheten att öka ’polling-rate’ till hela 2 000 Hz ; vilket gör den till en fantastisk spelmus för de mer tävlingslystna spelarna där ute.

En mus för alla…?

När det kommer till flexibilitet måste jag säga att M65 verkligen går i bräschen för vad man vill se i en spelmus. Programvaran iCUE låter dig kalibrera efter underlag busenkelt, ändra knappar och rentav koppla lutningen av musen mot kommandos(?!). Ja det senare är verkligen något jag aldrig sett själv, och innebär precis som det låter – om du t.ex. kopplar musen mot en funktion (t.ex. att röra sig åt vänster), för när du tiltar och lyfter musen snett tio grader, kan du alltså lägga ett kommando på detta. Varför detta går är för att musen har ett inbyggt gyroskop och accelerometer, vilket gör att lyftavstånd inte bara mäts, men möjliggör att olika ”gester” åt fyra håll, som kan mappas till vardera funktion!

En funktion som först kändes väldigt udda, men som under stressiga spel (likt Doom Eternal) faktiskt levererade ett nytt sätt att tänka, sett till styrning. Detta är i mina ögon en väldigt intressant utveckling som jag gärna ser vad det kan göras mer på – även om det nog inte är nödvändigt för mer vanliga spelare där ute.

Det är alltså en mer nischad mus på grund av detta, och kan med rätta inte vara för alla. Dels på grund av en mer satt form, men även då dess mer skjutarspelsfokus som manifesteras i exempelvis sin ”sniper”-knapp. Dessutom är det inte alla som vill ha en tungviktare som denna, för även utan sina vikter är det en mer påtaglig tyngd.

I slutänden är dock musen en succé. Den mindre storleken till trots är den härligt rapp i styrningen, har ett samlat uttryck rent utseendemässigt (med enbart en enkel logga med RGB belysning) och batteritid på runt 90 timmar under kontinuerlig användning för ordinarie trådlös användning… eller 120 timmar om du använder den i dess blåtandsläge (gör dock ej det, om du inte nöjer dig med att köra enbart Windowsprogram). Fast du får alla dessa funktioner, kostar den dessutom enbart runt 830 kronor, för en mus som både riktar och övervinner sina mål.


Specifikation
Musgaranti: Två år
Prog -knappar: 8
DPI: 26 000 DPI
Sensor: MARKSMAN 26K
Sensortyp: Optisk
Musbelysning: 1 zon RGB
Minne ombord: Ja
Inbyggda minnesprofiler: 1
Musknapp Typ: Omron Optical
Anslutningar: Trådlös, trådbunden
Grepptyp: Klo
Viktinställning: Ja

Vikt: 110g (utan kabel och tillbehör)

Kabel: 1,8 m trasselfritt gummi
Stöds i iCUE
Speltyp: FPS, MOBA
Pollingrate: Valbar 2000Hz/1000Hz/500Hz/250Hz/125Hz
Batteritid:
2,4 GHz SLIPSTREAM: Upp till 90 timmar kontinuerlig användning
BLUETOOTH: Upp till 120 timmar kontinuerlig användning

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar