Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master XG Plus Platinum 850

Cooler Master XG Plus Platinum 850

av Fredrik Olsson

Cooler Masters nya nätaggregat lovar enormt mycket. XG Plus Platinum 850 bjuder som namnet antyder på 850 watt explosiv prestanda – allt medan den är både Platinum certifierad och modulär. Om det faktiskt gör den värd att köpa återstår att se!


Det finns ett par aspekter som gör att just XG Plus Platinum 850 står ut. Det har en tyst 135 mm fläkt, ARGB belysning samt displaypanel där du kan se elkonsumtion, temperaturer och fläkthastighet. Att detta sedan ackompanjeras av 80 Plus Platinum certifiering som garanterar en effektivitet på minst 92% under normala förhållanden… vad du än gör är milt sagt imponerande. En aspekt som i våra tester mycket riktigt stämmer, och mer bekräftar att Cooler Master tagit sina nätaggregat än mer seriösa under senare tid. Att detta nätaggregat är modulärt hjälper verkligen till, och får den redan tysta komponenten att bli oerhört attraktiv för både PC-byggaren som energibespararen.

I mitt fall är det tystnaden och den höga pålitligheten sett till konsekvent tillförsel av ström som gör att jag redan nu kan säga att ni kommer vara otroligt nöjda med denna. Cooler Master har här kombinerat det bästa av flera världar, då fläkten som går ner på låga RPM automatiskt, samtidigt som dess modulära standard gör att den platsar i alla chassin, för alla typer av användare.

Men smakar det så kostar det. Nätaggregatet är förvisso relativt nytt, och har därför inte letat sig ut på bred front i Sverige. Men även när det gjort det, kommer priset vara brant för många. Idag hittas den på Amazon för runt 2 000 – 2 500 kronor vilket inte bara gör att den är svår att få tag på, men även lite vansklig (om du är reserverad för Amazon d.v.s). Men det är helheten och kvaliteten du betalar för här, och håller detta pris när det väl kommer till Sverige, är det ändå ett överkomligt sådant i min bok.

Vad som också är överkomligt är möjligheterna för justeringar sett till RGB och vad som ska visas. Cooler Masters MasterPlus+ programvara bjuder på inställningsmöjligheter; allt från RGB färgscheman, inställningar av vad som ska visas på display panelen och om det ens ska vara igång (sett till belysning). Förvisso är det egentligen enbart estetiska förändringar som görs här (det är ändå bara ett nätaggregat, den ska ge dig en konsekvent ström av el) men det räcker.

Till syvende och sist går det bara att buga för överheten, då Cooler Master på riktigt bjuder in till fantasifull ARGB upplägg (om man vill använda det), god översyn av el-konsumtion och allt i ett modulärt paket, som kommer med 10 års garanti från tillverkaren. Ibland får man vad man betalar för, det vill säga fullgod kvalitet! Så är det i alla fall i detta fall!


Specifikation
MODELL MPG-8501-AFBAP-XUK
ATX VERSION INTEL ATX 12V VER. 2,53
PFC AKTIV PFC
INSPÄNNING 100-240V
INGÅNGSSTRÖM 12-6A
INGÅNGSFREKVENS 50-60HZ
MÅTT 160 X 150 X 86 MM
FLÄKTSTORLEK 135 MM
FLÄKTHASTIGHET 1800 RPM
LJUDNIVÅ @ 100 % ≤ 25 DBA
EFFEKTIVITET ≥ 92 % @ TYPISK BELASTNING
80 PLUS BETYG 80 PLUS PLATINA
ERP 2014 LOT 3 JA
DRIFTSTEMPERATUR 0-50°C
EFFEKT BRA SIGNAL 100 – 150 MS
HÅLL UPP TID ≥ 16MS
MTBF >100 000 TIMMAR
SKYDD OPP, OVP, OCP, UVP, SCP, OTP, SURGE AND INRUSH PROTECTION
REGLERANDE TUV, CTUVUS, CE, BSMI, FCC, CCC, EAC, UKCA
ATX 24-STIFTSKONTAKTER 1
EPS 4+4-STIFTSKONTAKTER 1
EPS 8-STIFTSKONTAKT 1
SATA-KONTAKTER 12
PERIFERA 4-STIFTSKONTAKTER 4
PCI-E 6+2-STIFTSKONTAKTER 6
USB-PROTOKOLL 10P 1
SERIER XG-SERIEN
80 PLUS PLATINA
MODUL FULL MODULÄR
WATTAL ÖVER 750W

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Produkten är ännu ej tillgänglig på stor front – men listpris ligger på €249.95 (runt 2 500 kronor).

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar