Hem RecensionerSpelrecensionerPC Tiny Tina’s Wonderlands

Tiny Tina’s Wonderlands

av Danny Larsen

Borderlands är som alla känner till en looter shooter och nu kommer deras spinoff Tiny Tina’s Wonderlands. Till skillnad från de andra Borderlands-spelen utspelar sig denna i en fantasymiljö, men kommer det att vinna över oss nya spelare eller bara hardcore fans av Bordelands-serien?


Vår historia är kort och gott att Tiny Tina leker spelledare över en D&D-session (Bunkers & Badasses) med Frette och Valentine, ja och dig som är nybörjare på D&D. Vi får härefter skapa vår egen karaktär vilket är nytt för Borderlands-serien där vi alltid hade förgjorda karaktärer att välja mellan. Här får vi välja mellan sex klasser: Brr-Zerker, Clawbringer, Graveborn, Spellshot, Spore Warden och Stabbomancer. Alla har såklart olika för- och nackdelar, men det är mer vilken typ av karaktär man vill leka runt som. Till exempel är Stabbomancer en stealth-karaktär och kan smyga på ovetande fiender, Graveborn offrar sin hälsa i utbyte mot att använda mörk magi och har en Demi-Lich som kompanjon.

Jag valde klassen Spore Warden, då man får med en liten svampgubbe som följer med på ens resa och attackerar fienderna, som också kan uppgraderas till att plocka upp dig om du blir utslagen. Efter valet av klass får man skapa sin karaktärs utseende och lägga poäng i vad man vill vara bättre på (styrka, hälsa eller intelligens etc.) för att få lite fler kritiska träffar på fienderna. Och nu börjar vår resa…

Tiny Tina är vår spelledare.

Den historia som Tiny Tina vill leda oss genom Wonderland handlar om en ondskefull Demon Lord som vill ta över världen och styra den som han vill. En historia som vi så klart aldrig någonsin har sett för i rollspelssammanhang. Men nu är det ett rollspel som Tiny Tina håller i och det betyder att allt inte kommer ske som en vanlig D&D session. Hon kör med väldigt fria tyglar och ändrar regler allt eftersom hon känner för det. Vi kommer förövrigt alltid ha henne talandes under spelet och de två andra kompanjonerna också slänger in lite tankar och åsikter om vad som händer. Det var kul i början att de två andra kommenterade, men i slutändan började jag att tröttna på dem ganska mycket.

Även fast det är ett fantasyäventyr vi spelar är det i grund och botten ett Borderlands-spel, där vi har skjutvapen i mängder som vi kan hitta överallt i världen. Det är inte lika illa som i Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin där man kunde byta vapen hela tiden, här får man kolla efter vilket vapen som är bästa om det så är till styrka eller vad för förmågor som finns på dem. Men om det är något som verkligen fungerar är det skjutandet och det är något som Borderlands gör väldigt väl – även i denna spinoff. Utöver skjutvapen finns det svärd, hammare och andra närstridsvapen man kan slå fiender och lådor med. Det finns även specialförmågor och attacker som man kan använda och bara för att det är fantasy måste vi ju kunna kasta lite magi. Min klass specialattack är att man drar fram en magisk båge och skjuter en salva med pilar.

På alla vapen, wards (sköld), svärd, ringar och allt som man kan använda på sin karaktär kommer med olika fördelar på sig. Du kan få statusfördelar som t.ex. ta 10% mindre skada eller ladda 25% snabbare. Det finns även klassbaserade fördelar man kan få på föremålen man hittar, på ett halsband jag har ger det mig 4.7% Spore Warden Power, samt 6.6% eldskada på fienderna. Så det gäller att kolla lite extra på sakerna man plockar på sig, det kan finnas något som kan ge din klass lite extra boost mot fienderna du kommer stöta på.

Jag och min lilla svamp kompanjon.

Utforskande finns det gott om. Kartorna man kliver in i från spelets overworld kan vara väldigt stora, och utöver huvuduppdraget finns det en mängd extrauppdrag som man kan plocka på sig. Enkelt beskrivet är spelets overworld Tiny Tinas spelplan där man kan kliva omkring som en mindre version av din karaktär. Man ser att Tina har använt lite saker som fanns i närheten för att göra spelplanen, då det finns kapsyler som broar och tappade ostbågar på spelplanen. Man kan även hitta gyllene 20-sidiga tärningar som kommer ge en hel del loot, dessa finns gömda över hela världen och kan eventuellt ge dig en pryl som kommer hjälpa dig på färden. Man kommer också hitta mängder av kistor och kassavalv, så loot och pengar kommer du aldrig hinna sakna. Om du inte vill leta runt efter ett bättre vapen eller magisk skydd finns det automater lite varstans där man kan köpa på sig bättre saker, men oftast har man redan bättre saker än vad som finns till salu. Här kan man även sälja de saker som är sämre än de du använder, då man i början av spelet har ett väldigt begränsat med plats.

Har man kört Borderlands tidigare kommer man snabbt känna igen sig, dock är det nu lite mindre öken (tyckte att det bara var ökenområden, men kan minnas fel). Jag blev väldigt förvånad när jag startade upp spelet och hade en förväntning på att se ökendyner och istället fick se grönskande landskap och att det såg så bra ut. Det är en stor variation på spelets olika områden och jag finner att det är skönt att se denna variation.

Medan vi nosar lite på utseendet kan vi ta lite om det grafiska, det är som sagt Borderlands och då kommer det med det klassiska cel-shadade utseendet. Som jag sa tidigare tycker jag att spelet ser riktigt bra ut och flyter på väldigt bra. Det finns Inte mycket jag har att klaga på spelets utseende, det är precis vad jag förväntade mig av ett Bordelands spel och på nuvarande generationens konsoler. Musiken däremot är väl lite mer diskret, den ligger i bakgrunden men sticker inte ut, d.v.s. om du inte är inne i en stad där den är tydligare eller overworld. Men det som jag märker av musiken (över allt skjutande jag gör) är att den är väldigt trevlig och passande till spelet. Tycker om overworlds och huvudstadens musik mest då den är lite mer minnesvärd och betydligt mer fantasy inspirerat. Röstskådespelarna gör ett helt okej jobb, även fast jag finner Valentine och Frette irriterande så är det p.g.a. hur de är och inte för hur röstskådespelarna framför dom. Något som man kommer höra mycket är skjutande av skjutvapen och det är bara kul att hör en hagelbrakare brassa  loss på ett skelett. Inte mycket att klaga på ljudbilden.

Om man vill kan man spela ihop med tre kompisar online, eller med en kompis i soffan på splittscreen. Här kommer spelet höjas väldigt mycket då det alltid är roligare att köra med kompisar än att köra helt själv (som jag har gjort) eller försöka hitta annat folk online att köra ihop med.

Det kommer att bli hektiska strider där man får ta sig an skelett, svampgubbar och flertalet bossar. Det finns mycket som man kan roa sig över i spelet, om det så är Tiny Tina eller sidouppdragen där man t.ex. kan stöta på Sir Claptrap. Jag menar, det är väl aldrig helt fel att skicka iväg en svärm med raketer mot en stackars liten krabba och se den flyga iväg av explosionen?

Några saker som jag dock fann hemskt irriterande är menyerna, speciellt där man uppgraderar sin karaktär där texten ibland försvinner (visst jag vet vad de betyder, men bara irriterande att det är så). Vapenmenyn finner jag också dåligt gjord och kunde ha varit bättre strukturerad och lättare att byta vapen, samt att jag önskar att minikartan kunde ha fixats lite med så att man lättare kunde se vart man ska, då den markeringen ibland försvinner och att man då själv får gå in och markera sin destination.

Tiny Tina’s Wonderlands är nog ett spel som de flesta kan komma att uppskatta. Du får klassiskt Borderlands i en fantasy miljö. Humorn är lite upp och ner genom spelet, antingen kommer man uppskatta den eller bara bli irriterad av det. Storyn är klassisk, skjutandet känns bra och du kommer ha massa att göra i spelet om det så är huvudberättelsen eller alla de sidouppdrag som man kan ta sig an. Om man redan är en stor fan av Borderlands kommer man ha riktigt kul, är man inte helt såld på spelserien men nyfiken kan jag säga att det är ett spel som man lätt kan komma in i och det är inte svårt att köra igenom. Kan dock rekommendera att hitta vänner att köra med då det som sagt alltid är roligare med vänner och här kan det nog förhöja upplevelsen av spelet.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox Series X versionen.
Spelet finns även till Xbox One, Playstation 4/5 och PC.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av 2K.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar