Luna

av Danny Larsen

Luna låter oss följa med på ett litet äventyr, i vad som kan beskrivas som om en bilderbok kommit till liv. Vi får följa med och hjälpa till med några pussel och lösa gåtan med månen, men det är en helt annan femma så följ istället med mig så ska vi utröna vad Luna är för ett spel!


I Luna får vi slå följe med den stackars lilla röda fågeln i en interaktiv berättelse, där vi får hela storyn berättad för oss i ett diorama, vilket vi kan snurra runt så vi kan få överblick på hela scenen. Precis som i Moss och Ghost Giant så får vi hela spelet presenterad för oss i små scener eller kapitel. Varje ny del i berättelsen har sin egen scen där vi får lyssna på storyn berättad till oss av vår ”berättare”, lite som att det är en saga som någon läser för ett barn.

I scenerna så kan vi få titta runt i dem och beskåda det arbetet som har lagts ner på att få spelet att se ut som det vore bilder ur en bilderbok som bara transformerats till riktiga och levande små världar. Designen på spelet är som sagt väldigt gulligt och estetiskt tilltalande att titta på, man kan lätt minnas och bli nostalgisk över att man läst liknande böcker som liten med snarlik stil som spelet.

Pusslen som vi får ta oss an i spelet är som interaktiva stjärnbilder, fast där stjärnorna har hamnat fel och linjerna inte längre bildar ett bild. Så vi får dra stjärnorna med vår Move kontroll till rätt plats tills alla stjärnor ligger rätt och vi kan se vad det ska bilda. Ju längre in i spelet desto krångligare blir pusslen, men inte så att man inte kan klara av dom med ”trial and error” metoden (testa alla stjärnor på alla platser till den fastnar). Vi får också ett litet musikpussel innan vi kommer till stjärnbilderna, här så ska vi bara slå på rätt not baserat på vad för not fågel röd sjunger. Det är komplicerat då man får en visuell indikation på vilken not som han sjunger, så det gäller att hålla ögonen öppna – men gör man det så klarar man av det utan problem.

På de olika scenerna vi besöker så får vi sedan också placera ut de växter som stjärnbilderna bildar. Genom detta så får vi scenen att bli vacker igen och vi låser på så sätt upp en interaktion med ett djur som hör hemma i scenen. När man placerat ut allt som behövs så bildas en cirkel i luften med stjärnor som vi måste snurra vår Move kontroll runtomkring och på så sätt så klarar man av scenen och får komma vidare i berättelsen.

Spelet går att spela i både VR och utan så man behöver ej ha ett Playstation VR headset, men jag kan rekommendera att om man har det, så är det i VR man bör spela spelet. Du kan använda vanlig handkontroll, men återigen så är det Move kontrollerna som man bör använda. Kontrollen är väldigt enkel, du använder T-knappen (avfyrar knappen på undersidan av Move kontrollerna) för att trycka på saker eller ta tag i och snurra runt scenerna och stjärnbilderna. Enklare än så kan det inte bli.

Ljudbilden med musiken och det visuella har verkligen vävts ihop för att få känslan av en bilderbok som kommit till liv, så man kan lätt se varför designern valde denna stil. Musiken är avslappnande och väldigt mysig. Den handmålade stilen är väldigt snyggt gjord och fångar verkligen stilen av en barnbok.

Något som kanske inte riktigt föll mig helt i smaken är storyn. Även fast det är en upplyftande och intressant story att följa i spelet, så kändes det som att den var mer en eftertanke och inte hade lika mycket tyngd för mig att fortsätta. I slutändan så var det pusslen och designen som fick mig att vilja ta mig vidare för att se vad de hade hittat på. Nu kanske jag framkommer som en riktigt tölp, men den fångade inte riktigt in mig eller fick mig att vilja fördjupa mig mer i storyn. Jag skulle ha önskat lite mer, då jag tyckte väldigt mycket om att ha en berättarröst som vi fick lyssna på spelet igenom.

Luna är ett riktigt intressant spel, som kan spelas med eller utan VR, även om jag tycker att spelet helt klart bör spelas i VR. Med en härlig bilderbok design och pussel som är intressanta så är det helt klart ett spel man ska kolla in, även fast jag fann att story saknade någon tyngd i sig. Spelet i sig var inte långt och kan klaras av på någon timme om man kör det i sträck.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Spelet finns även på PC.

Luna. Lägsta pris 154 kronor enligt Playstation Store 2019-07-02. 

Recensionsex tillhandahållet av Funomena.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar