They Are Billions

av Lovisa Fischerström

They Are Billions är ett strategispel i realtid där du bygger upp din egen koloni och gör allt för att hålla zombierna borta och överleva så länge som möjligt. Det finns olika kartor och nivåer som låses upp allteftersom och spelet liknar också ett ”Tower Defense” spel, då det kommer vågor av zombier titt som tätt som väller in över din koloni.


På de allra flesta sätt liknar spelet vilket strategispel som helst. Du måste bygga tält för att ha arbetare, verkstad för att hugga ned träd för att få ved och stenbrott för att införskaffa sten. Allt du samlar på dig gör att du kan bygga ännu fler eller viktigare hus i din koloni. För att utöka din mark bygger du Tesla-torn som dessutom ger dig energi och det kan även vara bra att bygga mur och torn för att kunna skydda dig mot vågorna av zombier. För vågor kommer det, du hör på musiken och vad dina karaktärer säger när zombierna attackerar och de förstör allt i sin väg, dödar, infekterar och river hus. Till en början är det ganska små grupper, men till slut blir det horder. Ja, de är helt enkelt miljarder.

Grafiken är otroligt härlig och spelet har en steampunkig design. Även om grafik för min del inte är en viktig del för just strategispel, så förhöjs ändå upplevelsen när du på nära håll kan se zombier falla ihop och blodet spruta eller hur det ryker mysigt ur skorstenarna på alla små hus. Du kan också välja att spela survival där du då får välja svårighetsgrad (och längre fram olika kartor) eller så kan du spela veckans utmaning, där alla spelare har samma bana och hamnar på en topplista beroende på din poäng. När jag själv testade veckans utmaning kan jag inte annat än säga att det gick otroligt uselt. De i toppen på listan hade kanske runt 30.000 poäng, medan jag själv hamnade på under 300… Jag skulle vilja säga att detta var för att jag spelade på PS4 med endast handkontroll, vilket jag INTE rekommenderar för något strategispel, minst av allt detta. Det var otroligt svårt med finmotoriken och att till exempel klicka på enbart en karaktär eller att snabbt komma åt just det du vill klicka på för tillfället. Dock fanns en smart funktion när du valt ett hus och snabbt vill välja i menyn bland olika saker att bygga eller liknande, så du kan trycka på fyrkant på kontrollen för att i stället hamna direkt i menyn och då använda handkontrollen för att lokalisera saker. En funktion som i stort sett är ett måste om du envisas med att spela med handkontroll. Jag försökte dessutom att koppla in både mus och tangentbord i PS4:an, men det funkade inte alls som jag önskat.

Bygg din koloni och akta dig för zombievågorna!

Tyvärr gjorde handkontrollstvånget att spelupplevelsen inte alls var lika härlig (eller så hade det att göra med att jag helt enkelt är usel på strategispel?). Jag hade önskat ett lite lugnare tempo i början av spelet, kanske på grund av att jag inte är den bästa strategispelaren. De första zombierna kommer ganska snabbt och jag hann knappt förstå var alla ens var innan jag var död. Som tur är finns en pausknapp, så du i lugn och ro kan sätta dig in i allt. Men trots att jag var otroligt dålig så var det underhållande och lite nytänkande med vågorna av zombier som dyker upp titt som tätt. Hade jag valt själv så är jag hundra procent säker på att jag hade köpt They Are Billions till PC och då antagligen både uppskattat och spelat det mer.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4-versionen.

They Are Billions. Lägsta pris 249-300 kronor beroende på plattform 2019-07-22. 

Recensionsex tillhandahållet av Evolve PR.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar