The Chant

Magiska svampar och en kult.

av Danny Larsen

The Chant är ett skräckspel som blandar in lite crafting, levlande och en massa springande. Kan det ge en spännande upplevelse eller fallerar det i slutet och blir bara en sörja i slutändan.


The Chant börjar med att vi introduceras till den mystiska ön ”Glory Island” som spelet kommer utspela sig på. Här få vi se ritualer och en kvinna som försöker fly från en sekt som vill göra något som kan släppa in otänkbara monstrositeter i vår värld.

Sen förs vi till nutid, där vi får träffa Jess, vår huvudkaraktär som vi kommer få följa. Jess har en mörk historia från sin ungdom som hon delar med sin bästa vän Kim. Detta får henne att se saker, må dåligt och inte kunna leva ett normalt liv som hon hade önskat. För att råda bot på det hela blir hon inbjuden av Kim till den mystiska ö som befolkas av ett nytt gäng av ”hippies” som tror att kristaller och seanser kan bota allt ont som man har inombords. Det första som jag tänkte när Jess kliver av och får träffa på dessa hippies var ”VARNING, SEKT!” De går alla klätt samma vita klädsel och bär en kristall runt halsen som är en del av läkningen på själen. De tror att prisman kan vara det som kommer föra mänskligheten framåt, vilket man har grävt ut ur bergen som finns på ön. Sekt-biten blir inte mindre då ledaren Tyler ser lite ut som Charles Manson, det enda som fattas är hans hakkors i pannan.

Du får gå runt och träffa de andra, hjälpa dem med att hitta lite växter för att sedan också klä dig i den vita klädseln. Alla samlas för att hålla en seans och får en okänd dryck att dricka precis innan (stort varningstecken här!). Den enda regeln för seansen är att aldrig bryta cirkeln, vilket vi redan vet kommer hända. Och precis som förväntat får Kim plötsligt ett vredesutbrott när något kommer över till vår verklighet och gör henne besatt och hon springer ifrån cirkeln. Nu får du försöka att hitta Kim och börjar att leta runt i området, men nu finns det mystiska barriärer som förhindrar dig från att ta dig till vissa områden. Den parallella värld som heter The Gloom har börjat att sippra över till vår. Du kan om du vill hitta en massa information om The Gloom om du letar och hittar lappar eller 8mm filmer som du kan titta på.

Vad är det vi beskådar?

Plötsligt blir Jess attackerad av en blodig varelse som ser mänsklig ut men med en rådjursskalle som mask på huvudet. Dessa kan du attackera med dina bara händer, eller tillverka olika rökelser som du använder för att slå på fienderna. Det finns flera olika rökelser du kan tillverka och de har alla olika styrkor och fungerar olika bra på olika typer av fiender. Fienderna kan även attackera Jess mentalt och då gäller det att snabbt trycka på rätt knapp för att avbryta den attacken.

Du har ”vanlig” hälsa som du måste ha koll på, men även din mentala hälsa. Blir den mentala hälsan för låg kan man börja se saker och få en panikattack som gör det svårt att fortsätta. För att hålla den mentala hälsan uppe kan du ställa dig och meditera, ja det är en funktion som finns i spelet, eller så kan du knapra på en svamp för att fylla upp mätaren (magiska svampar).

För att tillverka dessa måste du ha ögonen öppna på din omgivning och plocka på dig de växter och saker som finns tillgängligt. Det kan ibland vara långt mellan saker du kan hitta och det gäller att vara sparsam med det du har. Ibland är det helt okej att springa istället för att slåss. Vissa strider måste du ta dig an då det finns stora, växtliknande fiender som du måste ta död på för att få bort barriärerna och kunna ta dig vidare. Andra fiender i närheten är det bara att undvika och slå på den stora huvudfienden istället, då de mindre kommer att dö när den dör. Utöver att slå kan man också snabbt flytta sig undan fiendernas attacker, eller springa runt dem när de laddar upp för en specialattack som du inte kan försvara dig emot. Skulle du inte ha turen på din sida och dö kommer du snabbt laddas tillbaka till den senaste sparpunkten, som troligtvis är precis innan du påbörjade den strid som tog dit liv.

Du har även specialattacker du kan använda som man får från de olika kristallerna. De kan vara att sakta ner fienderna eller skjuta upp taggar från marken runtomkring dig. Dessa kan vara bra att använda vid en boss eller om det är flera fiender som attackerar samtidigt. Det gäller bara att se till att du har tillräckligt med energi för att kunna utföra dem, annars kan det gå illa.

Spelet blir en ganska linjär historia, sett till vart du ska och vad du ska hitta. Det finns såklart tid för att utforska områdena man är i för att fylla på ditt förrådd av örter och växter, men utöver det är det ganska rakt på sak vart man ska. Efter att ha slagit ihjäl en stor växtfiende låser du upp ett nytt område och det är bara att ta sig dit. Snabbt blir det att man ska leta rätt på de olika karaktärerna man träffade på när man kom till ön då man behöver dem och deras kristaller för att utföra och avsluta ritualen som man startade, men såklart kommer det inte gå så lätt att få tillbaka alla vid liv.

Spelet har ett uppgraderingssystem där du måste hittar resurser för att kunna levla upp ett attribut. De attribut som du kan levla upp är liv, attack och mental baserade, d.v.s. höja ditt liv, ta mindre stryk, ha mer mental kapacitet, få mer mental hälsa av svampar etc etc. Utöver de resurser du hittar krävs salt, första uppgraderingen på en sak kräver en salt, nästa tre salt. Så du får titta runt och leta efter saker för att behålla livet, ha något att attackera med och använda för att uppgradera.

Hitta saker för att uppgradera i lådor eller runtomkring dig.

Det finns lite variation på de områden som du kommer röra dig genom i spelet. Det finns den lilla hippiebyn som du börjar i, sen är det skogen man springer runt i, gruvor, en övergiven by och ett fyrtorn bara för att nämna några saker. Det är skönt att det inte bara hålls till en typ av område då det skulle bli ganska enformigt.

Ett plus i spelet är det visuella, spelet ser ganska snyggt ut och omgivningarna är intressanta. Fienderna är lite udda, men det finns variation bland dem också. Röstskådespelarna gör ett bra jobb och förmedlar väl känslorna med sina röster. Musiken och det ambienta ljudet hjälper också till att bygga upp världen och känslan i spelet.

Det finns mycket positivt att säga, men tyvärr så blir det lite enformigt då egentligen du gör samma sak hela tiden. Det finns lite val i dialogerna man har, men utöver det så är det mycket springandes, slåss mot den variation av fiender som finns, leta runt på en person och sen boss.

Spelets historia är intressant och jag tycker att den har något härligt mörker i sig som man kunde ha gjort lite mer med. Det finns något där, jag tycker bara att de kunde ha lyft fram lite saker mer tydligt och gett ett större djup i historien och allt runt Glory Islands historia.

Döda dessa först för att kunna komma vidare.

På det stora hela är The Chant ett helt okej spel, inte det bästa men det är en upplevelse som jag tyckte om att uppleva. Man kan se att det är det första spelet för en studio, vilket det är för studion Brass Token. Men jag gillar vad de har visat upp i sitt första spel och kommer vara nyfiken på vad de kommer göra efter The Chant. Jag kan ge en rekommendation att kolla in spelet, det har en god känsla, men förvänta er inte en trippel-A upplevelse, utan en härlig stund på den mystiska ön Glory Island.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Playstation 5 och Xbox Series X|S.

The Chant. Lägsta pris 437 kronor enligt Steam 2022-11-30.

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Recensionsex tillhandahållet av Plaion.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Simon Liljedahl november 30, 2022 - 20:04

Jag är nästan lite orimligt småpepp på detta. Får lite The Medium-vibbar samtidigt som det absolut inte är The Medium. Det är sådär småbudget men lite gjort med kärlek. Jag brukar gilla sånt. Tänkte antagligen sätta tänderna i detta om ett tag bara jag orkar med Stray som är rätt trist.

Reply
SIMON LILJEDAHL december 22, 2022 - 16:09

Har spelat några kapitel nu. Det känns lite som Bloober Teams tidiga skräckspel… om man kunnat slåss i dem.

Roligt budgetäventyr men jäklar vad ojämna animationer. Framförallt alla mänskliga karaktärer är apfult animerade.

Reply

Lämna en kommentar