Innehållsförteckning
SteamWorld-serien har genom åren tagit sig an ett flertal genrer, från plattformsäventyr till strategi och rollspel. Nu är det dags för serien att omfamna ytterligare en genre, nämligen City Building. I SteamWorld Build bygger vi oss en stad och förbereder oss för att lämna den här planeten.
Spelet börjar med att fråga oss vilken miljö vi vill ha vår stad i. Jag valde “Giddyup Gorge”, som är ett ökenlandskap. Vi får anpassa vår spelsession utefter ett par parametrar, som om vi vill ha berättelse och hur mycket resurshantering ska spela roll. Själv valde jag att jag ville ha berättelse och spelläget “balanced”.
Drömmen om världen bortom den egna…
Spelet öppnar med en introsekvens där vi ser två robotar, en far och en dotter, diskutera med varandra. De pratar om hur de vill fly världen ut till stjärnorna, och hur de kan göra det om de får tag på “old tech”. Pappans plan är att bygga en stad med infrastruktur för att kunna hyra gruvarbetare för att gräva upp “old tech” som de kan använda för att fly planeten. Detta är premissen för berättelsen. Den må vara ganska enkel, men till skillnad från andra City Builders jag testat ger det en tydligare motivator till varför vi bygger upp en stad, vilket jag uppskattar.
När vi når olika mål i spelet, så kallade “milstolpar” får vi ibland mellansekvenser som för berättelsen vidare och introducerar lite olika karaktärer i staden i samspel med hur staden utvecklas. Dessa karaktärer dyker bara upp i mellansekvenserna och har ingen påverkan på gameplay. Vi kan tänka oss att de är några av invånarna som bosatt sig i staden. Berättelsen är inte särskilt avancerad, men den har ändå en liten mystik i sig som jag gillar. Vad är egentligen ”old tech” och har det funnits en gammal civilisation under marken? Ja, spela vidare så får du se!
Dags att bygga en stad!
Vi börjar spelet med att endast ha en tågstation i staden. För att komma vidare måste vi bygga ut med vägar och bostäder. Spelet har olika nivåer av invånare, alla med olika krav för att bli tillfredsställda så att de kan arbeta mer effektivt. Till en början har vi arbetarklassen, som bland annat behöver en service-shop och en livsmedelsbutik för att vara nöjda. För att alla bostäder och faciliteter ska gå runt krävs det att de är kopplade till vägar mot tågstationen. Dessutom tillfredsställer faciliteter bara en viss yta av bostäder i sin närhet, vilket innebär att du måste placera byggnader strategiskt om allt ska gå runt.
När du kommit en bit i spelet kan du uppgradera arbetare till ingenjörer. Dessa har i sin tur en unik lista med krav på nya faciliteter, till exempel en hamburgerrestaurang och alkohol. Ingenjörer kan i sin tur senare uppgraderas till aristobots, som också har sina egna krav. Ju högre upp i hierarkin, desto mer skatt betalar invånaren och olika typer av invånare krävs för att ta fram de material som krävs för att skapa olika faciliteter.
Hej hå, vi från vår gruva gå
Förutom att ha hand om själva staden har du som borgmästare även en annan uppgift, nämligen att ha hand om en gruva där du ska gräva efter sex olika delar av “old tech”. Dessa behövs för att skapa en raket att fly planeten med. I gruvan kan du även hitta material som krävs för faciliteter i staden. Spelmekaniken i gruvorna är lite åt real time strategy-hållet. Vi har olika typer av gruvarbetare som kan gräva och utvinna olika material. Till exempel kan “extractors” utvinna “ironium”, som vanliga gruvarbetare inte kan utvinna. För att en gruvarbetare ska komma till gruvan krävs det att nio rutor av “quarters” är kopplade till varandra. När vi fått ett antal gruvarbetare kan vi styra dem att gräva ut material, till exempel guld och verktyg som kan användas för att uppgradera arbetare till ingenjörer med mera. Det gäller dock att akta sig, för gruvan kan rasa om du gräver ut för snabbt. Det gäller att sätta ut stabilitetspelare för att minska den risken. Ju längre in i spelet du kommer, desto fler nivåer av gruvan låser du upp samt nya redskap. Till exempel broar, som du kan använda för att ta arbetarna till nya platser.
Jag tycker mycket om gruvdelen av spelet, eftersom det är den som gör att spelet känns unikt mot andra City Builders. Här känner vi igen oss från de tidiga spelen där du också ska gräva dig nedåt och leta reda på material.
Inte lika enkelt för alla
Kontrollerna i spelet känns för det mesta bra och är lätta att komma in i, särskilt om du är van vid andra City Builders. Själv körde jag på PC och använde mig av en hybrid av kontroll och mus, där jag klickar på faciliteter med musen och styr kartan med kontroll. Tyvärr är det lite svårt dock att navigera med bara kontroll, i alla fall när det kommer till att klicka på byggnader och byta nivå från staden till gruvan. Det sistnämna kräver att du klickar in en viss knappkombination och då är det mycket lättare att bara klicka på skärmen med musen. Därför tror jag att det kan bli lite bökigt för konsolspelare som inte har tillgång till någon mus.
Jag vill också nämna att under min tid med spelet har jag aldrig stött på några kraschar eller buggar. Allt har flutit på bra utan några bekymmer, vilket är imponerande då spelet ej släppts i skrivande stund. I samband med hyfsat låga systemkrav på PC gör att de flesta bara kan plocka upp och spela.
Western-stämning på topp
Grafiskt tycker jag att spelet ser snyggt ut. Utvecklarna har behållit den lekfulla känslan som de andra SteamWorld-spelen utstrålar. Dessutom tycker jag att musiken och ljudbilden stämmer in bra, med lite western-specifika ljud som passar den miljö jag valde.
Allt som allt är SteamWorld Build ett mycket gediget City Builder-spel som har behållit andan av de tidigare SteamWorld-spelen och lagt in den i en ny genre. Därför kan jag rekommendera detta spel till både de som gillar City Builders och de som gillar SteamWorld-serien överlag.
Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet släpps även till Playstation 4|5, Xbox One/Series X|S och Nintendo Switch.
SteamWorld Build. Lägsta pris är för tills vidare okänt.
Recensionsex tillhandahållet av Thunderful Publishing.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.