Innehållsförteckning
Soundbars är sannerligen det bästa alternativet för dig som inte riktigt har intresset eller orken att utforska om ljudsystems kompabilitet och högtalare. Att fiffla med den bästa outputen och placeringen kan vara en pina, eller så har du inte ytan för en optimerad ljuduppsättning. Det är här Sharp vill erbjuda en lösning.
Inledning
Sharp har de senaste åren lyckats slå sig en yta på soundbar-marknaden, en marknad som delvis varit saturerad av stora, biffiga varianter som kostar mer än vad de smakar. Sharps vision har varit att erbjuda mindre, nättare varianter som erbjuder bra ljud i samband med en schysst prislapp. En kundbas som inte nödvändigtvis fått sina önskningar uppfyllda av de andra konkurrenterna. Men då är såklart min omedelbara följdfråga till detta: hur bra ljud kan denna låda faktiskt klämma ur sig? Ja, läs vidare och se.
Känsla och Design
Det kan alltid vara svårt att bilda sig den korrekta uppfattningen gällande storlekarna på soundbars om de inte visas i samband med någonting uppfattningsbart. Jag hade en idé utöver den bild jag fick inför arbetet, vilket var varför jag blev en smula förvånad när jag fick uppleva dess robusta, men mindre byggnad när jag fick hem paketet. Med en bredd på 52 och 7,5 (cm) höjd ger det oss ett djup på 13,5 cm – vilket mer eller mindre motsvarar halva undersidan av min 50-tums tv, ger detta oss en kompakt och liten variant som fortfarande reser sig ganska högt ovanför tv-bänken. Den står tyvärr på en höjd att den täcker och skymmer den lägre ytan av tv’n, någonting jag först trodde skulle vara ett stort problem, men som visade sig vara ganska irrelevant. Jag kan fortfarande titta på film och spela utan att störa mig på detta.

Från soffan täcker den möjligtvis lite av TVn, men inte så det stör
Vi börjar titta närmare på konstruktionen och för fokuset till dess fram- och toppsida där vi finner en stilren och enkel design med en mattsvart finish och fullständig avsaknad av abstrakta eller underliga konturer. På ovansidan har vi ett antal knappar som låter dig styra funktionerna. Vi har HDMI, optisk och AUX kanal vilka du kan byta emellan, samt en mycket välkommen trådlös blåtandskanal. Om vi startar lyser den upp med ett antal mindre, vita dioder som skiner underifrån det perforerade gallret av aluminium på framsidan – tydligt och enkelt för oss som sitter i soffan en bit ifrån. Dessa ljus är tillräckliga synliga i alla lägen och vinklar, men kan vara lite svåra att begripliggöra i början eftersom de korresponderar med funktionerna som visas på ovansidan. Har jag den satt på optisk, lyser denna upp. Men om jag inte kan se toppsidan – något jag inte gör från soffan, kan det vara väldigt svårt att veta utan att ställa sig upp och kolla.
Däremot är detta ganska lätt att lösa eftersom den kommer med en kontroll. Denna har en lika enkel design som sin medgångna kamrat och är definitionen av simpel. Vi har alla funktioner vi kan tänkas behöva, på en liten yta utan några svammel. Vad du kommer göra hädanefter är att fippla med funktionerna tills du gjort dig förstådd, sedan är det bara att tuta och köra.
Ljudbild och anslutningsmöjligheter
Dess tyngd på 1,9 kg och mindre storlek är en stor fördel eftersom vi ofta behöver anpassa och rikta en bra stund innan vi fått in alla kablar. Det är därför lätt att lyfta, vrida och anpassa. På baksidan hittar vi både HDMI eARC/CEC, optisk ingång, 3.0 AUX samt ett USB uttag för uppdateringar, vilka sitter utmärkt placerade på en bra höjd och bredd emellan varandra. Detta undviker att sladdar träffar underlaget och riskerar glapp, eller orsakar onödigt strul när du behöver anpassa. Denna design är lika pålitlig som allt resterande, men nu när vi klarlagt dessa punkter står därför den viktigaste kvar – hur är ljudbilden?
Tja, jag försöker vara objektiv i denna fråga, vilket är en utmaning då jag själv har en 7.1 uppsättning hemma (en av de mest standard former där du har 1 baslåda och 7 högtalare från olika riktningar som kan simulera tredimensionellt ljud). Detta visade sig vara ett stort handikapp och gjorde bytet till en soundbar oerhört märkbart. Jag bor i en 3:a på dryga 79 kvm, vilket är avgörande i frågan om denna passar mitt vardagsrum. Om du har många möbler, hyllor och ojämnheter som slukar upp ljud kan denna ha en rejäl utmaning att bära. Att bara höja ljudet är inte problemet, du kan höja tills det gör ont i öronen. Problemet ligger i att dynamiken inte är jämt fördelad när du har balanserad ljudnivå, samt att högre lättare skapar skorr och disharmonier i mellanfrekvenserna. Låt mig inte måla en alldeles för diger bild för er, på balanserad volym gör högtalarna ett gott jobb i frågan om diskant och akustik, jag har spelat alla former av musik från orkestralt till tungmetall och elektroniskt. Dessa bär med en klar distinktion mellan instrumenten och noter vilket gör sig allra best under filmer där mycket pågår samtidigt. Däri kan vi finna en trevlig klarhet, men det finns en stor catch.
Notera att jag endast nämnt diskant och akustik, men inte bas eller djupa noter. Här kommer vi helt klart till dess största problem, vilka inte kunde åtgärdas med inställningar. När jag satte på min favoritlåt gällande basarbete, Zamilskas ’’Duel 35’’, var det nästan som att vittna ett barn som desperat försöker hålla en fotboll i luften. Jag kunde inte mycket annat än att ha sympati för den lilla stackaren; han gör så gott han kan. Men detta är helt klart inte tillräckligt, vilket är extremt märkbart om du exempelvis kör spel med köttiga explosion och vapeneldseffekter. Dessa blir fjuttiga, spelade ingen roll hur mycket jag sänkte diskanten och ökade basen – det gav aldrig en tillräcklig feedback. Jag kunde komma närmre om jag ändrade equalizer-inställningen från ’’music’’ till ’’movie’’, men inte tillräckligt. Jag upplever till och med att min mindre, bärbara Charge 5 från JBL gör bättre jobb här, vilken hamnar på en motsvarande prislapp. Du kan sammankoppla soundbaren med en bashögtalare för att åtgärda basproblemet, men då har vi gått ifrån recensionens huvuduppgift.
Soundbaren kommer även med stöd för Dolby Atmos och erbjuder förmågan att simulera tredimensionellt ljud med kombinationen av högtalare på fram och ovansida. Att sätta på denna inställning gav en lite trevligare effekt och erbjöd en djupare ljudbild, men här tror jag alltid det kommer att finnas en diskrepans mellan verkligheten och förväntningen. Effekten liknar ”ja, detta är väl ’typ’ tredimensionellt” vilket är intressant men också antiklimatiskt. Problematiken ligger väl till stor del det jag var inne på tidigare med rumskompositionen. Jag tror även stänkmålat tak gör det problematiskt och slukar mycket av dem vibrationer som ovansidans högtalare försöker bära. Som jag tänker är det inte många kunder som har ett nästintill tomt vardagsrum vilket denna passar. Jag ifrågasätter även hur effektivt en 52×7,5 låda med fyra mindre högtalare faktiskt kan erbjuda en riktig ljudbild som jag associerar med Dolby Atmos – för att åstadkomma detta har vi hellre ett 7.1, eller i bästa fall 7.4 med takhögtalare.
Kompakt elegans, men ingen operasångare.
Som mina avslutande stycken tänker jag som alltid inkludera sådant som inte behövde utdragna förklaringar. Exempelvis reagerade jag att kommunikationen mellan min mobil blåtandsläget var något störande. Att byta låt med hjälp av fjärrkontrollens forward-knapp fungerade sällan, vilket orsakade onödig irritation under mina studier. Även att equalizer-inställningarna ’’voice’’ och ’’nightmode’’ kändes oerhört redundant eftersom de producerade så fruktansvärt ljud att jag aldrig ville röra dem igen. Orden ”burkigt” och ”dovt” kommer inte ens i närheten. Sista anmärkningsvärda smådetaljen var även inställningsförmågan gällande ljudstyrkorna. Det fanns ingen bra nivåfördelning, antingen var ljudet för högt eller för lågt vilket gjorde att jag gick in på spelens interna inställningar. Att försöka detta på filmer var en gnutta svårare, men inte tillräckligt störande för att orsaka större besvär.

Denna soundbar hade möjligtvis kunnat finna sin plats i mitt hem. Dock räcker den inte till för mina behov
Innan jag går in på slutgiltiga omdömet vill jag jämföra vad denna soundbar erbjuder i jämförelse till sina konkurrenter och dess prisklass. Utifrån vad jag lyckats granska kommer vi på en prislapp kring 2300 kr, vilket ger oss flertalet alternativ. Vi har exempelvis Phillips TAB6309 som ligger en dryg hundring lägre, som inte har tredimensionellt ljud och mindre högtalare, men kommer med en trådlös baslåda. Detta erbjuder en potentiellt bredare dynamik i ljudbilden och enligt mina motivationer är 3D effekten inte särskilt anmärkningsvärd i mitt vardagsrum. Vi kan även se till Creatives Sound BlasterX Katana som liknar TAB6309, fast utan stöd för Dolby Atmos. Den erbjuder dock simulerad surround, DSP och har ändå Dolby Digital, för bara dryga 200 kr extra. Alla dessa är även både mindre och lättare, om vi inte räknar med bashögtalaren (vilket visserligen är en stor grej och kräver extra arbete). Det finns även tydligare information gällande dessa högtalare och dess frekvensomfång, någonting jag ännu inte funnit gällande Sharp.
Avslutningsvis kan jag bedöma denna soundbar vara otillräcklig när det kommer till en balanserad ljudbild. Jag gillar helt klart den robusta designen och enkla utgångsläget utan märkvärdiga eller irriterande extrainställningar. Den är oerhört lätt att använda och jag begrep dess funktioner efter kort användningstid. Att sätta upp och få igång den är alltså superlätt, men när vi väl börjar lyssna, finner vi att en väsentlig bit fattas – en fyllig och fet bas. Tredimensionella effekterna ger ett intressant intryck, men bär inte tillräckligt i ett inrett hem med stänkmålat tak och dess lilla storlek gör Dolby Atmos ganska meningslöst. Om ditt hem når upp till soundbarens behov kan du möjligtvis få bättre ljudbild, men om ni har som mig, ett inrett och hemtrevligt vardagsrum, kan ni förmodligen titta förbi denna soundbar.
Recensionsex tillhandahållet av Sharp.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Sharp 2.0.2 Compact Dolby Atmos Soundbar. Lägsta pris 2260 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-04-12.