Hem RecensionerSpelrecensionerPC No Place like Home

No Place like Home

av Victoria Sandberg

Dyk in i ett berg av sopor utrustad med en gigantisk borr och en specialdammsugare i ditt sökande efter din morfar. Allt kan gömma sig i sophögarna och kanske kan det fortfarande finnas något vackert kvar där under?


Ellen var på väg till mars för att bosätta sig där, men har inte hört från sin morfar på ett bra tag och bestämmer sig för att resa till jorden och se så att allt är okej. På hans gård möter hon stora högar med sopor och en talande kyckling! Ellens morfar har gett sig av och lämnat gården till Ellen att sköta, men är han inte tillbaka inom två veckor ska hon bege sig tillbaka till mars. Men i stället för att följa morfaderns uppmaning börjar Ellen leta efter honom med gården som bas.

No Place like Home är ett farm-sim med en hel del upptäckande och en dystopisk twist. Som tur är tar Ellen med sig sin enorma borr och sin specialdammsugare när hon lämnar rymdstationen i omloppsbanan. Med dessa verktyg kan du som spelare borra sönder stora högar med sopor och suga upp de plastpåsar, flaskor och pizzakartonger som högarna disintegrerar till (något jag fann förvånansvärt tillfredsställande och beroendeframkallande). I dessa högar kan du även hitta byggmaterial, fröer och annat spännande. Byggmaterialen används sedan till olika maskiner eller djurstallar som du bygger vid din arbetsbänk.

I högarna av sopor kan du även stöta på monster. Dessa monster är robotar som dök upp tillsammans med sopfloden som plötsligt sköljde över världen. Det finns en variation på olika sorters robotar och deras attackmönster, men genom att slå till dem med din enorma borr är det lätt att hantera dem.

Jag fann det lätt att bli distraherad av att vilja upptäcka nya områden och städa dessa till perfektion, något som gjorde att jag flera gånger tog mig förbi de områden där huvuduppdraget utspelade sig och missade dessa. Världen är nämligen uppdelad i flera områden som är uppdelade i flera mindre inhägnade platser. Mellan platserna får vi en laddningsskärm som kan vara lite drygt lång i vissa fall.

Utöver att frenetiskt städa upp miljöerna omkring dig ska du ju sköta din morfars gård. Här kan du odla en uppsjö av olika grödor och blommor samt ha flera olika djur. Djuren hittar du ofta instängda i burar ute i världen och behöver befria dem samt ge den gröda som de föredrar för att de ska vilja flytta hem till dig, eller till något av de djurstall som du kan ställa upp lite var stans ute i världen. Det finns även en massa olika dekorationer som du kan låsa upp och placera ut där du vill. En rolig detalj är att du kan hitta små löjliga hattar som du kan ge dina djur.

En ytterligare specialfunktion som din dammsugare har är att den kan spruta vatten. Detta används såklart för att vattna dina grödor och tvätta dina djur, men får även andra funktioner under dina upptäcktsresor i världen. De tre funktionerna; dammsuga, spruta vatten och slå med borren, används på en del smarta sätt i olika situationer så som i strider med monster och för att låsa upp stängda passager.

Historien är intressant men fångade mig inte riktigt. Det känns som att varje gång jag pratar med någon kommer jag på mig själv med att tänka; ”Javisst ja, vi letade ju efter morfar.” De karaktärer som man stöter på har relativt tydliga karaktärsdrag och är lite underhållande, men spelet hade lika väl kunnat vara enbart Ellen som utforskar den öde planeten jorden efter att människorna lämnat den.

Jag glömde nästan att nämna musiken, detta då den är så omärkbar. Det finns en trevlig men väldigt låg bakgrundsmusik som liknar de flesta farmingspel, en banjo eller ett piano som spelar lite halvt melankoliskt i bakgrunden. Jag föredrog att ha en podcast eller en ljudbok i gång under spelsessionerna.

Detta är ett indiespel, och det märks tyvärr på ett flertal punkter. Konceptet är verkligen intressant men utförandet är lite skakigt. Det är bland annat problematiskt att dammsuga upp vissa sophögar där terrängen är lite mer fantasifull, framför allt när du går i nedförsbacke. En del sophögar är helt omöjliga att få bort, vilket blir klart frustrerande när du städat resten av området helt fläckfritt.

Vid ett fåtal tillfällen slutade kommandon så som att kunna slå och vattna att fungera under en kortare tid och jag fastnade på ett flertal ställen som det antagligen inte var meningen att jag skulle lyckas ta mig till. En automatisk sparfunktion finns, men den går tyvärr inte riktigt att lita på.

Ett varningens ord måste även gå ut till den som har lätt för att bli åksjuk av spel, här blir du det. Av någon anledning som jag inte riktigt kan sätta fingret på hamnade min kameravinkel ofta i en obekväm höjd som jag omedvetet vande mig vid men som är väldigt ansträngande för ögon och balanssinne.

No place like home har ett spännande koncept där det gäller att städa upp efter mänsklighetens skräpighet och se jorden blomstra igen. Dessvärre behövs det en del patchar till innan det kan kännas helt okej. Personligen var detta ett spel som jag uppskattade mycket med sin kombination av upptäckande och farm-sim men som har en hel del fix kvar för att bli ett helt färdigt och avnjutningsbart spel.

Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

No Place like Home. Lägsta pris ca 174 kronor enligt Steam 2022-03-25.

Recensionsex tillhandahållet av Realms Destribution.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar