Gravity Rush 2

av Alexis Winoy

Allas våran Gravity Princess Kat och Dusty är tillbaka i ännu ett äventyr tillsammans med deras vänner! Gravity Rush 2 är ett action-äventyr spel för Playstation 4 och är utvecklat av SIE Japan Studio och Project Siren. Spelet är publicerat av Sony Interactive Entertainment.

Gravity Rush 2 fortsätter där föregående spel slutar. Kat är dock utan krafter, och både Raven, samt hennes trogna galax-katt Dusty, syns inte till. Istället är hon fast på ett svävande gruv-samhälle tillsammans med vännen Syd, där de båda slavar som arbetare. Trots detta behåller hon sitt goda humör och gör allt hon blir tillsagd med en klackspark. När en av hennes vän plötsligt springer bort blir det upp till Kat att leta rätt på henne. Det är då fienderna, The Nevi, attackerar och spelet börjar på riktigt! Dusty dyker upp till Kats räddning, och hon återfår sina krafter för att böja och tänja på tyngdkraften. Härmed vi sugs in i ett nytt spännande äventyr i en värld där ingenting är omöjligt, i alla fall enligt Kat. Det bjuds på mycket humor blandat med en hel del action och attityd!

Med tre gånger mer missions, och en karta som är 2,5 gånger större, än föregående spel kan det ta mellan 20 och upp till 40 timmar att ta sig genom allt vad spelet har att erbjuda. Vid Kats sida har vi även Raven från förra spelet som är AI-styrd och kan hjälpa till i strider. Tillsammans kan de utföra häftiga specialattacker. Combat-mekanismen har även förbättrats för att spelaren ska kunna variera attacker mer och inte bara vara beroende utav en viss attack. Detta var något som var en märkbar brist i första spelet. Gravity Rush 2 lyfts upp av ett fantastiskt gameplay som gör att den någorlunda tama storyn i spelet kan förbises.

En annan skillnad från föregångaren är att det nu finns tre stycken gravity styles som man kan välja mellan. Utöver den vanliga stilen som man känner till från Gravity Rush, så får man även tillgång till Lunar och Jupiter under spelets gång.  Lunar-stilen är lättare och gör att Kat kan både hoppa högre och röra sig snabbare. Jupiter känns tyngre och gör att hennes attacker är kraftfullare. Spelaren kan enkelt skifta mellan de olika stilarna via ’touchpadden’. Spelet hjälper även en att bemästra de olika stilarna genom att lägga till ’tutorials’ när du kommit över en ny stil. Dessa ’tutorials’ dämpar dock inte tempot i spelet, vilket är ett plus.

Kats olika förmågor kan uppgraderas genom att spendera ’gems’. Dessa kan du hitta runt om i världen, samt genom att gräva i olika ’mines’ som öppnas upp under spelets gång. Spelaren kan välja att skräddarsy efter sitt eget tycke. Vill du fokusera på att slåss i närstrid, eller kasta saker från marken på dina fiender på avstånd? Ibland kan en Gravity-stil vara bättre än de andra kombinerat med en specifik attack för att enklast hantera en situation. En av de roligaste aspekterna i spelet är att du aldrig slutar lära dig nya tricks!

Det finns en hel del att upptäcka i Gravity Rush 2; spelets karta och innehåll är mer än dubbelt så stort som dess föregångare. Jag kom på mig själv att spendera oerhört mycket tid att leta upp gems som finns runt om i världen, oftast gömda. Detta är inte bara kul, utan hjälper även en att lära sig kontrollera Kat bättre. Dessutom är det alltid bra att få mer gems för att utöka Kats förmågor! Utöver gems kan man även aktivera skattjakter, där spelare har tagit en bild på en skatt och dess omgivning. Det är upp till dig att försöka orientera dig till vart den befinner sig genom att leta upp vart bilden togs med enbart den som ledtråd. Det finns även olika sido-uppdrag, ’race’ och andra saker att fortsätta upptäcka i detta fullspäckade spel.

Grafiken i spelet lutar åt anime-stuket. Det är oerhört fint och Kats rörelser flyter på väldigt bra; Kats modell känns väldigt polerad och inte alls svår att styra när man väl bekantat sig med spelmekanismerna. Början av spelet känns lite mörk och dyster i färgerna, men detta förändras när man väl kommit ifrån det första kapitlet; då man kommer till en större stad som är ljusare och mer levande. Gravity Rush 2 har fått ett stort lyft från dess föregångare och det märks tydligt. Detaljer som att omgivningen kan förstöras och lyftas upp när Kat använder sina krafter är välkomnade. Det går att prata med invånare (samt att ”råka” lyfta upp dem för att ta dem på sightseeing). En annan sak att tillägga är att istället för animerade cut-scenes som driver storyn vidare, så presenteras den via charmiga serierutor. Fastän spelet är på engelska så är alla röster på japanska. Detta gör att man tyvärr måste ha koll på undertexter under tiden man spelar. För vissa kan detta vara ett minus.


Specifikation

Recensionen är baserad på PlayStation 4-versionen.
Prisbild ca 600 kr

Recensionskod tillhandahållen av Sony Playstation.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar