Hem RecensionerSpelrecensionerPC Druidstone: The Secret of the Menhir Forest

Druidstone: The Secret of the Menhir Forest

av Martin "Fyghar" Johansson

Från skaparna av Legend of Grimrock-spelen kommer här ett nytt spel i fantasygenren. En magisk cancer sprider sig runtom världen, och tre främlingar bestämmer sig för att göra något åt det.

Druidstone: The Secret of the Menhir Forest är ett taktiskt, turbaserat rollspel med intensiva uppdrag, charmig grafik samt mysig musik. Det enda problemet jag egentligen har med spelet är att storyn inte verkar veta om den ska vara seriös eller komisk vilket drar mig ut ur spelets inlevelse. Storyn känns nämligen väldigt allvarlig med fiender som torterar hjältarnas vänner, mörk magi som förvandlar skogar och hotar dess invånare samt en gammal vän som har blivit fienden. Storyn följer fantasyberättandet rätt bra, men det har för många karaktärer som skämtar och är comic relief för att jag ska kunna fastna ordentligt i storyn, vilket jag tycker blir rätt tråkigt.

Från en varm och skön skog, till isande kyla.

Som jag nämnde tidigare så är grafiken charmig och påminner mig mycket om Magicka, ett spel jag verkligen gillar just på grund av grafiken. Till en början ser den simpel ut, men när man tittar lite närmare så ser man flera detaljer som man först missade när man tittade över nivån första gången man spelade. På tal om nivåer så är det en trevlig variation på dem från infekterade skogar till frusna bergstoppar eller mörka fängelsehålor, och även om skogsnivåerna liknar varandra finns där ändå en tydlig skillnad mellan dem, så de smälter inte ihop. Musiken hjälper dessutom till att förstärka miljön med sina stillsamma toner i bakgrunden. Jag har bara stört mig på musiken en gång, och det var för att det var någon som visslade hela tiden hjältarna hade en diskussion med en annan karaktär.

Man visslar inte mitt i en konversation!

Kontrollerna är egentligen bara datormusen. Med den flyttar man karaktärerna, väljer vilken handling de ska genomföra samt flyttar runt kartan. Man kan även flytta runt på kartan med piltangenterna, men det känns smidigt att använda mittenknappen/scrollen på musen för att flytta runt kartan; när man väl vänjer sig vid det.

När det gäller gameplay så är det rätt simpelt. Varje karaktär kan gå ett visst antal steg och göra ett visst antal handlingar varje runda, vissa handlingar är gratis att göra medan andra kostar Action Points, även kallat AP. Man använder dessa AP för att slå fiender, öppna kistor eller samla objekt. Varje karaktär har enbart en AP per runda, så det gäller att tänka sig för så man inte av misstag öppnar en kista och sedan upptäcker att man inte kan attackera en fiende. När man har gjort vad man kan/vill med alla karaktärerna är det fiendens tur att göra sina drag, och så fortsätter det tills man har klarat sina uppdrag och vunnit eller misslyckats och får starta om. Uppdragen är indelade i huvuduppdrag samt bonusuppdrag, och när man har klarat av en nivå kan man gå tillbaka för att spela den på nytt. När man väl är klar med nivån får karaktärerna erfarenhetspoäng och man kan välja nya förmågor när de går upp i nivå. Sedan bär det av till nästa del av äventyret.

Ibland behöver även hjältar vila från att rädda världen.

Om man gillar spel med liknande mekaniker Xcom eller Mario + Rabbids Kingdom Battle kan man mycket väl gilla Druidstone: The Secret of the Menhir Forest. Men även om det är kul att spela när det kommer till gameplay, så drar spelets obestämda stämning ner mitt tycke rejält. Men för prislappen får man ett hyfsat bra spel.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

Druidstone: The Secret of the Menhir Forest. Lägsta pris 20,99€ enligt Steam 2019-07-08.

Recensionsex tillhandahållet av CtrlAltNinja 
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar