En död riddare och en levande slime tvingas samarbeta för att fly från ett välbevakat torn och kanske störta ett korrupt imperium när de ändå håller på.
Dros är ett pusselplattformsspel som börjar med att en riddare vid namn Captain dör i strid, nästan samtidigt som en slemvarelse vid namn Little Dros flyr från labbet där hon skapats. Little Dros är en Dros, en sorts levande svart slem som skapats av en man enbart känd som ”Alkemisten”. Little Dros får hjälp att fly och blir omedelbart ombedd att hitta något att ha som skal, då hennes vanliga formlösa kropp är väldigt sårbar. Hon hittar då Captain och lyckas väcka honom till liv, men han kan bara röra sig så länge hon sitter på hans kropp. Hon väljer därför honom som sitt ”skal” och ett okonventionellt men symbiotiskt samarbete skapas.
I spelet kontrollerar du både Little Dros och Captain. Som tidigare nämnt kan Captain bara röra sig när Little Dros är i kontakt med honom, men hon kan också gå ifrån hans kropp och röra sig på egen hand, vilket lämnar Captain stående där han är. De har båda sina för- och nackdelar att styra, så du kommer att behöva använda båda två för att ta dig igenom spelet. Captain bär en tung rustning, så han kan inte hoppa alls och heller inte röra sig alltför fort, men han är beväpnad med ett svärd och är ganska stryktålig. Little Dros, som kontrast, är snabb, har ett dubbelhopp som hon kan använda för att ta sig till områden Captain inte når. Hon kan även ta sig fram genom rör och liknande små utrymmen där Captain inte får plats. Dock är hon istället liten, vek och helt oförmögen att försvara sig själv.
Spelet är uppdelat i fyra världar med 10 banor vardera och de allra flesta banor går ut på att ta både Little Dros och Captain från punkt A till punkt B. Detta sker oftast via plattformar och liknande hinder, men även förbi fientliga Dros som beordrats av Alkemisten att stoppa er framfart. I varje bana samlar man också på Prima och Bloodrocks, eller ”guld och rubiner” som jag kallar dem för respektive. Prima kan Little Dros använda för att hela Captain, så det är en viktig valuta, medan Bloodrocks mer är något du samlar för samlandets skull, plus en liten markör på banan om man lyckas samla alla Bloodrocks på den banan.
Längs er resa träffar ni också på den gamle mannen Enki, en snäll alkemist som använder Prima för att ge Little Dros och Captain nya förmågor. Ni träffar även prisjägaren Lisette som, likt Captain, är ute efter Alkemisten och de har en liten rivalitet om vem av dem som kan ta honom först.
Rent konceptuellt gillar jag verkligen Dros. Idén med två olika spelkaraktärer som komplimenterar varandra så väl som Little Dros och Captain gör här ser man inte tillräckligt ofta. Pusslen i banorna är utformade så att båda deras förmågor kommer till god användning för att ta sig fram, så under spelets tidigaste banor var jag definitivt en smula trollbunden av det. Jag önskar att jag kunde säga att den entusiasmen höll hela vägen, men innan jag ens var halvvägs igenom spelet hade mitt engagemang svalnat ordentligt.
Det absolut största problemet med Dros är att jag inte känner att den har tillräckligt många unika idéer för att rättfärdiga sin längd. 40 banor låter kanske inte som speciellt mycket, men upplägget i väldigt många av dem är nästan identiskt. Starta banan, hitta en avsats som Captain inte kan nå/korsa, utforska med Little Dros, hitta knapp som aktiverar hiss/plattform, ta dig vidare med Captain. Den här formeln är kul och spännande de första tre-fyra gångerna, men när samma sak sker 20-30 gånger, ofta flera gånger på samma bana, blir man till slut lite trött på det.
Spelet introducerar ett intressant element i tredje världen, då vattenbanor börjar dyka upp. Vattenbanor brukar vara något folk skyr som pesten i många spel, men här la den till ett extra lager på pusslen. Det faktum att Captain sjunker, Little Dros flyter, samt att Captain börjar drunkna om han lämnas i vattnet utan Little Dros. Dessvärre användes vattnet väldigt sparsamt i de banorna, så även där återgick spelet ofta till samma formel som innan.
Ljudmässigt har Dros en ganska blandad presentation. Musiken är lite häftigt synth-aktig, vilket passar miljöerna och känslan i spelet väl, men kanske inte är något man minns när man lagt ifrån sig kontrollen. Under dialogscener har vissa varelser ett karaktäristiskt ljud som upprepas medan dialogen fylls på, a la Banjo-Kazooie, medan andra (däribland Little Dros och Captain) ger ifrån sig ett ljud per dialogruta. Vilken av dessa man föredrar är en smaksak, men det jag reagerade mest på under dialogerna är att de ljud som Captain ger ifrån sig lät märkligt out of place. Som att just hans röstklipp spelades in med en märkbart sämre mikrofon än alla andras. Kanske inget som kommer störa andra, men jag fann det otroligt distraherande.
Vad gäller dialogen i övrigt så var det också en väldigt blandad kompott. Trots att handlingen i sig är ganska allvarsam är det väldigt mycket skämt i dialogerna. Humor är ju alltid subjektivt förstås, men jag personligen tyckte att de för det mesta föll ganska platt och bara gjorde dialogen längre än nödvändigt. Det blir inte heller hjälpt av att vi, via dialogen, snabbt märker att Little Dros och allra helst Captain är ganska otrevliga typer för det mesta.
Som ni hör har spelet flera problem. Jag har inte ens nämnt ett par buggar jag stötte på (varav en som tvingade mig att starta om banan då Captain fastnade där han inte kunde ta sig ut) och det är verkligen tråkigt att de hopade sig så för mig. Igen, jag älskade verkligen konceptet för Dros och hade otroligt kul med det under de tidigare banorna… Men det är ett spel som jag känner antingen borde ha kortats ner eller haft fler överraskningar i senare banor.
Sammanfattningsvis är Dros ett spel jag skulle rekommendera att man testar om man får möjlighet till det, för det är absolut kul i början. Ser ni det på rea eller om det finns ett demo ute är det definitivt värt det, men om ni är som mig finns absolut risken att Little Dros och Captain kanske inte kommer att hålla kvar ert intresse hela vägen till slutet.
Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.
Spelet finns även till PC.
Dros. Lägsta pris $9.99 på Nintendo eShop och 19.50€ på Steam 2024-07-19.
Recensionsex tillhandahållet av emergeWorlds.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.