Gillar du 3D-plattformare och söker efter en ny upplevelse i genren utan alltför stora krav på en stark berättelse? I så fall kan Demon Turf kanske vara spelet du letar efter.
Demon Turf handlar om Beebz, en ung vampyrflicka som får i uppdrag att avsätta demonkungen från tronen i demonkungadömet. För att klara uppdraget krävs det att hon sätter stopp för alla turf leaders som styr över kungadömets olika områden(=turfs). Till din hjälp har du fågelvarelsen Midgi och din vän Luce som ger dig moraliskt stöd under resans gång. Berättelsen i spelet är väldigt grundläggande och fungerar mest som ett komplement till spelets huvudsakliga fokus: gameplay.
Spelet består av ett antal områden med banor som du måste ta dig igenom innan du möter områdets turf leader (eller boss). Varje bana har ett batteri och tre tårtbitar som du kan samla. Batterierna behöver du för att låsa upp bossarna. Det krävs sju batterier från det specifika området för att låsa upp områdets boss och det behövs femtio batterier för att låsa upp det sista området hos demonkungen. När du klarat ett område kommer nya return trip-banor där du kan samla ytterligare batterier för att låsa upp slutområdet. På dessa banorna kan du även samla godisar. Godisarna och tårtbitarna kan du handla med i olika butiker för att låsa upp förmågor som hjälper i plattformandet och kosmetiska föremål såsom hårfärg och husdjur. I staden där affärerna finns kan du även delta i en del sidoaktiviteter som arenastrider och plattformsutmaningar som låser upp ännu mer godis och tårtbitar. Och visst är det underhållande. Jag har kul när jag letar efter banornas gömda tårtbitar och godisar samtidigt som jag försöker klara banan så fort som möjligt för att låsa upp pokaler (även om varken jag eller någon annan i leaderboarden sällan lyckades nå utsatt tid.)
Grundpremissen är att du kan hoppa, dubbelhoppa och förvandla dig till en fladdermus för att hålla dig kvar i luften en kort stund. Om du hoppar, sen förvandlar dig till fladdermus och sedan hoppar igen får du en liten boost framåt. När du kommer till en boss låser du upp en ny turf-förmåga. Dessa förmågor kan till exempel vara en änterhake som du kan använda för att svinga dig genom banor med eller förmågan att förvandla dig till en orm för att snurra dig fram snabbt likt Sonic. I senare banor krävs att du kombinerar alla dina turf-förmågor på ett smart sätt för att nå slutdestinationen. På de allra flesta banor finns stridszoner. Här krävs att du besegrar alla fiender för att ta dig vidare. Du har inget dödligt vapen du kan använda. Istället måste du knuffa fienderna av banan eller in i spikar, alternativt använda änterhaken för att göra detsamma. Jag tycker att dessa stridszoner är spelets svagaste punkt. De känns monotona eftersom du inte låser upp några nya förmågor efter änterhaken och dessutom känns inte knuffförmågan särskilt pålitlig. Jag hade uppskattat dessa mer du hade haft ett ordentligt vapen. Förutom stridszoner finns det på vissa banor samlingszoner där du behöver samla ett antal nycklar och besvärjelsezoner där du blir begränsad på vilka förmågor du kan använda. Dessa hjälper att variera gameplay en del, vilket jag uppskattar.
De flesta banor är relativt öppna, vilket leder till att spelet inte håller din hand alltför mycket och du måste själv hitta vägen framåt. Ibland kan banornas hinder vara ganska oförlåtande, men tursamt nog har du fyra flaggor du kan sätta ut för att skapa checkpoints på banan. Det är en mekanik jag verkligen uppskattar eftersom det tar bort en del frustration jag hade haft om jag hade behövt börja om från början vid varje dödsfall. De banor jag gillar mest är dock bossbanorna. De börjar med en introduktion till en ny turf-förmåga innan du kastas in i en strid mot en turf leader. Alla dessa strider är unika, underhållande och kräver att du utnyttjar din nya turf-förmåga.
Demon Turf har en unik stil både när det kommer till grafik och musik. Grafiken är pixelart i ett tredimensionellt utrymme som jag tycker passar bra till spelets tematik. Dock kan områdena se relativt snarlika ut eftersom de för det mesta håller sig till den lila färgskalan. Musiken påminner mig mycket om den vi hittar i Splatoon med samma udda tal i bakgrunden, men dock mer lågmäld. Något jag stör mig lite på är Beebz monolog. Det blir tröttsamt att höra “dadararadarada” varje gång du påbörjar och avslutar en bana och “whatever”, “really” och så vidare när du dör. Jag förstår att det passar karaktärens personlighet, men lite tröttsamt är det.
Allt som allt är Demon Turf en intuitiv 3D-plattformare med mycket att hitta och samla. Jag rekommenderar att spela något annat i genren före detta, men om du är ute efter något nytt i genren kan detta absolut vara värt att ta en närmare titt på!
Denna recension baseras på PS4/5 versionen.
Spelet finns även till PC, Xbox Series X/S, Xbox One och Nintendo Switch.
Demon Turf. Lägsta pris ca 200 kronor enligt Xbox.com 2021-10-31.
Recensionsex tillhandahållet av Playtonic Friends.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.