Dead Space

Hur bra kan denna remake vara tro?

av Danny Larsen

2008 släpptes Dead Space för första gången där vi fick uppleva Isaac Clarkes hemska resa ombord USG Ishimura. Nu kommer remaken som ska säljas in till de gamla spelarna av serien, men även till de som är helt nya och frågan är hur väl det kommer gå? Häng med oss se vad jag tycker om denna remake och om det faktiskt är en skrämmande bra omarbetning av originalet!


Tysta och tomma korridorer, fyllda av blod, inälvor och kroppsdelar utspridda över golvet. Hjärtslagen slår tungt i takt med fotstegen som ekar för varje steg vi tar. Vi vänder oss hastigt om med vårt plasmaverktyg i högsta hugg, där bland skuggorna står något som ser mänskligt ut men det är något som är fel. Istället för armar ser vi sylvassa bladliknande lemmar som svingas mot vårt huvud, i ett försök att hindra attacken från varelsen skjuter vi vårt vapen och blod stänker ner väggen. Här lär vi oss vad det kryptiska meddelandet ”kapa av deras lemmar” betyder för vår överlevnad. Även när vi står över den lemlästade kroppen, hör vi ljudet av steg som kommer springandes mot vår position och bästa valet här är att ge oss av till en säker plats tills vi har en plan på hur vi ska ta oss vidare.

Spelet handlar om Isaac Clarke som är ute på ett underhållsuppdrag på sitt skeppet USG Kellion. De har fått i uppdrag att åka till USG Ishimura som helt plötsligt har slutat kommunicera. Deras uppdrag är att ta reda på varför så är fallet och sedan reparera skadan så skeppet kan kommunicera igen. Men när de kommer fram till skeppet verkar det vara helt öde, samt att det inte hjälper att deras landning inte går så bra – de är nu fast på skeppet. Knappt innan de har kommit innanför dörrarna blir en i deras team brutalt mördad av en okänd varelse de aldrig förr har sett. Det är inte bara ett kommunikationsproblem som Isaac behöver fixa, utan han behöver även ta reda på vad det är för monster som finns på rymdstationen, samt hitta sin flickvän Nicole som han inte hört ifrån sedan hon blev stationerad på USG Ishimura. Om han kan lyckas med det då återstår det bara att hitta en väg av skeppet. Men vad döljer sig på skeppet, kan han ta sig därifrån vid liv med flickvännen Nicole och de andra ur hans team mot den våg av monster som verkar vara den gamla besättningen på skeppet? Frågorna hopar sig, precis som den härliga skräcken!

Men här får vi nu återse Isaac i en ny skrud i ett spel som har byggts upp från grunden och fått en välförtjänt uppgradering på det visuella, samt ljudbilden och de saker du kan göra i spelet.

Sett till det visuella måste jag säga att jag är väldigt imponerad av hur de har var väldigt trogna till originalet (sett till bandesignen), men att de samtidigt har förbättrat utseendet på alla områden och gett det ett ansiktslyft som behövs för att vara ett spel som vill konkurrera med nutidens marknad. Utvecklarna Motive har arbetat hårt på att bygga upp stämningen i spelet med ljuskällor och likaså bristen på dem på vissa områden för att höja pulsen på oss spelare när du går runt och bara har ljuset från ditt vapen som ledsagare. De har även lagt till mer stämningsfulla saker som dimma och partikeleffekter som syns väl från de ljuskällor som skiner sina ensamma ljus över skeppet. Dessa effekter gör att skeppet känns mer öde och nerbrutet, men som ser riktigt bra ut från vårt perspektiv som spelare. Utöver de redan bekanta områdena som finns har de lagt till nya områden där du kan hitta mer ammunition eller ny information kring saker som har skett på skeppet, allt för att ge oss mer historia.

Dessa områden kan vara låsta bakom det nya säkerhetssystemet som de har lagt till i spelet. Kort sagt behöver du ha en viss säkerhetsnivå för att kunna öppna upp vissa dörrar eller lådor, vilket skänker spelet en mer metroidvania-känsla till sig. Detta gör att när du låser upp en ny säkerhetsnivå kan du ta sig tillbaka till gamla områden för att sedan gå till en tidigare låst dörr och nu få undersöka vad som finns där. Det kan vara värt att gå tillbaka och undersöka då det kan finnas värdefulla och användbara objekt som hjälper dig i ditt spelande. Alla säkerhetsnivåer låses upp genom att bara spela vidare i berättelsen och blir därför aldrig något du måste söka upp och spendera tid med utan sker mer naturligt.

En till sak som tillförs berättelsen och är en ganska stor förändring från första spelet är att Isaac nu har dialoger, till skillnad från originalet där han var en väldigt tystlåten man som bara lät när han blev skadad. De har även bytt ut ansiktet på karaktären för att efterlikna röstskådespelaren som gjorde hans röst i Dead Space 2 och 3. Genom att ge Isaac en röst kan vi nu få ny information och dialoger istället för att alla pratar till honom och bara berättar allt för honom medan han bara står där stoiskt tyst som en staty. Personligen gillar jag att han nu fått en röst och att detta ger mer liv och djup till karaktären.

Medan vi ändå är inne på röster kan jag gå in på ljudbilden. Röstskådespelarna tycker jag gör ett skickligt jobb och att som sagt nu ha en röst på Isaac höjer det ännu mer. Ljudbilden är fenomenal, jag kan inte säga mer än så egentligen, men jag gör det ändå. Du har det atmosfäriska ljudet från skeppet, Isaacs tunga andningar medan han snabbt rör sig framåt i skeppet parat med hans hjärtslag som bultar hårt när något händer. Varelsernas skrik ekar och du vet nästan vad det är för typ av Necromorph du kommer att stöta på. Slår du ihop dem med musiken för spelet får du en härlig blandning, musiken för övrigt är väldigt skräckinspirerad med stråkar som kör långa toner blandat med metalliska inslag. Men när du möter på fiender eller större fiender blir det mer orkestral musik som är bombastisk och tung för att ge känslan av en tung och jobbig strid, vilket det ibland kommer bli.

En till sak som är nytt för spelet är att du nu kan ta sig an sidouppdrag. De är inte många men kan sträcka sig en bra bit över spelets längd. Att de kan vara långa beror mest på att ibland måste du ha låst upp ett område eller en ny säkerhetsnivå för att kunna fortsätta på ett sidouppdrag. Sidouppdragen är mer inriktade till att ge mer historia över de som var på skeppet innan och vad som faktiskt hände som ledde till hur skeppet slutligen var när Isaac anlände. Det ger oss som spelare något annat att göra i spelet om man vill bryta av från Isaacs huvuduppdrag och låter oss få mer bakgrund till varför vissa saker har blivit som de är.

Fienderna ser hemska ut; kroppar som förvridits till någon otänkbar groteskt köttig massa med vassa vidriga detaljer som kan användas för att punktera din stackars kropp och förvandla till en av dem. Det är en härligt äcklig uppdatering av monstren vi stöter på, de är bekanta men nu bara i en äckligare form som glänser av blod och slem. Att skjuta av dem armar, ben eller huvud skapar mer blod som stänker överallt. Men tyvärr finns det bara så många olika varelser vi kommer stöta på vilket jag även tyckte var ett problem med originalet. Efter att ha kapat kroppsdelar på samma typ av monster tappar det sin grej och det går alltmer på bara rutin… Kapa arm, kapa arm och nu kapa en svans, det blir enformigt och det är när du stöter på ett större nytt monster du får något nytt att slåss emot, men även det blir lite samma sak efter ett tag. Men nu är det inte bara ett monster man stöter på utan vanligtvis ett par olika samtidigt och det är här spelet får oss som spelare att känna lite panik över vilket monster ska vi stoppa först.

Laddningstider är en sak av det förflutna, när du kliver in i spelet och klickar fortsätt, är du direkt inne i spelet igen och kan fortsätta spela. I originalet var det alltid en laddningstid när du åkte mellan de olika stationerna som fanns över skeppet, men inte här då du istället får åka en kort sträcka och sedan ankomma till stationen du ska till utan en enda laddningssekvens.

Men hur bra flyter spelet på och ser det så bra ut som jag hoppas? Svaret på båda frågorna är jättebra och det ser fantastiskt ut. Spelet flyter på utan några hack (tänk stutters) och det nya utseendet spelet gör att vad som har hänt på skeppet verkligen visualiseras på ett suveränt sätt. Blod som skvätts upp på väggarna, skumma texter skrivna över skeppet, kroppar som ligger utspridda här och där; det ser verkligen ut som en massaker har hänt. Spelets nya look ser väldigt bra ut och är vad som förväntas av ett spel släppt 2023. Jag har dock upplevt två krascher, men det har även släppts två uppdateringar och därefter har inga problem uppvisats.

Vapensystemet ger oss en variation av vapen att använda, med allt från Isaacs plasmaverktyg till eldkastaren eller varför inte din Ripper som skjuter ut sågklingor som kan kapa fienderna i småbitar. Det behövs Nodes för att uppgradera dina vapen och även din dräkt. Dessa nodes kan du hitta utspridda i skåp runtomkring skeppet, så även här är det bra om du vill uppgradera ett favoritvapen att du springer runt och utforska skeppets alla vrår. Eller om du vill att Isaac ska överleva bättre, höja upp hans liv eller fyll på hans stasis som gör att fienderna temporärt blir frusna på plats, kapa dem innan de hinner börja röra på sig igen är ett bra sätt att undvika skada.

Hitta nya vapen at använda mot necromorphs.

Dead Space är en remake som verkligen gör det på rätt sätt, ingen usel HD-uppskalning av det gamla spelet utan en riktigt uppbyggnad från grunden. Här har vi nya saker som lagts till i spelet så att en gammal räv som spelat originalspelet innan kan få nya saker att utforska och lära sig ny historia. Det nya utseendet och hur de har återskapat men förbättrat områden som vi kan röra oss runt i är ett nöje att se. Hur spelet leker med ljus och skuggor kombinerat med ljudbilden bygger upp en fantastisk stämning som påverkade mig märkbart då jag satt på kanten av min soffa medan jag ivrigt spelade spelet. Precis som med Resident Evil 2 remaken är det så här utvecklare ska göra en remake, du gör det helt nytt och du gör det riktigt bra från start. Det är inte svårt för mig att rekommendera spelet då det gör alla saker som jag har nämnt riktigt lysande och det är precis vad som behövs. Har du spelat originalet eller är helt ny och nyfiken på spelserien spelet kan jag bara säga att det är här du ska börja!


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 5 versionen.
Spelet finns även till PC och Xbox Series X|S.

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Recensionsex tillhandahållet av EA.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar