Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Cooler Master MasterBox TD500 Mesh V2 + MasterAccessory GEM

Cooler Master MasterBox TD500 Mesh V2 + MasterAccessory GEM

Mästarlådan är tillbaka!

av Fredrik Olsson

Snart tre år efter originalmodellen av TD500 Mesh, kommer nu en uppföljning – i den så fantasifullt namngivna TD500 Mesh V2 från Cooler Master. Det ursprungliga chassit var ett alldeles dugligt sådant, även om det inte riktigt vann över oss när det begav sig. Denna gång öser däremot Cooler Master med de vackra orden i pr-utskicket, för att få denna nya iteration att stå ut, men om lovorden från tillverkaren faktiskt stämmer… det återstår att se! ( Läs även längst ner för MasterAccessory GEM – vilket är en accessoar från Cooler Master och deras chassis).


Design & Formfaktor

TD500 Mesh V2 (eller V2:an i fortsättningen) kommer i två utföranden; ett svart och ett vitt. Båda försedda med härdat glas på vänstersidan, samt en polygonal mesh-front, redo att ta sig an även den mest varma omgivningen – då dess front är utrustad med tre förinstallerade CF120 ARGB fläktar (120 mm). Vad som förändrats i denna iteration är ett par tydliga punkter; den är nu försedd med även en USB 3.2 Gen 2 Typ-C port i fronten, dess storlek har justerats från att kunna hålla 40.14L i volym sett till dess föregångare, till att nu hålla 50L. Det är alltså en förändring i storlek över alla dimensioner, vilket främst märks i stödet för vattenkylning och i förlängning AIO-lösningars kylarstorlekar. Denna gång kan betydligt tjockare AIO-kylare placeras i toppanelen, vilket ger V2:an mer svängrum sett till vilka processorer som kan köras i det.

I övrigt medföljer dammfilter i front, topp och botten, 165 mm:s CPU-kylarstöd (sett till höjd), stöd för 410 mm långa grafikkort och utrymme under chassits högra kåpa som klarar ett djup av 19 mm är relativt frikostigt.

Sett ur ett designperspektiv står sig V2:an starkt ännu, med sin vänstra sida i härdat glas, vilket har ett säreget utseende med sina markerade linjer och tjocka storlek. Konstruktionen i övrigt – och särskilt i vårt recensionsexemplar som kom i den svarta varianten – är inbjudande och stilren. Den polygonalt formade front-’mesh’ som hittas här står sig även den, och skänker chassit en egensinnig design – även om vi förvisso ser betydligt fler av denna typ av chassi idag, än för tre år sedan.

Support & installation

Just avsaknaden av stora nyheter behöver inte vara ett problem; chassits frontpanel med standardljudutgångar, två ytterligare USB 3.2 Gen 1 portar och en knapp för att skifta mellan ARGB lägen (färgscheman) gör det till ett pålitligt chassi för vem som helst. Sedan stödet för två 3,5tums diskar och tre 2,5tums SSD:s är även det pålitligt, om än aningen för snålt. Men med tanke på storleken av detta ATX chassi, är det ändå fullt rimligt.

Att chassit för övrigt har ett god djup – även om vi gärna sett det vara aningen större – på dess högra sidan, för att dra kablage är uppskattat. Kabellängor saknas dock, och är egentligen det vi främst gärna sett Cooler Master adderat till chassit, i alla fall ur synvinkeln av en datorbyggare. Just förankring av kablar är något som blivit alltmer vanligt, och saknas verkligen här. Det är inget som sänker chassit på det stora hela, särskilt då du ändå får gott om utrymme, men är ändå något som påverkar helhetsintrycket.

Snygg belysning ändå!

Värt att köpa – och för vem är den egentligen?

Det ursprungliga TD500 Mesh från Cooler Master var ett chassi som växte med tiden, och fick oss att uppskatta det mer ju längre tiden gick. Det var på grund av en kombination av unik design, redigt tjockt härdat glas, goda installationsmöjligheter och dessutom att det kom med – redan då – en ARGB/fläkt hubb förinstallerad. Allt detta ser vi även idag, men med adderingen av Typ-C USB-port och möjligheten att täcka nätaggregatet jäms med insidan (skulle du vilja att ditt nätagg syns eller ej utåt) och annorlunda dimensioner. Det blir därför ett paket som är svårt att inte gilla, och som vi vet idag definitivt är pålitligt.

De saker vi vill se förändras eller justeras ytterligare är konstruktionens tunna metall, vilket gärna varit tjockare för de som söker ett tystare chassi. Dessutom är den hårddisk-bur som finns i botten nära inpå nätaggregatet, så om du använder dig av ett rejält sådant (sett till fysisk storlek) nära nog mosas det mot denna bur. Den är tacksamt nog möjlig att ta bort, men vi hade gärna sett att även den fått mer flexibilitet.

Vilket då får oss slutligen till priset på ca 1 500 kronor. Ett tämligen standardiserat pris av ett chassi av denna typ. Det är i vår mening inte för dyrt, men inte heller ett klipp, utan hamnar mest i det tråkigt förväntade territoriet. TD500 Mesh V2:s största styrkor är dess pålitlighet, goda utrymme och snygga design, medan innovation och ljudkänslighet blivit tummade på. Men vet ni vad, det kommer serva er riktigt väl, särskilt för ATX och Micro-ATX moderkort, och att bygga i det är relativt enkelt, och det kommer för ett godkänt pris… så vad finns egentligen att slå ner på! Inte mycket, detta är en blygsam men ändå bestämd rekommendation för användare som söker en stilren och beprövad upplevelse!


MasterAccessory GEM

Som en skön addering till denna recension, för vi även in Cooler Masters MasterAccessory GEM vilket förenklat är en headset, eller tangentbordshållare. Den lanserades simultant med TD500 Mesh V2, och passar bra att föra på tal samtidigt, då den ändå kan komma att komplettera användare som vill visa upp sin dator – och t.ex. har den ståendes på sitt skrivbord.

Denna magnetiskt upphängda hållare, kommer med rejält starka magneter vilket klarar av att hålla en vikt på upp till 2 kg. Något som innebär att headset inte enbart behövs vara dess huvudområde, utan egentligen vad som helst som har en sådan vikt. Handkontroll, trådlösa möss, VR headsets, mobiltelefoner och trådlösa TKL tangentbord är bara några exempel på saker som utan några problem kan vila på dess starka grepp. 

Det fina i kråksången är att dess baksida är avtagbar, och det är i denna som den kraftfulla magneten huserar. Inunder baksidan finns kabellänga för de som vill dra exempelvis en laddningskabel – men framförallt innebär detta att den avtagbara baksidan gör att hållaren kan placeras på andra material än rent metalliska. Om du därför har den på upp till 4 mm tjocka ytor, kan du placera dess baksida på andra sidan ytan (tänk glas, plastskiva, aluminium etc.) och få den att sitta kvar. På detta sätt kan den gummiförsedda hållaren placeras på betydligt fler ytor, än ”bara” metallförsedda sådana.

Just på grund av detta, kan denna hållare vara ett bra komplement till exempelvis TD500 Mesh V2, då du kan placera den antingen direkt på dess metallförsedda högra sida, eller med hjälp av dess avtagbara botten – rentav även rakt på chassits härdade glas. Så därför, är det så att ni är ute efter en god addering till ert chassi – eller hem i allmänhet – kan det vara rekommenderat att spana in MasterAccessory GEM, då den går bortom ordinarie användande för denna typ av produkt. Ett tips där!


Specifikation
Modellnummer
TD500V2-KGNN-S00, TD500V2-WGNN-S00
Exteriör färg Svart vit
Material – Exteriör
Stål, Mesh, Plast
Material – Vänster sidopanel
Härdat glas
Mått (L x B x H)
499 x 210 x 500 mm (inkl. utsprång), 430 x 210 x 477 mm (exkl. utsprång)
Volym
50L (exkl. utsprång)
Moderkortsstöd
Mini ITX, Micro ATX, ATX, SSI CEB, E-ATX*, (*upp till 12″ x 10,7″ moderkort, kan påverka kabelhanteringsfunktionen)
Expansionsplatser 7
3,5″ Drive Bays 2
2,5″ Drive Bays 3
I/O-panel – USB-portar
2x USB 3.2 Gen 1, 1x USB 3.2 Gen 2 Typ C
I/O-panel – Ljud in/ut
1x ljuduttag
I/O-panel – Annat
1x ARGB Fan Hub
Förinstallerade fläktar –
Fram 3x 120mm CF120 ARGB
Fläktstöd – Topp
3x 120 mm, 2x 140 mm
Fläktstöd – Fram
3x 120 mm, 2x 140 mm
Fläktstöd – bak
1 x 120 mm
Kylarstöd – Topp
120 mm, 140 mm, 240 mm, 280 mm, 360 mm, (rekommenderad maximal tjocklek -55 mm)
Kylarstöd – Fram
120 mm, 140 mm, 240 mm, 280 mm, 360 mm
Kylarstöd – bak 120 mm
Uttag – CPU-kylare 165 mm
Clearance – PSU
200 mm, (rekommenderas upp till 170 mm)
Uttag – GFX 410 mm
Kabeldragning – bakom moderkortsbrickan 19 mm
Dammfilter
Fram, topp, botten
Stöd för strömförsörjning
Bottenfäste, ATX
Garanti 2 år
Storlek
Mid Tower

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. MasterAccessory GEM kan hittas för runt 400 kronor via Prisjakt.se

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar