Bake ’n Switch

av Martin "Fyghar" Johansson

Partyspel kommer och går, vissa minns man extra väl medan andra faller i glömskan. Det ska bli intressant att se i vilket fack Bake ’n Switch hamnar? Dags att ta reda på det!


Spelet går ut på att ta levande degvarelser, slänga dem på varandra så att de blir större och sen kasta in dem i ugnen för tillagning. Det är egentligen allt, men varje nivå ser annorlunda ut med annorlunda mekaniker som gör att jag som spelare får tänka om. En nivå kanske jag bara behöver samla in degvarelserna, en annan måste jag smaksätta dem och i en tredje ska jag göra allt det samtidigt som jag slåss mot mögel. Det finns gott med variation både med mekaniker och nivådesigner, men spelet tar inte till vara på allting. Jag stör mig något otroligt på att jag kastar in LEVANDE VARELSER rätt in i en brinnande ugn. Jag vet att vissa kokar kräftor levande och liknande, men jag gör inte det och jag vill inte heller göra det, inte ens låtsasvarelser i ett spel.

Som jag nämnde tidigare finns det en hel del variation i spelets gameplay, vilket känns kul, men det finns en hel del problem. Till att börja med kan man enbart spela multiplayer, vilket inte är så farligt i sig om jag hade kunnat spela med random personer online. Istället är jag begränsad till de vänner jag har som även har spelet. Jag har inget emot spel som enbart har multiplayer, men låt mig då få spela det med folk online som har spelet och inte enbart de som är på min vänlista. Sen är nivåerna designade så att två spelare kan klara av dem, men för att faktiskt få bra poäng måste man vara minst tre spelare. Vissa nivåer kan man bara klara om man antingen är supereffektiva, som två spelare, eller om man är fler spelare. Det är  denna frustrerande dåliga nivådesign som tar ut allt det roliga ur spelet.

Man kan låsa upp lite nya kostymer till de fem valbara karaktärerna man spelar som genom att klara av nivåer och få stjärnor. Vilket är kul, men av någon anledning är det enbart spelaren som bjuder in de andra, alltså värden, som får alla belöningar. Om de andra spelarna vill ha något måste de själva vara värd för spelomgången och dessutom spela om alla nivåer igen. Det här är ett riktigt dumt upplägg i ett spel som kräver multiplayer. Om de andra spelarna inte får några belöningar varför ska de då vilja vara med att spela? Särskilt när de måste spela om alla nivåerna från start.

Kontrollerna är enkla när man spelar med handkontroll som jag gjorde. Man kan springa runt, plocka upp degvarelser samt kasta dem, använda en specialförmåga samt rusa korta sträckor. Rätt enkelt om det inte vore för att man inte kan se exakt var man kastar degvarelserna. Jag misstänker att det är vyn som förvirrar lite, för man ser allting snett ovanifrån och det känns som att spelet tror att jag ser allting perfekt, vilket jag inte gör. Jag vet inte hur många gånger jag och mina medspelare har kastat degvarelser ner i avgrunden när vi ville slänga in dem i ugnen bara för att vi siktade någon grad fel eller något var i vägen. Det är oerhört frustrerande att man måste vara så exakt med sina kast när spelet motarbetar spelarnas prestationer.

Grafiken är mysig och alla degvarelser ser riktigt söta ut, vilket får mig att känna mig som en usling som kastar in dem i ugnen. Mögelvarelserna ser både söta och äckliga ut, vilket är en bedrift i sig. Jag har dock inte mycket att säga om musiken och ljuddesignen förutom att det är riktigt högt när man spelar och ska prata med någon samtidigt. Vi fick alla sänka spelets volym rätt rejält för att ens höra vad vi sa till varandra. Förutom det finns musiken där, men jag tycker inte att den var något märkvärdigt.

Allt som allt känns Bake ’n Switch inte särskilt kul att spela, åtminstone inte online. Jag tror att det skulle kunna vara roligare om man spelar lokal co-op med med tre till fyra spelare i samma rum. Men i nuläget motarbetar spelet spelarna samtidigt som det inte heller uppmuntrar folk att spela tillsammans eftersom det bara är en som låser upp belöningar för att klara av nivåer. Inte ens jag som brukar föredra multiplayer, kan med gott samvete rekommendera det här spelet. Men om du nu funderar på att skaffa det, skaffa det då till konsol.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även till Playstation 4 samt Nintendo Switch.

Bake ’n Switch. Lägsta pris 24,99€ enligt Steam 2020-09-18.

Recensionsex tillhandahållet av Streamline Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar